Kesihatan

Berikut adalah 6 Jenis Rakan yang Harus Dielakkan

Jakarta - Salah satu perkara baik untuk peningkatan diri dapat dimulakan dengan memilih kalangan rakan. Persahabatan menjadi salah satu perkara yang mempengaruhi tingkah laku dan watak seseorang secara tidak langsung. Sekiranya anda mempunyai persekitaran persahabatan yang positif, secara tidak langsung anda akan mendapat tenaga positif juga. Ini sebaliknya. Jadi, apakah kriteria yang boleh dielakkan oleh rakan? Sekiranya anda mempunyai salah satu daripadanya, anda harus segera membatasi persahabatan anda, ya. Berikut adalah kriteria yang boleh dielakkan oleh rakan:

Baca juga: Mengapa Orang Dewasa Mengalami Kesukaran Membuat Rakan Baru?

1. Jenis Gosip

Rakan jenis gosip adalah orang yang suka membuat cerita kelihatan nyata, kemudian disebarkan. Sekiranya tidak dijauhi, kisah hidup anda boleh menjadi bahan gosip seterusnya. Anda akan meniru pandangannya ketika menilai orang lain. Perkara yang buruk adalah, persahabatan anda boleh rosak kerana hilangnya kepercayaan.

2. Jenis Pengkhianat

Sekiranya rakan karib berubah menjadi musuh, dia akan menjadi lawan yang sangat berbahaya. Kamu tahu kenapa? Ini kerana, dia menyimpan rahsia dan kelemahan yang kamu ada. Jadi, berhati-hatilah ketika anda memutuskan untuk mempercayai orang lain, okey? Jenis pengkhianat akan merosakkan reputasi anda dengan mudah dengan memutarbelitkan fakta dan bermain antara satu sama lain.

3. Jenis Pesimistik

Hati-hati, pesimisme boleh menular, kamu tahu. Oleh itu, pastikan untuk menjaga jarak anda atau mengelakkan orang yang mempunyai jenis ini. Sekiranya anda memutuskan untuk berkawan dengannya, anda mungkin kehilangan sikap optimis, selalu merasa tidak puas, suka mengeluh, dan menangis.

4. Jenis Drama

Jenis drama adalah rakan yang suka memutarbelitkan fakta ketika bercerita. Bertindak seolah-olah anda menjadi mangsa untuk meraih simpati orang ramai, sehingga mendapat sokongan.

5. Jenis Cemburu

Bukan hanya dalam hubungan cinta kamu tahu ada jenis cemburu. Ada persahabatan juga. Kawan dengan jenis ini tidak suka melihat anda berjaya mencapai perkara yang anda mahukan sebelumnya. Daripada mengucapkan tahniah kepadanya, dia akan membuat komen kasar di belakang anda. Jadi, berhati-hati, okey?

6. Jenis Penyebar Berita

Jenis yang satu ini bersifat endemik di media sosial. Semua bentuk maklumat kadangkala tidak disaring dan hanya disebarkan tanpa memikirkan kesan yang akan berlaku. Rakan jenis ini suka menyebarkan perkara yang membenci. Sekiranya anda memilikinya, sila sekatan atau tidak berkawan di media sosial, ya.

Baca juga: Terjebak dalam Persahabatan Beracun, Inilah Petua Mengatasinya

Nah, itu adalah beberapa kriteria untuk rakan-rakan yang perlu dielakkan. Sekiranya kalangan rakan anda sudah mempunyai beberapa jenis seperti yang disebutkan, anda harus perlahan-lahan menjauh, ya. Persahabatan yang tidak baik akan menyebabkan masalah kesihatan mental. Sekiranya anda merasakan produktiviti anda menurun, atau anda selalu menunda-nunda memikirkan perkara negatif tentang diri anda, sila berjumpa dengan psikologi atau psikiatri di hospital terdekat, ya.

Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. 7 Jenis Rakan Beracun yang Perlu Diperhatikan.
Stylecaster.com. Diperoleh pada tahun 2021. Rakan Beracun: 5 Jenis "Rakan" Yang Harus Anda Elakkan.