Kesihatan

Bolehkah Ubat Herba Merawat Kista Payudara?

Jakarta - Bagi kebanyakan wanita, mendengar kata sista payudara dapat menimbulkan rasa takut dan bimbang. Sebenarnya, tidak sedikit yang berpendapat bahawa kista adalah barah, padahal sebenarnya tidak demikian. Kista payudara lebih menyerupai tumor jinak yang muncul di payudara. Walaupun begitu, kehadirannya boleh mengganggu penampilan dan keselesaan.

Kista juga merujuk kepada pertumbuhan sel yang tidak normal pada tisu payudara dalam bentuk cecair yang menyebabkan kesakitan pada payudara. Keadaan ini berlaku kerana perubahan hormon sehingga tisu berserat tumbuh serupa dengan parut yang mengikat cecair ke badan. Kista membentuk gumpalan berisi air dan bervariasi dari kecil hingga besar.

Perubatan Herba untuk Merawat Kista Payudara, Boleh?

Kista payudara boleh berlaku pada mana-mana wanita yang melalui akil baligh. Walaupun begitu, gangguan ini sering berlaku pada wanita berusia antara 35 hingga 50 tahun yang tidak mengalami menopaus. Kista yang muncul boleh menjadi tunggal, boleh juga lebih dari satu dan penampilan hanya boleh dilakukan pada satu payudara atau kedua-duanya. Walaupun begitu, biasanya sista ini akan hilang dengan sendirinya setelah wanita menopaus.

Baca juga: Ini adalah 8 jenis sista yang perlu anda ketahui

Walaupun begitu, anda masih perlu melakukan pemeriksaan kesihatan kepada doktor. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan rawatan yang betul dan komplikasi yang tidak diingini tidak akan berlaku. Pengesanan awal diperlukan untuk dapat memberikan rawatan segera. Namun, untuk mempermudahnya, anda harus membuat temu janji dengan doktor biasa di hospital terdekat.

Punca sista payudara belum diketahui. Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa penampilannya berkait rapat dengan peningkatan kadar hormon estrogen dalam badan hingga tahap berlebihan. Gejala adalah ukuran benjolan yang cenderung meningkat sebelum haid, ada benjolan yang mudah bergerak di payudara, dan munculnya rasa sakit di kawasan payudara di mana terdapat benjolan.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Kista Payudara

Walaupun ia dapat sembuh dengan sendirinya setelah seorang wanita mengalami menopaus atau penurunan saiznya selepas haid, tentu saja, kista dapat kembali. Oleh itu, rawatan diperlukan untuk menghilangkannya sepenuhnya. Biasanya, cara yang sering dipilih adalah pembedahan membuang sista payudara. Namun, sekarang tidak sedikit orang yang beralih kepada perubatan herba sebagai ubat kista payudara. Bolehkah ia betul-betul sembuh?

Nampaknya, ada dua ubat herba yang dipercayai dapat menyembuhkan kista payudara. Ini adalah ekstrak daun sirsak dan kulit manggis yang telah digunakan sebagai ubat untuk kista payudara dan barah sejak zaman kuno. Kulit manggis mengandungi antioksidan yang cukup tinggi, bahkan lebih banyak daripada kandungan vitamin C dan E.

Xanthones, sebatian yang terdapat di dalam kulit manggis dianggap berkesan untuk menghilangkan sista payudara. Sementara daun sirsak dipercayai mempunyai kesan yang lebih positif daripada rawatan perubatan kemoterapi. Sebenarnya, daun sirsak adalah ubat yang telah digunakan oleh suku India di Amazon selama beratus-ratus tahun. Dipercayai, ekstrak yang dihasilkan oleh daun sirsak dapat membantu memperlambat pertumbuhan tumor dan barah.

Baca juga: Jangan keliru, ini adalah definisi kista payudara dan tumor

Walau bagaimanapun, kaedah rawatan herba tidak selalu sesuai untuk semua orang yang mempunyai sista payudara. Jadi, anda masih perlu bertanya terlebih dahulu dan mendapatkan rawatan perubatan kepada doktor untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang lebih tepat.

Rujukan:
NCBI. Diakses 2019. Penyembuhan Semula Jadi untuk Rawatan Kanser Payudara.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Kista Payudara.
Rumah Rasa Biasa. Diakses pada tahun 2019. Payudara Lumpy? Mengubati Kista Payudara.