Kesihatan

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Kepada Wanita Hamil Sekiranya Anda Ingin Menaiki Pesawat

, Jakarta - Ingin bercuti di luar bandar atau bahkan ke luar negara semasa anda hamil? Percutian semasa mengandung sememangnya merupakan saat yang sangat berharga bagi ibu, tetapi kebanyakan ibu masih ragu-ragu untuk melakukannya. Mereka berpendapat menaiki kapal terbang ketika hamil akan membahayakan keadaan janin yang mereka bawa. Adakah itu benar?

Baca juga: Wanita Hamil Juga Memerlukan Percutian, Inilah 6 Petua Pintar!

Sekiranya anda ingin menaiki kapal terbang, wanita hamil memperhatikan perkara ini

Sebenarnya tidak apa-apa untuk bercuti ketika hamil, tetapi ibu juga perlu memperhatikan keadaan janin, agar kesihatannya tidak terganggu. Waktu terbaik untuk bercuti semasa mengandung adalah ketika kehamilan pada trimester kedua, iaitu sekitar minggu 14-28. Pada trimester kedua ini, masa mual dan muntah yang biasanya dialami pada trimester pertama kehamilan kemungkinan besar tidak lagi dialami.

Semasa menginjak trimester kedua, janin di dalam rahim juga lebih kuat, sehingga ibu dapat melakukan perjalanan jauh dengan kapal terbang. Namun, jika anda berada pada trimester kehamilan ketiga, anda dilarang menaiki kapal terbang ketika hamil, kerana perut anda sudah sangat besar dan akan membuat anda merasa letih dan tidak selesa dalam perjalanan.

Risiko Yang Boleh Berlaku

Walaupun dibenarkan untuk bercuti ketika hamil dengan kapal terbang, ibu juga perlu mengetahui risiko yang mungkin timbul ketika menaiki kapal terbang ketika hamil. Inilah penjelasannya:

 • Percutian semasa hamil dengan kapal terbang akan menyebabkan oksigen dalam darah menurun kerana tekanan udara menurun ketika pesawat berada di ketinggian. Sekiranya ibu dan janin sihat, ia tidak akan menimbulkan risiko.

 • Penerbangan terlalu kerap semasa hamil boleh meningkatkan risiko keguguran atau kelainan pada janin. Kenapa? Ini berlaku kerana pendedahan kepada radiasi atmosfera ketika pesawat berada pada ketinggian. Sekiranya hanya dilakukan sekali-sekala, tidak perlu risau tentang risiko ini.

 • Wanita hamil disarankan memakai stoking setinggi lutut untuk mengelakkan risiko pembekuan darah dan vena varikos di kapal terbang.

Baca juga: 4 Perkara Yang Perlu Diperhatikan Semasa Babymoon

Jadi, menaiki kapal terbang ketika hamil adalah perkara yang sangat selamat untuk dilakukan sekiranya ibu dan janin berada dalam keadaan sihat. Walau bagaimanapun, bagi wanita hamil yang mempunyai keadaan kesihatan berikut, mereka mesti terlebih dahulu berjumpa dengan hospital terdekat sebelum memutuskan untuk menaiki pesawat:

 • Mempunyai tekanan darah tinggi.

 • Mengalami masalah pada serviks.

 • 35 tahun dan hamil buat pertama kalinya.

 • Mempunyai keabnormalan plasenta.

 • Menghidap diabetes.

 • Telah melahirkan sebelum waktunya.

Petua untuk Ibu Hamil Yang Akan Menaiki Pesawat

Sekiranya anda telah mendapat persetujuan daripada doktor untuk melakukan perjalanan dengan kapal terbang, dan syaratnya telah memenuhi dasar yang ditetapkan oleh syarikat penerbangan, maka anda boleh melakukan petua berikut:

 • Pasang tali pinggang keledar dengan kedudukan tali di bawah perut, agar tidak tertekan.

 • Pesan tiket dengan tempat duduk di sebelah lorong, supaya anda dapat bergerak dengan bebas.

 • Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi.

 • Pakai pakaian yang longgar dan selesa ketika dalam perjalanan.

 • Kadang-kadang berjalan di lorong pesawat, supaya peredaran darah di badan tetap lancar.

 • Sekiranya anda merasa sesak nafas ketika pesawat mencapai ketinggian tertentu, segera gunakan topeng oksigen yang disediakan.

Baca juga: 4 Khasiat Babymoon untuk Wanita Hamil

Kehamilan bukanlah penghalang bagi ibu untuk pergi bercuti dengan kapal terbang. Namun, jika doktor tidak membenarkan ibu bercuti ketika hamil kerana keadaan yang tidak mengizinkannya, jangan sesekali melanggarnya, puan.

Rujukan:

Acog.org. Diakses pada tahun 2020. Perjalanan Udara Semasa Kehamilan.

NHS. Diakses pada tahun 2020. Adakah Selamat Terbang Semasa Hamil?

WebMD. Diakses pada tahun 2020. Terbang Selamat Semasa Hamil.