Kesihatan

Tompok Kulit Muncul, Ketahui Lebih Lanjut mengenai Neurodermatitis

, Jakarta - Jika suatu hari anda menemui tompok-tompok kulit gatal, anda tidak boleh menganggapnya ringan. Ini boleh menjadi gejala neurodermatitis. Penyakit ini juga disebut lichen simplex kronik . Sekiranya anda menggaru, ia akan lebih gatal. Bintik boleh muncul di beberapa kawasan seperti leher, pergelangan tangan, lengan, paha atau pergelangan kaki.

Neurodermatitis tidak berbahaya dan tidak berjangkit, tetapi penyakit ini boleh mengganggu tidur, aktiviti seksual, dan kualiti hidup. Beberapa gejala neurodermatitis yang muncul termasuk:

 • Perasaan gatal yang boleh berlaku secara berterusan atau datang dan pergi.
 • Gatal sangat biasa berlaku ketika anda sedang berehat atau ketika anda merasa tertekan dalam hidup.
 • Sekiranya ia berlaku pada kulit kepala, maka tompok-tompok gatal dapat disertai dengan rasa sakit dan menyebabkan keguguran rambut akibat calar yang berterusan.
 • Luka terbuka yang berdarah pada tompok-tompok kulit gatal akibat calar berulang kali boleh menyebabkan jangkitan.
 • Bahagian kulit yang terasa gatal mempunyai tekstur kasar atau bersisik kerana selalu tergores, dan rasa gatal semakin banyak sehingga penghidapnya cenderung menggaru secara berterusan dan menyebabkan kulit menjadi lebih tebal.
 • Tompok pada kulit kelihatan lebih menonjol dan berwarna merah atau lebih gelap daripada kulit di sekitarnya.

Baca juga: Kenali Xerosis Yang Menjadikan Kulit Gatal dan Kering

Apa Punca Seseorang Boleh Mengalami Neurodermatitis?

Malangnya, belum diketahui apa yang menyebabkan keadaan ini berlaku, tetapi keadaan ini dianggap berkembang apabila terdapat reaksi saraf yang berlebihan terhadap keadaan tertentu, seperti pakaian ketat atau gigitan serangga. Perkara yang mencetuskan gatal termasuk kecederaan pada saraf, kulit kering, peluh, cuaca panas, dan aliran darah yang buruk. Dalam kes tertentu, neurodermatitis juga dikaitkan dengan keadaan kulit yang lain, seperti eksim, psoriasis, atau reaksi alergi.

Terdapat beberapa faktor yang meningkatkan risiko seseorang terkena neurodermatitis, termasuk:

 • Gangguan kegelisahan. Tekanan dan tekanan mencetuskan gatal yang berkaitan dengan neurodermatitis.
 • Umur dan jantina. Wanita lebih berisiko terkena neurodermatitis, keadaan ini cenderung muncul pada orang berusia 30 hingga 50 tahun.
 • Sejarah penyakit keluarga. Sekiranya terdapat ahli keluarga dengan dermatitis, eksim, psoriasis, atau gangguan kecemasan, risiko terkena neurodermatitis lebih besar.

Baca juga: 6 Punca Pruritus, Gatal Yang Tiba-tiba

Bagaimana mengatasinya?

Terdapat beberapa langkah yang disyorkan untuk merawat neurodermatitis, iaitu:

 • Jangan menggaru atau menggosok kulit yang gatal. Walaupun gatalnya agak menjengkelkan, adalah idea yang baik untuk mengelakkan calar atau menggosok kulit yang gatal. Tindakan ini akan menyebabkan rasa gatal kelihatan lebih teruk.
 • Kompres dengan Air Sejuk. Kompres air sejuk diperlukan selama lima minit sebelum kulit digunakan pada ubat. Tujuannya adalah untuk meningkatkan penyerapan ubat ke dalam kulit.
 • Kortikosteroid dan Antihistamin. Kortikosteroid boleh diperoleh melalui salap atau suntikan, bergantung pada penilaian ahli dermatologi. Ubat ini akan mengurangkan bengkak, sensasi gatal, dan kemerahan pada kulit. Manakala tablet antihistamin dapat membantu mengurangkan rasa gatal.
 • Gunakan Pelembap . Kulit kering mencetuskan gatal menjadi lebih teruk. Pelembap berfungsi untuk mengelakkan kulit menjadi kering.
 • Rujuk doktor. Sebagai tambahan kepada rawatan ini, menangani kegelisahan dan tekanan sebagai rawatan juga penting. Untuk mengatasi kegelisahan dan tekanan, jika diperlukan, orang dengan neurodermatitis harus berbincang dengan psikologi atau psikiatri. Umumnya, psikiatri boleh melakukan psikoterapi dan menyediakan ubat anti-kegelisahan.

Baca juga: Jangan gores kulit kering dan gatal, atasi dengan cara ini

Itulah maklumat yang berkaitan dengan neurodermatitis yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai simptom di atas dan ingin berbincang terus dengan doktor pakar melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video, anda boleh mengaksesnya dengan mudah dengan muat turun permohonan . Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found