Kesihatan

4 Cara Meratakan Warna Wajah yang Dihilangkan oleh Matahari

, Jakarta - Warna kulit yang dilucutkan kerana terkena cahaya matahari adalah salah satu masalah yang dihadapi oleh wanita. Terutama wanita yang bekerja dan wanita yang menghabiskan banyak masa di luar rumah setiap hari.

Wajah adalah salah satu bahagian yang paling sering terkena cahaya matahari langsung, menyebabkan warna wajah berjalur. Sudah tentu ini dapat membuat keyakinan diri menurun. Menggunakan pelindung matahari boleh menjadi salah satu cara untuk mengelakkan wajah anda berjerawat ketika anda berada di luar.

Anda tidak perlu risau, jika anda sudah memiliki warna wajah yang bergaris kerana terkena cahaya matahari. Berikut adalah beberapa cara semula jadi yang boleh anda gunakan untuk meratakan warna kulit anda.

1. Gunakan Gula sebagai Gosok

Sebenarnya gula mempunyai banyak faedah untuk kecantikan. Salah satunya adalah untuk meratakan warna wajah yang berjalur akibat cahaya matahari. Anda boleh menggunakan gula sebagai gosok sambil membersihkan wajah anda.

Caranya, anda boleh mencampurkan gula dengan sedikit air sehingga gula menjadi melekit. Setelah melekat, anda boleh menggunakan gula sebagai topeng di wajah anda dan gosokkan dengan lembut.

Gula boleh berfungsi sebagai pengelupas dan membuang sel kulit mati. Selain itu, kandungan gula juga dapat digunakan untuk mencerahkan wajah dan meratakan warna wajah yang bergaris.

2. Gunakan Topeng Timun

Manfaat timun untuk kecantikan tidak diragukan lagi. Timun mengandungi banyak kandungan air di dalamnya, jadi sangat baik untuk menjaga kelembapan kulit wajah. Bukan hanya itu, ternyata timun juga berguna untuk kulit malam yang berjalur kerana terkena cahaya matahari.

Anda boleh memarut timun sehingga menjadi halus. Kemudian, sapukan timun parut pada wajah yang bergaris. Tunggu beberapa saat, kemudian bilas dengan air bersih. Lakukan secara berkala sehingga wajah anda kembali cerah. Tidak hanya untuk meratakan warna wajah, malah timun juga mempunyai manfaat untuk menghilangkan kantung mata di kawasan sekitar mata.

3. Teh Chamomile Sebagai Topeng

Teh bukan sahaja mempunyai faedah kesihatan. Anda juga boleh menggunakan teh untuk kecantikan. Salah satunya ialah teh herba chamomile. Anda boleh menggunakan teh chamomile sebagai topeng untuk meratakan wajah yang berubah warna dan juga selaran matahari.

Caranya, anda boleh menggunakan beg teh chamomile yang telah anda buat, letakkan di dalam peti sejuk sebentar. Apabila sejuk, gunakan beg teh untuk memampatkan wajah yang berparut atau terbakar sinar matahari. Gunakan secara berkala untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

4. Gunakan Madu dan Gandum sebagai Topeng

Gandum adalah bijirin yang mengandungi mineral, vitamin, dan karbohidrat kompleks. Gandum dipercayai dapat mengembalikan kecantikan wajah dengan membebaskan wajah dari cela dan bintik hitam. Bukan hanya itu, gandum juga dapat membantu anda mencerahkan kulit wajah anda.

Anda boleh mencampurkan oat dengan madu, kemudian oleskan di wajah anda dan biarkan sebentar. Setelah membiarkannya duduk, anda boleh mengurutnya perlahan-lahan, kemudian bilas. Penggunaan topeng gandum dan madu secara berkala akan menjadikan wajah anda kembali bersinar.

Kami mengesyorkan agar anda menyediakan kacamata atau topi ketika anda akan melakukan aktiviti luar, agar wajah anda tetap sihat dan terawat. Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai kesihatan kulit, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • Ketahui Kaedah Pemotongan untuk Kecantikan Muka
  • Pelbagai Khasiat Minyak Rosehip untuk Kecantikan Muka
  • 3 Topeng Muka Asli untuk Kulit yang Cerah