Kesihatan

Ketahui Masalah Kesihatan Yang Sering Berlaku pada Penyu

Jakarta - Di antara banyak pilihan haiwan kesayangan, penyu adalah salah satu yang terbaik. Diet yang seimbang, dengan bahagian yang tepat, sumber cahaya ultraviolet yang baik dan suhu yang tepat di kandang akan menjadikan kura-kura anda tetap sihat.

Namun, seperti haiwan peliharaan lain, penyu juga boleh jatuh sakit. Memahami kemungkinan masalah kesihatan dengan kura-kura anda dapat membantu dalam mengetahui apa yang sedang berlaku. Ketahui lebih lanjut mengenai masalah kesihatan yang sering terjadi pada penyu dalam perbincangan berikut.

Baca juga: Sebelum menaikkan kura-kura, perhatikan 5 perkara ini

Masalah Kesihatan Penyu yang perlu diperhatikan

Terdapat beberapa masalah kesihatan untuk penyu yang agak biasa dan perlu diperhatikan, seperti:

1. Stomatitis

Stomatitis adalah keadaan biasa yang disebabkan oleh bakteria di mulut masuk ke luka terbuka dan menyebabkan jangkitan pada lapisan gusi dan mulut. Gejala boleh merangkumi kehilangan selera makan, bengkak atau perubahan warna pada mulut dan gusi penyu, dan keputihan seperti keju di sekitar mulut.

2. Jangkitan Parasit

Seperti banyak haiwan lain, kura-kura rentan terhadap jangkitan parasit. Perhatikan tanda-tanda cacing di kotoran penyu. Walaupun begitu, tanda-tanda sukar dikenal pasti.

Secara amnya, jangkitan parasit pada penyu didiagnosis oleh doktor haiwan reptilia pakar, yang mungkin memerlukan sampel kotoran penyu. Gejala lain yang perlu diperhatikan adalah kehilangan selera makan dan cirit-birit.

3. Masalah Pencernaan

Penyu boleh mengalami cirit-birit dan sembelit seperti makhluk lain. Ini selalunya merupakan tanda diet yang buruk. Sekiranya kura-kura jarang membuang air besar, mereka cenderung mengalami sembelit.

Sekiranya kura-kura anda mengalami cirit-birit, pastikan memberi makanan yang betul. Mandi dengan air suam setiap hari untuk mengelakkan dehidrasi, dan segera bawa kura-kura ke doktor haiwan.

Baca juga: Ketahui 9 Makanan Berkhasiat untuk Penyu

4. Kerosakan Kulit

Semasa proses pengelupasan semula jadi, kulit baru biasanya akan kelihatan di bawahnya. Namun, jika cengkerang penyu keluar dengan cepat, ini dapat menunjukkan bahawa infeksi telah terjadi, atau cangkang itu telah rusak. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa doktor haiwan secepat mungkin.

5. Shell Rot (Penyakit Kerang Ulseratif)

Sekiranya anda melihat tompok keputihan, pengelupasan cangkang, atau perubahan warna kulit kura-kura, ini mungkin merupakan tanda penyakit kulit ulseratif atau reput kulit.

Terdapat banyak sebab mengapa keadaan ini berlaku. Ini mungkin disebabkan oleh kecederaan ringan atau kebersihan sangkar yang buruk. Sangat penting untuk menjaga kebersihan persekitaran penyu, dan menukar air secara berkala. Ini untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria dan kulat yang menyebabkan penyakit.

6. Penyakit Kerang Metabolik atau Lembut

Penyakit ini disebabkan oleh kekurangan kalsium atau vitamin D. Kalsium adalah nutrien penting untuk meningkatkan tulang dan kulit penyu yang sihat.

Sementara itu, vitamin D dapat meningkatkan penyerapan kalsium. Kekurangan kedua-duanya boleh menyebabkan pelembutan cengkerang dari masa ke masa, dan kemungkinan risiko patah tulang.

Baca juga: 5 Penyakit Yang Boleh Menular Dari Haiwan

Oleh itu, penting untuk memastikan kura-kura mempunyai lingkungan yang bersih, makan makanan kaya kalsium, dan mendapat cahaya matahari yang cukup.

Itulah sedikit penjelasan mengenai masalah kesihatan penyu yang biasa. Segera gunakan aplikasi untuk bercakap dengan doktor haiwan, jika penyu menunjukkan tanda-tanda masalah kesihatan, seperti:

  • Masalah pernafasan.
  • Muntah atau penurunan berat badan.
  • Kepala atau anggota badan terkulai.
  • Mulut ternganga.
  • Jangan makan selepas hibernasi.
  • Kelesuan dan kelemahan.
  • Benjolan atau bengkak.
  • Mata atau hidung berair.

Semakin cepat masalah kesihatan penyu anda didiagnosis dan dirawat, semakin baik. Cara untuk mencegah masalah kesihatan ini adalah dengan memastikan penyu mendapat makanan yang sihat dan seimbang, dan menjaga kebersihan kandangnya.

Rujukan:
Doktor Keluarga Saya. Diakses pada tahun 2021. Masalah Kesihatan Kura-kura: Apa Yang Perlu Dilakukan Dengan Kura-kura Sakit.
Insurans Haiwan Peliharaan Britain. Diakses pada tahun 2021. Apakah masalah utama kura-kura tempurung keras?