Kesihatan

5 Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Mengambil Dadah

, Jakarta - Mengambil ubat adalah cara yang sering dilakukan oleh banyak orang untuk mengatasi pelbagai penyakit yang muncul di dalam badan. Hampir setiap orang yang sakit berharap ubat yang diambilnya dapat meredakan gejala penyakitnya yang mengganggu.

Namun, daripada memberikan manfaat kesihatan, pengambilan ubat boleh membahayakan tubuh jika dimakan dengan cara yang tidak sesuai. Agar tidak menyebabkan kesan buruk, ubat-ubatan perlu diambil mengikut arahan atau penggunaan yang disyorkan.

Di samping itu, anda dinasihatkan untuk tidak mengambil ubat pada masa yang sama dengan makanan tertentu. Sebabnya, selain mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan, makanan tertentu boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya ketika dimakan bersama dengan ubat-ubatan.

Baca juga: Inilah cara pengambilan ubat dengan selamat ketika anda demam

Kesan Makanan Terhadap Prestasi Dadah

Pada asasnya, terdapat tiga cara makanan dapat berinteraksi dengan dadah:

  • Mengganggu Penyerapan Dadah di Badan

Contohnya, susu menyekat penyerapan zat besi di dalam perut. Kalsium yang terkandung dalam produk tenusu mampu mengikat beberapa ubat, seperti suplemen zat besi dan beberapa antibiotik, sehingga tidak diserap dengan baik di dalam badan.

Sementara itu, makanan yang mengandung kadar lemak dan serat yang tinggi dapat memperlambat pengosongan perut dan kadar penyerapan ubat oleh tubuh, sehingga dos ubat yang diperoleh lebih kecil dari yang diharapkan.

  • Menghambat pemecahan atau metabolisme ubat-ubatan, baik di usus dan hati

Dadah yang masuk ke dalam badan akan dipecah dan dikeluarkan melalui air kencing. Itulah sebabnya anda perlu minum ubat setiap hari atau beberapa kali sehari. Baiklah, makanan seperti limau gedang atau kapur dapat menghambat enzim dalam usus untuk memecah ubat-ubatan tertentu, seperti ubat penurun kolesterol, ubat jantung, dan ubat imunologi. Kerana badan hanya mengurai sejumlah kecil ubat, ada lebih banyak ubat yang beredar di aliran darah, meningkatkan risiko kesan sampingan anda.

  • Meniru Bagaimana Dadah Berfungsi

Makanan atau minuman tertentu dapat meningkatkan kesan ubat, sehingga kelihatan seolah-olah anda mengambil dos yang lebih tinggi. Akibatnya, anda berisiko mendapat kesan sampingan. Alkohol, misalnya, bertindak di kawasan otak yang sama dengan ubat penenang.

Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Mengambil Ubat

Melaporkan dari laman Today, Madelyn Fernstrom, pengarah Pusat Pengurusan Berat Badan di University of Pittsburgh, mendedahkan beberapa makanan yang boleh mengganggu prestasi ubat-ubatan:

1. Grapefruit

Buah limau gedang sering disalah anggap sebagai arak. Sebenarnya, buah itu tergolong dalam kumpulan buah sitrus yang masih serupa dengan jeruk dan lemon. Dalam bahasa Indonesia, limau gedang dipanggil limau gedang.

Buah limau gedang adalah salah satu buah yang perlu dielakkan semasa anda mengambil ubat. Ini kerana buah mempengaruhi beberapa agen penurun kolesterol, beberapa ubat jantung, beberapa ubat sistem imun, dan beberapa ubat alergi.

Menurut laman Kesihatan UC San Diego, limau gedang kaya dengan furanokoumarin, sebatian organik yang dapat menghalang tindakan enzim di hati dan usus yang memetabolisme banyak ubat. Tanpa aktiviti enzimatik ini, tahap ubat ini dapat meningkat ke tahap berbahaya.

Oleh itu, elakkan memakan limau gedang semasa anda mengambil ubat jantung, ubat untuk sistem kekebalan tubuh, dan ubat penurun kolesterol.

2. Makanan Kaya dengan Vitamin K

Sayuran hijau gelap seperti brokoli, bayam, asparagus, dan selada daun merah baik untuk kesihatan kerana mengandungi vitamin K. yang tinggi. Sayangnya, sayur-sayuran ini dapat meningkatkan keberkesanan ubat pengencer darah, seperti Warfarin. Pengencer darah berfungsi untuk mencegah pembekuan darah, sementara makanan yang kaya dengan vitamin K mendorong pembekuan darah. Ini mengatasi kesan ubat.

Baca juga: Ketahui 4 Khasiat Vitamin K untuk Tubuh

3. Produk Tenusu

Makanan tenusu boleh mempengaruhi makanan tambahan zat besi dan beberapa antibiotik. Ini kerana kalsium dalam produk tenusu mengganggu penyerapan suplemen zat besi dan antibiotik, jadi anda kurang mendapat sebatian aktif yang beredar di aliran darah anda.

4. Anggur Merah dan Keju Keras

Kedua-dua makanan mengandungi sebatian yang disebut "tyramine" yang bertindak dengan cara yang sama pada neuron otak sebagai kelas antidepresan yang disebut inhibitor monoamine. Jadi, mereka dapat meningkatkan kesan ubat.

5. Alkohol

Minum alkohol boleh mempengaruhi ubat-ubatan, seperti antidepresan, antihistamin, pil tidur, ubat penenang dan beberapa antibiotik.

Baca juga: Pengambilan Dadah Selepas Minum Kopi, Adakah OK?

Itulah makanan yang harus anda hindari ketika mengambil ubat untuk mendapatkan manfaat yang optimum. Sebelum menggunakan ubat-ubatan tertentu, anda harus terlebih dahulu berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual Anda boleh meminta nasihat kesihatan dari doktor yang dipercayai kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Hari ini. Diakses pada tahun 2020. Makanan yang harus dielakkan semasa anda mengambil ubat
Kesihatan UC San Diego. Diakses pada tahun 2020. Makanan untuk Tidak Ada