Kesihatan

Ini 7 Kebaikan Makanan Laut untuk Kesihatan

Jakarta - Ramai orang suka makanan laut ( makanan laut ). Contohnya, ikan, sotong, udang, kerang, dan lain-lain. Selain rasa sedap, makanan laut juga mengandungi banyak nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh. Ini termasuk protein, vitamin, mineral, dan asid lemak omega-3. Berikut adalah 7 faedah kesihatan makanan laut yang perlu anda ketahui:

Baca juga: 5 peraturan untuk makan makanan laut supaya anda tidak mempunyai kolesterol

1. Hati Sihat

Makanan laut kaya dengan asid lemak omega-3. Kandungan ini dapat membantu menyehatkan jantung, termasuk mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular seperti: strok , serangan jantung, hingga aritmia jantung. Sebenarnya, sebuah kajian melaporkan bahawa pengambilan ikan secara berkala dapat menurunkan kadar lemak darah, sehingga menurunkan risiko penyakit jantung.

2. Baik untuk Kesihatan Tulang dan Sendi

Selain jantung yang sihat, asid lemak omega-3 juga baik untuk mengekalkan tulang dan sendi yang sihat. Satu kajian mendapati, asid lemak omega-3 dapat memudahkan pergerakan sendi dan mengurangkan kekejangan sendi akibat keradangan artritis reumatoid (keradangan kronik pada sendi). Kandungan vitamin D dalam beberapa ikan, seperti salmon dan tuna, juga dapat mendukung pertumbuhan tulang dan penyerapan kalsium yang baik untuk kesihatan tulang.

3. Menjaga Kesihatan Mata

Kandungan asid lemak omega-3 juga dapat menjaga kesihatan mata. Ini dinyatakan oleh kajian yang diterbitkan dalam jurnal Oftalmologi Penyelidikan dan Sains Visual . Kajian itu mendapati bahawa degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (bahagian tengah mata) cenderung menurun pada orang yang selalu makan makanan laut. Mengonsumsi minyak ikan juga dapat menjadikan mata anda sihat dan cerah.

Baca juga: 6 Kebaikan Minyak Ikan untuk Kesihatan

4. Meningkatkan Keupayaan Otak

Asid lemak omega-3 dalam makanan laut dapat meningkatkan daya otak. Ini kerana makanan laut dapat meningkatkan kadar asid eicosapentaenoik (EPA) dan docosahexanoic (DHA), jadi bagus untuk menyokong pertumbuhan otak (terutama pada bayi dan kanak-kanak). Sebenarnya, sebuah kajian mengatakan bahawa seseorang yang selalu makan makanan laut (seperti ikan) mempunyai lebih banyak masalah abu-abu di pusat otak yang berperanan mengatur emosi dan ingatan.

5. Menjaga Kesihatan Mental

Makan makanan laut bukan sahaja dapat mencegah kemurungan, tetapi juga dapat membantu mengatasi kemurungan. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Epidemiology and Community Health mendapati bahawa wanita yang makan makanan laut berisiko rendah untuk mengalami kemurungan daripada mereka yang tidak. Ini kerana makanan laut mengandungi banyak asid lemak omega-3 yang dapat meningkatkan pengeluaran hormon dopamin dan serotonin di otak. Kedua-dua jenis hormon ini berperanan dalam mewujudkan suasana gembira dan mencegah kemurungan.

6. Menjaga Kesihatan Kulit

Kandungan EPA dalam makanan laut diyakini dapat menyekat enzim yang merosakkan kolagen, sehingga dapat melindungi kulit dari paparan sinar UV dari sinar matahari, mencegah keriput, dan memperbaiki kerusakan kulit. Ini dinyatakan oleh kajian yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Lipid tahun 2005.

7. Menyokong Kehamilan

Makanan laut, kecuali yang tinggi merkuri, boleh dimakan oleh ibu hamil. Kerana, kandungan asid lemak omega-3 (termasuk asid DHA) di dalamnya dapat membantu perkembangan otak bayi dan mengurangkan pendarahan dan risiko kelahiran pramatang.

Baca juga: 5 Khasiat Sardin untuk Kesihatan

Itulah tujuh faedah kesihatan makanan laut yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah makanan laut, tanyakan kepada doktor . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh bertanya bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!