Kesihatan

Hati-hati, 5 penyakit ini dapat menular melalui ciuman

, Jakarta - Mencium bibir adalah aktiviti yang sering dilakukan sebagai bentuk cinta antara dua orang. Walaupun aktiviti ini bermanfaat secara psikologi, hakikatnya anda tidak boleh melakukannya. Terutama jika anda atau pasangan anda menghidap penyakit tertentu. Anda akan mudah menukar organisma melalui air liur.

Semasa mencium, organisma dalam air liur dapat bertukar dan bergerak dari mulut ke kerongkong dan paru-paru. Selama 10 saat mencium, anda boleh menyebarkan hingga 80 juta bakteria. Nah, berikut adalah penyakit yang mudah disebarkan melalui ciuman:

Baca juga: 5 Petua untuk Hubungan Harmoni

  1. Herpes

Herpes diklasifikasikan sebagai penyakit yang sejauh ini tidak dapat disembuhkan, dan penghidapnya dapat kelihatan baik walaupun mereka mengidapnya. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kira-kira dua pertiga populasi dunia di bawah usia 50 tahun mempunyai herpes simplex 1 (HSV-1), yang dikenal sebagai herpes oral.

HSV-1 kadang-kadang menimbulkan luka sejuk di dalam dan di sekitar mulut, dan jika anda mencium seseorang dengan luka di mulutnya, selaput lendir membuat herpes mudah menular. Ini boleh berlaku walaupun penghidapnya tidak simptomatik, yang dalam istilah perubatan disebut 'pembuangan asimtomatik'.

  1. Meningitis

Beberapa meningitis boleh disebabkan oleh bakteria sementara kes lain berlaku disebabkan oleh virus (termasuk virus herpes). mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Hubungan rapat dengan seseorang yang mempunyai meningitis virus dapat membuat anda lebih rentan terkena virus, tetapi tidak mungkin berubah menjadi meningitis.

Sementara meningitis bakteria biasanya jenis yang berkaitan dengan wabak kerana bakteria dapat menyebar melalui kontak dekat, termasuk mencium. Gejala termasuk sawan, leher kaku, dan sakit kepala. Memberi antibiotik adalah langkah pertama yang boleh dilakukan.

Sekiranya anda memerlukan bantuan perubatan kerana mengalami beberapa gejala meningitis, segera pergi ke hospital. Buat janji temu dengan doktor menggunakan aplikasi tersebut untuk mendapatkan rawatan yang betul.

  1. Mononukleosis

Penyakit ini juga sering disebut sebagai penyakit ciuman. Lancarkan Klinik Mayo , nama ini kerana mononukleosis disebabkan oleh virus yang mudah disebarkan melalui ciuman. Salah satu gejala khas adalah keletihan yang teruk, sakit tekak dan kelenjar getah bening yang bengkak. Rawatan utama untuk penyakit ini adalah rehat di tempat tidur dan pemakanan yang baik dan minum banyak cecair.

Walaupun umumnya tidak berbahaya, jika tidak segera diobati, penyakit ini dapat menyebabkan komplikasi, seperti limpa yang membesar, gangguan hati, anemia, penyakit jantung, atau komplikasi pada sistem saraf.

Baca juga: Kaedah Kuat untuk Merawat Mononukleosis

  1. Penyakit gusi

Berpotensi menyebarkan bakteria, ini bermaksud bakteria penyebab gingivitis juga dapat disebarkan melalui ciuman. Gingivitis juga boleh menyebabkan rongga. Setiap daripada anda mempunyai flora bakteria semula jadi di persekitaran mulut anda. Apabila seseorang mempunyai kebersihan mulut yang buruk, bakteria tertentu di dalam dan di sekitar tisu gusi dapat dipindahkan melalui air liur. Oleh itu, pastikan anda dan pasangan sentiasa menjaga kebersihan mulut.

  1. Hepatitis B

Virus hepatitis B juga terdapat dalam darah, air mani, dan air liur? Oleh itu, apabila anda dan pasangan mencium atau melakukan hubungan seks, virus akan merebak dan menjangkiti selaput lendir (mukosa) atau saluran darah.

Membran mukus ini berfungsi untuk melapisi pelbagai rongga badan termasuk mulut dan hidung. Selain itu, hepatitis B mudah disebarkan melalui ciuman jika satu pasangan mengalami sakit terbuka di mulut atau di sekitar mulut.

Cara mencegah jangkitan berjangkit ketika mencium

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko menular, atau dijangkiti jangkitan semasa mencium, iaitu:

  • Elakkan mencium semasa anda atau orang lain sakit;

  • Elakkan mencium sesiapa sahaja di bibir ketika anda, atau mereka mengalami selesema, sejuk, ketuat atau luka di sekitar bibir atau di mulut;

  • Menjaga kebersihan mulut yang baik.

Baca juga: 7 Jenis Vaksin Yang Diperlukan Orang Dewasa

Di samping itu, anda boleh pergi ke hospital untuk mendapatkan vaksin. Vaksin tersedia untuk mencegah beberapa penyakit berjangkit pada orang dewasa, seperti cacar air, hepatitis B, dan jangkitan meningokokus kumpulan C.

Sekiranya anda memerlukan nasihat lain mengenai perkara ini, jangan ragu untuk menghubungi doktor di aplikasi .

Rujukan:

DIRI. Diakses pada tahun 2020. 5 Penyakit Dan Jangkitan yang Dapat Anda Dapatkan Dari Mencium

Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Adakah Air liur Mempunyai Risiko Kesihatan?

Saluran Kesihatan yang Lebih Baik Australia. Diakses pada tahun 2020. Mencium dan Kesihatan Anda

Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Berjangkit yang Menyebar Melalui Air liur