Kesihatan

3 Jenis Gangguan Darah Yang Mempengaruhi Pembekuan Darah

, Jakarta - Gangguan darah tidak hanya menyerang sel darah merah atau sel darah putih, tetapi juga dapat terjadi pada plasma darah. Di dalam tubuh manusia, plasma darah adalah bahagian darah yang membawa sel darah. Bahagian darah ini sering dilupakan, walaupun mempunyai fungsi yang tidak kurang pentingnya daripada sel darah putih, sel darah merah, dan platelet. Ketahuilah jika plasma darah diserang oleh penyakit atau kelainan.

Plasma darah mengandungi protein fibrinogen, yang merupakan protein yang mengatur pembekuan darah. Bahagian darah ini yang mempunyai warna kuning juga berperanan untuk mengangkut bahan penting melalui darah ke seluruh badan. Selain itu, plasma darah juga berfungsi untuk membantu tubuh membuang sisa yang tidak diperlukan. Gangguan darah yang menyerang bahagian ini dapat mengganggu prestasi plasma darah. Ketahui jenis gangguan darah yang boleh mempengaruhi fungsi plasma darah.

Baca juga: Mengenali Pelbagai Jenis Gangguan Darah

Gangguan Darah Yang Mempengaruhi Pembekuan Darah

Gangguan pembekuan darah boleh mempengaruhi proses pembuangan sisa badan. Gangguan boleh berlaku disebabkan oleh beberapa penyakit atau gangguan darah, termasuk:

1. Hemofilia

Satu gangguan darah yang boleh mempengaruhi pembekuan darah adalah hemofilia. Penyakit genetik ini menyebabkan darah menjadi sukar untuk membeku. Hemofilia umumnya disebabkan oleh kekurangan protein pembekuan darah aka faktor pembekuan. Ini menyebabkan penderita penyakit ini mengalami kesukaran ketika pendarahan, kerana sukar dihentikan dan darah terus mengalir. Hemofilia adalah sejenis penyakit yang mesti diubati dengan segera kerana boleh menyebabkan komplikasi serius.

Baca juga: Boleh Maut, Mengakui Komplikasi Kerana Hemofilia

2. Thrombophilia

Berbeza dengan hemofilia yang menyebabkan darah sukar membeku, trombofilia adalah gangguan darah yang menyebabkan darah mudah membeku. Keadaan ini juga sering disebut sebagai pembekuan darah, dan merupakan penyakit yang berkaitan dengan pembekuan darah. Dalam beberapa keadaan, penghidap penyakit ini diharuskan mengambil pengencer darah setiap hari. Ini bertujuan untuk menghindari terjadinya pembekuan darah yang terjadi pada saluran darah yang sihat, sehingga dapat berisiko menyumbat aliran darah dan menyebabkan keadaan berbahaya.

3. Trombosis Vena Dalam

Trombosis urat dalam adalah gangguan di mana pembekuan darah terbentuk dalam urat dalam yang besar dan boleh menyebabkan keadaan berbahaya. Trombosis urat dalam (DVT) aka trombosis urat dalam adalah penyakit yang berlaku kerana pembekuan darah di urat, dan paling sering menyerang urat di kaki. Penyakit ini menyebabkan aliran darah menjadi perlahan dan bahkan tersumbat. Darah yang tersekat kemudian menyebabkan bahagian badan membengkak, merasa sakit, dan kemerahan.

Dalam keadaan yang teruk, gumpalan darah dapat menyerang atau bergerak ke bahagian tubuh yang lain, iaitu paru-paru. Pembekuan darah yang menuju ke paru-paru harus diperhatikan, kerana boleh menyebabkan embolisme paru-paru dan menyebabkan masalah pernafasan yang serius. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami aduan yang menyerupai penyakit ini.

Atau anda boleh bercakap mengenai gangguan darah atau penyakit lain kepada doktor dalam permohonannya . Doktor boleh dihubungi dengan mudah melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Muat turun sekarang di App Store dan Google Play.

Baca juga: Perlu mengetahui perbezaan antara pendermaan darah dan penderma apheresis

Gangguan darah yang mengganggu prestasi plasma darah tidak boleh dipandang ringan. Peranan plasma darah untuk kesihatan tubuh bukanlah satu jenaka. Sebenarnya, bahagian darah ini boleh digunakan untuk membantu merawat segala-galanya dari pendarahan dari luka hingga penyakit yang lebih serius. Plasma darah juga dapat disumbangkan melalui proses pendermaan darah.