Kesihatan

Kesan Sampingan Semasa Kanak-kanak Melakukan Imunisasi BCG

Jakarta - Memastikan anak-anak mendapat imunisasi adalah salah satu bentuk usaha ibu bapa untuk melindungi anak-anak dari penyakit berbahaya. Itulah sebabnya, Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI) menyusun jadual imunisasi kanak-kanak mengikut usia mereka. Salah satu jenis imunisasi penting yang mesti diperoleh adalah BCG ( bacille Calmette-Guerin ).

Vaksin yang digunakan untuk imunisasi BCG dibuat dari bakteria Mycobacterium bovis yang dilemahkan. Imunisasi BCG bertujuan untuk mencegah tuberkulosis (TB). Walau bagaimanapun, terdapat kesan sampingan yang dapat dialami oleh kanak-kanak selepas imunisasi BCG. Apakah kesan sampingannya? Ketahui dalam perbincangan berikut, ayuh!

Baca juga: Berapakah Umur Yang Perlu Diberi Bayi Imunisasi BCG?

Kesan Sampingan BCG

Imunisasi BCG boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk ulser atau luka purulen di tempat suntikan. Walau bagaimanapun, ibu bapa tidak perlu terlalu risau, kerana kesan ini adalah tindak balas semula jadi sistem kekebalan tubuh terhadap vaksin yang disuntik. Jadi, jangan terkejut jika anda kemudian menemui luka atau bisul pada tanda suntikan anak kecil anda, okey?

Penampilan luka atau bisul boleh berbeza bagi setiap anak. Secara amnya, luka atau bisul ini muncul 2-12 minggu selepas imunisasi. Ukuran luka atau bisul yang muncul juga berbeza, tetapi biasanya sekitar 7 milimeter. Sekiranya luka atau bisul muncul setelah imunisasi BCG, ibu bapa tidak perlu membawa anak mereka ke doktor, kerana mereka biasanya sembuh sendiri.

Sekiranya anda bimbang, anda boleh bertanya kepada doktor di aplikasi masa lalu berbual , dengan yang pertama muat turun aplikasi di telefon. Doktor biasanya akan mencadangkan rawatan di rumah, seperti memampatkan luka atau bisul dengan cecair antiseptik, dan memberi cadangan lain.

Walaupun begitu, ibu bapa juga perlu waspada dan segera membawa anak mereka ke doktor sekiranya terdapat pembengkakan teruk di tempat suntikan, disertai demam tinggi, dan keluarnya nanah yang berlebihan dari bisul. Kerana, itu boleh menjadi tanda jangkitan.

Baca juga: Berikut adalah petua untuk mengatasi bayi rewel setelah imunisasi BCG

Lebih lanjut mengenai Imunisasi BCG

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, imunisasi BCG sangat penting dan berguna untuk kanak-kanak, untuk melindungi mereka dari tuberkulosis dan komplikasinya dalam bentuk keradangan otak. Perlindungan yang diberikan oleh imunisasi BCG terhadap tuberkulosis adalah 70-80 peratus. Jadi, jangan ketinggalan jadual imunisasi ini, OK?

Imunisasi BCG umumnya diberikan tepat di bawah kulit atau secara intradermal, dan biasanya disuntik di lengan kiri atas. Sebelum diberikan, doktor akan mencadangkan ujian kulit tuberkulin atau ujian Mantoux, untuk memeriksa sama ada kanak-kanak itu terdedah kepada tuberkulosis atau tidak. Walau bagaimanapun, jika anda terlepas jadual vaksin BCG, doktor anda perlu melakukan ujian kulit tuberkulin atau ujian Mantoux.

Sekiranya selepas ujian kulit terdapat benjolan merah seperti gigitan nyamuk di kawasan yang disuntik, itu bermakna hasilnya positif. Artinya, sistem imun bayi telah mengenali tuberkulosis, kerana telah terkena penyakit ini, sebelum diberi imunisasi BCG.

Baca juga: Masa Terbaik untuk Memberi Imunisasi BCG

Mengapa ujian ini penting? Kerana, jika ternyata anak sudah positif tuberkulosis, imunisasi BCG tidak dapat diberikan. Terdapat kesan buruk yang boleh berlaku jika vaksin BCG masih diberikan dalam keadaan ini, kerana tubuh anak sudah memiliki kekebalan terhadap vaksin tersebut.

Sebaliknya, jika keputusan ujian kulit adalah negatif, yang bermaksud bahawa anak anda belum terkena tuberkulosis, imunisasi BCG dapat dilanjutkan. Mengikut cadangan atau jadual imunisasi yang disarankan oleh IDAI, imunisasi BCG harus diberikan sekali kepada bayi berusia 0-2 bulan.

Rujukan:
IDAI - Pasukan Petugas Imunisasi Persatuan Pediatrik Indonesia. Diakses tahun 2020. Garis Panduan Imunisasi di Indonesia. Edisi Kelima.
IDAI. Diakses pada tahun 2020. SKAR BCG.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Lembaran Fakta - Vaksin BCG.