Kesihatan

Lelaki, Berhati-hati dengan Ereksi Yang Terlalu Lama

, Jakarta - Biasanya, ereksi pada lelaki terjadi apabila terdapat rangsangan seksual atau semasa hubungan seksual. Ereksi biasanya akan berlangsung untuk jangka waktu, biasanya hanya beberapa minit. Tetapi berhati-hatilah, ternyata ada keadaan yang boleh menyebabkan lelaki mengalami ereksi terlalu lama dan berlaku walaupun tanpa rangsangan seksual.

Keadaan ini dikenali sebagai priapism priapisme . Pada orang dengan priapisme, ereksi boleh bertahan hingga 4 jam. Bukan hanya itu, gangguan ini juga boleh menyebabkan kesakitan pada zakar. Ereksi yang terlalu lama tidak boleh dipandang ringan. Segera berjumpa doktor untuk mengelakkan komplikasi kekal.

Baca juga: Encik. P berasa sakit, mungkin ada 7 penyakit ini

Komplikasi Priapisme yang Perlu Diperhatikan

Dalam keadaan normal, lelaki mengalami ereksi semasa melakukan aktiviti seksual dan berhenti ketika mereka tidak lagi melakukannya. Namun, ada gangguan yang disebut priapism yang dapat menyebabkan ereksi pada lelaki terjadi untuk waktu yang lama, walaupun tidak ada rangsangan seksual. Berita buruknya ialah sehingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan keadaan ini.

Tetapi secara umum, priapisme timbul kerana gangguan aliran darah di zakar. Jika dilihat dari gejala dan pencetus, priapism terbahagi kepada dua, iaitu priapism iskemia dan priapisme bukan iskemia. Dalam priapisme iskemia, ereksi yang berpanjangan berlaku kerana terdapat penyumbatan pada saluran darah zakar. Ini menyebabkan darah tidak dapat mengalir dan berkumpul di kawasan tersebut.

Priapisme iskemia adalah jenis yang paling biasa dan berulang. Ada beberapa faktor yang dapat menyebabkan keadaan ini muncul, iaitu mempunyai penyakit tertentu, seperti anemia sel sabit, leukemia, talasemia, dan multiple myeloma. Keadaan ini juga boleh berlaku apabila seseorang mengambil ubat penipisan darah atau jenis ubat lain yang boleh mempengaruhi saluran darah.

Baca juga: Bolehkah Disfungsi Ereksi Diatasi?

Manakala priapism nonischemic berlaku kerana terkoyaknya saluran darah di zakar. Akibatnya, darah mengalir ke zakar dalam jumlah yang terlalu banyak. Keadaan ini disebabkan oleh kecederaan pada beberapa bahagian, iaitu zakar, pelvis, dan perineum (kawasan antara zakar dan dubur). Selain itu, priapisme noniskemia juga dapat disebabkan oleh gangguan saraf, gangguan metabolik, hingga kanker yang terletak di sekitar zakar, seperti barah prostat.

Selain ereksi terlalu lama, priapism biasanya juga dicirikan oleh gejala lain. Dalam priapisme iskemia, gejalanya mungkin termasuk sakit pada zakar yang meningkat secara beransur-ansur, ereksi berlangsung lebih dari 4 jam, batang zakar menjadi kaku tetapi hujungnya lembut. Pesakit dengan priapisme bukan iskemia juga akan mengalami simptom yang serupa, perbezaannya ialah pada priapisme bukan iskemia tidak ada rasa sakit dan batang zakar tidak sepenuhnya kaku.

Sekiranya anda mengalami gejala ereksi terlalu lama, anda harus segera pergi ke hospital untuk menjalani pemeriksaan. Sebabnya, priapisme yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan komplikasi serius dan serius. Darah yang terperangkap akibat ereksi terlalu lama akan kekurangan oksigen. Kemudian, darah yang kekurangan oksigen dapat merosakkan dan memusnahkan tisu di organ seks lelaki.

Baca juga: Makluman Mr. P tanda bengkok mempunyai Peyronie

Dalam jangka masa panjang, keadaan boleh bertambah buruk dan menyebabkan disfungsi ereksi. Di samping itu, rawatan juga perlu dilakukan untuk mengatasi pencetus priapisme, seperti kecederaan. Kecederaan pelvis atau zakar yang menyebabkan priapisme noniskemia boleh menyebabkan jangkitan pada tisu dalam Mr.P.

Sekiranya ragu-ragu dan memerlukan nasihat doktor, anda boleh bertanya mengenai priapisme dan ereksi yang berpanjangan melalui aplikasi. Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Priapisme (Ereksi Menyakitkan).
Klinik Mayo. Diperoleh pada tahun 2020. Priapisme.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Priapisme.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Disfungsi Ereksi dan Priapisme.