Kesihatan

Ini adalah Gejala Ringan ketika Mengalami Skizofrenia Paranoid

Jakarta - Skizofrenia paranoid adalah gangguan kesihatan mental yang mempengaruhi cara orang berfikir, merasakan, dan melihat sesuatu. Selain mengalami khayalan, penderita sering mengalami kecurigaan terhadap orang lain. Walaupun mendapat langkah rawatan yang betul, penghidapnya akan mengalami keadaan ini seumur hidupnya. Jadi, apakah gejala skizofrenia paranoid yang perlu diperhatikan?

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara Paranoid Schizophrenia dan Hebephrenic Schizophrenia

Gejala Skizofrenia yang perlu diperhatikan

Orang dengan keadaan ini akan mempunyai dunia yang penuh dengan batasan, yang telah mereka buat sendiri. Hidupnya akan dipenuhi dan dibatasi oleh kecurigaan dan kedekatan dengan dunia luar. Beberapa simptom ringan yang dialami oleh penderita skizofrenia paranoid.

 • Mempunyai masalah pendengaran. Pesakit akan merasakan mereka mendengar suara yang tidak nyata.
 • Mengalami halusinasi. Pesakit akan merasakan mereka melihat perkara yang tidak nyata.
 • Mengalami gangguan emosi. Penderita cenderung mempunyai emosi dan perasaan marah yang tidak mempunyai sebab.
 • Mengalami kegelisahan dan kegelisahan yang berlebihan. Sekali lagi tiada sebab yang mendasari.
 • Mengalami kecenderungan untuk melakukan keganasan kerana merasa terancam.
 • Mengalami khayalan kebenaran. Penderita percaya bahawa dia mempunyai kekuatan khas yang tidak dimiliki oleh orang lain, kerana dia mendengar atau melihat perkara yang tidak didengar atau dilihat oleh orang lain.
 • Mengalami pemikiran yang tidak wajar, seperti bunuh diri. Pemikiran ini biasanya akan berlaku berulang kali.

Dari sekian banyak gejala skizofrenia paranoid yang dialami oleh penghidap. Terdapat dua gejala utama yang menunjukkan seseorang menghidap skizofrenia paranoid. Dua simptom tersebut adalah:

 • Khayalan atau khayalan. Gejala skizofrenia paranoid dicirikan oleh perasaan bahawa orang lain adalah musuh mereka, dan ingin melawannya. Sekiranya dibiarkan, gejala ini akan mendorong penderita untuk bersikap agresif atau melakukan tindakan ganas sebagai usaha untuk mempertahankan diri.
 • halusinasi. Gejala skizofrenia paranoid dicirikan dengan mendengar atau melihat perkara yang tidak benar-benar nyata. Pesakit juga sering merasakan bahawa orang lain bercakap tentang diri mereka sendiri.

Segera berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri di hospital terdekat apabila mengalami beberapa gejala, ya! Walaupun keadaan ini cenderung dialami seumur hidup, tetapi dengan rawatan yang tepat, penampilan gejala dapat ditekan sehingga menjadi lebih ringan.

Baca juga: Khayalan dan Halusinasi, Ini adalah Gejala Paranoid Schizophrenia

Apakah Pencegahan Yang Boleh Dilakukan?

Hingga kini belum ada langkah yang tepat yang dapat diambil untuk mencegah terjadinya skizofrenia paranoid. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, rawatan awal dapat membantu menekan gejala yang timbul, sehingga komplikasi serius dapat dicegah. Berikut ini adalah sejumlah langkah pencegahan yang dapat menekan munculnya gejala yang muncul:

 • Menguruskan tekanan dengan baik. Langkah ini dapat dilakukan dengan mengelakkan situasi yang meningkatkan tekanan perasaan dan kegelisahan, seperti melakukan perkara yang anda sukai.
 • Bersenam secara berkala. Langkah ini dilakukan untuk meningkatkan hormon serotonin di otak yang mencetuskan perasaan bahagia.
 • Cukup tidur untuk mengelakkan sebilangan gejala muncul.
 • Jangan merokok, minum alkohol dan menggunakan dadah.
 • Pengambilan makanan berkhasiat seimbang yang sihat untuk meningkatkan tenaga badan.
 • Pastikan sentiasa berhubung dengan orang lain untuk mengelakkan perasaan terpencil. Berinteraksi dengan orang lain juga dapat mengelakkan gejala skizofrenia paranoid bertambah buruk.

Baca juga: Jenis Terapi untuk Mengatasi Skizofrenia Paranoid

Itulah penjelasan dan beberapa gejala skizofrenia paranoid yang perlu anda ketahui. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai skizofrenia paranoid, anda boleh membincangkannya secara langsung dengan doktor anda di aplikasi , ya!

Rujukan:
Kesihatan Mental Amerika. Diakses pada tahun 2020. Skizofrenia.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Skizofrenia Paranoid?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Skizofrenia Paranoid?