Kesihatan

Inilah 7 Makanan Yang Dapat Menurunkan Gula Darah

Jakarta - Tebak berapa banyak orang yang menghidap diabetes secara global? Jangan terkejut, ya, menurut data dari WHO, sekurang-kurangnya pada masa ini sekitar 422 juta orang di dunia harus menangani penyakit ini. Itu kira-kira empat kali lebih banyak daripada 30 tahun yang lalu. Sungguh membimbangkan, bukan?

Dari angka di atas, kira-kira 90 peratus orang dengan diabetes jenis 2 dapat dicegah. Baiklah, mengenai diabetes, ada satu keadaan yang selalu berkaitan, iaitu kadar gula darah tinggi. Keadaan ini boleh mencetuskan atau biasa dialami oleh penghidap diabetes.

Ingat, kadar gula darah tinggi boleh membawa maut. Bermula dari mencetuskan diabetes, kegagalan buah pinggang, hingga penyakit kardiovaskular. Jadi, bagaimana anda menurunkan gula darah?

Nah, berikut adalah beberapa makanan yang dapat menurunkan gula darah dalam badan.

Baca juga: Inilah Cara Semula jadi untuk Mengubati Diabetes dan Menurunkan Gula Darah

 1. Oatmeal

Oatmeal adalah makanan dengan indeks glisemik yang agak rendah. Dengan cara itu, buah ini sesuai digunakan untuk membantu menurunkan gula darah. Menariknya, oatmeal mengandungi B-glukan, yang mempunyai faedah berikut:

 • Pengurangan tindak balas glukosa dan insulin selepas makan.

 • Meningkatkan kepekaan insulin.

 • Membantu mengekalkan kawalan glisemik.

 • Mengurangkan lemak darah (lemak).

Kajian pada tahun 2015 mengatakan bahawa oatmeal atau oat mempunyai kesan yang baik untuk mengawal glukosa darah pada orang dengan diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, doktor mengesyorkan agar orang yang menghidap diabetes perlu mengehadkan pengambilan oatmeal mereka. Kerana, secawan oatmeal mengandungi sekitar 28 gram karbohidrat.

 1. Kacang

Makanan lain yang dapat menurunkan gula darah adalah kacang. Makanan ini kaya dengan serat dan rendah pada indeks glisemik. Selain itu, kacang juga mengandungi protein nabati, asid lemak tak jenuh, dan nutrien lain, termasuk:

 • Vitamin antioksidan.

 • Fitokimia, seperti flavonoid.

 • Mineral, termasuk magnesium dan kalium.

Menurut kajian sistemik 2014 yang disimpulkan, kacang boleh bermanfaat bagi penghidap diabetes. Perkara yang perlu diingat ialah kacang yang paling sedap dimakan adalah kacang. Kacang yang tidak diproses. Ini kerana kacang yang diproses atau berperisa mempunyai skor indeks glisemik yang tinggi.

 1. Ikan tuna

Makanan yang mengandungi protein dapat membantu tubuh mengekalkan dan memperbaiki dirinya sendiri. Protein tidak meningkatkan indeks glisemik anda, jadi tidak ada peningkatan gula darah ketika anda memakannya.

Selain itu, protein juga meningkatkan rasa kenyang. Jadi, bergantung pada protein untuk merasa kenyang dan bukannya roti, nasi, atau pasta boleh menjadi kaedah yang baik untuk menguruskan gula darah. Tuna adalah sumber protein yang baik. Rendah lemak tidak sihat dan sumber asid lemak omega-3 yang baik. Beberapa jenis ikan yang juga disarankan adalah ikan trout, makarel, dan salmon.

Baca juga: Inilah Prediabetes dan Cara Mengatasinya

 1. Blueberry dan Blackberry

Blackberry dan blueberry tidak menaikkan kadar gula dalam darah seperti kebanyakan buah lain. Beri ini kaya akan serat dan mempunyai kepekatan anticyanin tertinggi. Anthocyanin sendiri dapat menghalang enzim pencernaan tertentu untuk melambatkan pencernaan.

Bukan hanya itu, antosianin juga dapat mencegah lonjakan gula darah setelah memakan makanan yang kaya dengan kanji. Menariknya, menurut jurnal di US National Library of Medicine - National Institutes of Health, menambahkan blueberry bioaktif (22.5 gram) ke dalam smoothie dapat meningkatkan kepekaan insulin dalam ketahanan insulin.

5. Koko

Koko adalah biji seperti kacang yang digunakan untuk membuat coklat dan gula-gula seperti mentega koko. Sebelum diproses, koko mempunyai rasa pahit. Biji kakao kaya dengan antioksidan dan mengandungi flavanol yang disebut epicatechin, yang mengatur pengeluaran glukosa. Keadaan ini lebih kurang dapat menstabilkan gula darah, bahkan bagi orang yang menghidap diabetes.

6. Bawang putih

Bawang putih berpotensi membantu menguruskan gula darah. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan bawang putih dapat menurunkan kadar gula darah puasa atau gula darah sebelum makan.

Bawang putih juga rendah pada indeks glisemik, kerana tidak memiliki karbohidrat, sehingga tidak akan meningkatkan kadar gula darah.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda bahawa anda mempunyai gula darah yang berlebihan

7. Bayam

Sayuran hijau seperti bayam mengandungi magnesium dan vitamin A yang dapat membantu menurunkan gula darah. Selain bayam, sayur-sayuran lain yang disarankan untuk dimakan adalah kangkung, lobak, kubis, dan selada. Untuk menambahkan lebih banyak sayur-sayuran hijau ke dalam diet anda, anda boleh membuat smoothie.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan yang dapat menurunkan kadar gula dalam darah? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual atau dan panggilan suara / video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan Halodco sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Makanan manakah yang menurunkan gula darah?
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Bioaktiviti dalam Blueberry Meningkatkan Sensitiviti Insulin pada Lelaki dan Wanita Obes, Tahan Insulin.
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Diabetes