Kesihatan

Bayi Terus Menyusui, Kenali Gejala Penyusunan Kluster

, Jakarta - Bayi yang baru lahir biasanya akan menyusui setiap dua atau tiga jam. Namun, berbeza dengan makan kluster. Si Kecil dengan makan kluster akan menyusui sekali setiap jam atau bahkan sekali setengah. Sama seperti kanak-kanak dan orang dewasa, bayi juga mempunyai kebiasaan makan dan minum di bahagian masing-masing.

Walaupun bayi hanya mengambil makanan dan minuman serta bentuk susu ibu, bayi juga mempunyai selera makan yang berbeza. Pada dasarnya, waktu makan dan makan bayi dapat diramalkan mengikut kebiasaan mereka. Walau bagaimanapun, apabila selera bayi untuk menyusu begitu tinggi dan nampaknya terus lapar, ini disebut makan kluster.

Baca juga: 4 Masalah Kesihatan Yang Sering Dialami oleh Ibu Menyusu

Gejala Penyusunan Kluster Yang Membuat Bayi Terus Menyusui

Pemakanan kluster Pada pandangan pertama, apa yang berlaku pada bayi tidak mudah dikenali, kerana tabiat makan dan tidur bayi masih berubah. Namun, semasa anak kecil anda mengalami makan kluster, Gejala boleh dicirikan oleh:

  • Bayi yang terus menangis sehingga diberi makan.

  • Bayi berumur beberapa hari atau minggu.

  • Bayi menunjukkan tanda-tanda lapar, seperti menangis sehingga mereka berjuang.

  • Bayi ingin terus menyusu secara berkala dalam selang waktu yang singkat.

Walaupun tabiat menyusu, usus dan pundi kencing akan tetap sama seperti biasa. Pemakanan kluster biasanya berlaku pada waktu malam. Pada bayi berusia lebih dari 6 bulan, makan kluster Ia boleh berlaku, dan merupakan tanda jika anak kecil anda sedang tumbuh gigi.

Sekiranya anda melihat tanda dan gejala, segera berbincang dengan pakar pediatrik anda di aplikasi untuk menentukan langkah apa yang perlu diambil. Lebih-lebih lagi jika anak kecil anda mengalami perubahan dalam pergerakan usus atau buang air kecil yang disebabkan oleh corak penyusuan yang terlalu kerap.

Baca juga: Keadaan Perubatan yang Membuat Ibu Tidak Boleh Menyusui

Apa yang Menyebabkan Pengambilan Kluster?

Sehingga kini, masih belum dijumpai apakah punca sebenarnya makan kluster . Walau bagaimanapun, penyusuan yang kerap dianggap disebabkan oleh ukuran perut bayi yang berkembang pesat selama beberapa bulan pertama. Secara amnya makan kluster berlaku pada waktu malam dan tidak berlaku berulang kali. Ibu tidak perlu risau.

Anak Kecil Anda Mempunyai Makanan Berkelompok, Ibu Perhatikan Perkara Ini

Walaupun makan kluster Ini adalah perkara biasa yang berlaku pada anak kecil anda dan tidak memberi kesan kepada kesihatannya, tetapi ibu perlu berjumpa dengan pakar pediatrik mereka jika anak mereka mengalami beberapa gejala, seperti:

  • Tiada kenaikan berat badan.

  • Pembuangan air besar dan kencing tidak kerap.

  • Muntah selepas makan.

Selain tanda-tanda ini, tidak ada yang perlu dirisaukan. Sebabnya, bayi akan menyusu dalam masa yang kerap. Perhatikan juga jika si kecil anda mempunyai simptom, seperti penyakit kuning, penurunan berat badan, dan tanda-tanda vital yang lemah di dalam badan. Ini boleh berlaku kerana bayi tidak mendapat makanan yang mencukupi semasa memberi makan.

Baca juga: Ibu Menyusu Mengalami Sembelit, Inilah 6 Perkara Yang Menyebabkannya

Sekiranya anak anda mengalami kekurangan pengambilan makanan, keadaan ini akan menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti dehidrasi, hingga kerosakan otak yang boleh terjadi secara kekal. Jadi, anda perlu tahu bahawa makan kluster Ini adalah perkara semula jadi yang berlaku dan tidak membahayakan si kecil. Lebih-lebih lagi, susu ibu adalah makanan utama untuk anak kecil anda yang tidak memerlukan makanan pelengkap.

Rujukan:
Kelahiran Kehamilan dan Bayi. Diakses pada tahun 2019. Feed Cluster.
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2019. Feed Cluster.