Kesihatan

5 Makanan ringan yang Sihat untuk Menyambut Tetamu Semasa Hari Raya

, Jakarta - Ini disebut momen istimewa, tentu saja tidak lengkap tanpa pelbagai makanan dan makanan ringan yang enak. Begitu juga, Eid al-Fitr, yang akan tiba beberapa hari lagi. Ketupat, opor ayam, dan pelbagai kuih lebaran sudah tentu disiapkan untuk menyambut tetamu yang akan datang. Tetapi ingat, jangan hanya sedap, perhatikan nilai pemakanan untuk mengelakkan pelbagai masalah kesihatan setelah lebaran. Ayuh, ikuti beberapa cadangan makanan ringan yang sihat untuk lebaran yang sihat untuk anda dan keluarga!

1. Kuki Rendah Lemak

Lebaran selalu dilekatkan dengan pelbagai pastri, ya. Oleh itu, agar pastri anda sangat sihat, anda boleh mengatasinya dengan selalu menggunakan mentega rendah lemak atau marjerin. Cuba juga memilih hidangan pastri dengan pengisian tambahan atau topping dari buah-buahan dan kacang-kacangan semula jadi. Gabungan menyajikan pastri ini akan memberikan pengambilan lemak rendah dan kaya dengan kandungan serat.

Baca juga: 6 Makanan Menurunkan Kolesterol Yang Boleh Dimakan Semasa Berpuasa

2. Kacang

Kacang-kacangan cukup biasa disajikan pada hari lebaran, yang juga mempunyai manfaat untuk tubuh. kamu tahu. Kacang-kacangan dapat menjadi pilihan yang sihat kerana tinggi serat, protein sayuran dan fitonutrien. Ini akan menyokong penyerapan lemak dalam badan daripada kandungan serat pada kacang.

Terdapat beberapa jenis kacang yang boleh dihidangkan, kacang tanah, kacang mete, atau pistachio boleh menjadi pilihan yang mudah. Supaya pengambilan lemak dapat dikawal, cuba sajikan kacang dengan kaedah panggang, agar penggunaan lemak lebih rendah.

Jangan lupa, pastikan pengambilan kacang tidak berlebihan. Satu hidangan kacang adalah 40-50 gram yang bersamaan dengan 3-4 sudu penuh kacang. Selain kacang panggang, anda juga boleh menyajikan kacang dalam bentuk segar, seperti edamame rebus. Walaupun kacang tidak tahan lama seperti kacang panggang, kacang rebus boleh menjadi alternatif yang sihat untuk menghidangkan kacang.

3. Buah Kering

Sekiranya anda keliru dengan menyajikan buah segar yang cenderung kurang tahan lama sebagai sajian, buah kering boleh menjadi pilihan hidangan yang sangat sihat di atas meja hidangan ketika tiba lebaran. Kismis, kurma atau prun boleh menjadi pilihan hidangan yang sihat pada bulan Ramadhan.

Baca juga: Iftar di Pejabat? Cubalah 5 Menu Sihat Ini

Kandungan gula semula jadi dalam buah akan memberikan rasa lebih manis yang lebih sihat. Selain itu, buah juga mempunyai kandungan serat yang baik untuk mengurangkan kadar lemak di dalam badan. Juga pastikan anda memilih buah kering semula jadi tanpa gula tambahan, ya.

4. Biskut Gandum

Daripada memilih kuih mentega atau biskut manis lain, biskut gandum boleh menjadi makanan ringan yang sihat semasa lebaran, anda tahu. Kandungan serat dalam biskut gandum dapat menjadi pilihan tepat untuk meningkatkan penyerapan kolesterol dalam tubuh sehingga kadar lemak dalam tubuh dapat dikurangkan.

5. Salad Buah

Setelah makan pelbagai makanan berat dan berlemak semasa lebaran, kita biasanya akan menghidangkan ais buah atau menu segar lain sebagai pencuci mulut. Anda juga boleh membuat buah di dalam peti sejuk menjadi salad buah. Buah mengandungi gula semula jadi, vitamin, mineral, dan serat yang diperlukan oleh tubuh setiap hari. Buah juga sangat penting untuk meneutralkan semua makanan tinggi lemak yang telah dimakan pada hari lebaran.

Baca juga: Demi sahur yang sihat, elakkan 5 pengambilan ini

Itulah sedikit penjelasan mengenai makanan ringan yang sihat untuk menyambut tetamu semasa lebaran. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!