Kesihatan

Jenis Makanan Ikan Betta untuk Sirip Cantik

, Jakarta - Salah satu sebab seseorang menyimpan ikan betta adalah keindahan warna dan sirip badannya. Baru-baru ini, trend memelihara pelbagai jenis ikan betta juga meningkat lagi, sehingga permintaan ikan betta terus meningkat.

Namun, jangan risau jika ketika anda membeli ikan betta, ikan itu masih tidak berwarna. Sebabnya, warna ikan betta peliharaan ini boleh menjadi lebih cerah dan cantik jika anda memberikan makanan dan penjagaan yang betul. Ingin tahu apa makanan untuk ikan betta yang dapat memaksimumkan keindahan warna dan sirip badan? Mari lihat ulasan berikut!

Baca juga: Ketahui 6 Jenis Ikan Betta yang Sesuai untuk Dijaga di Rumah

Jenis Makanan Ikan Betta untuk Mencantikkan Warna

Berikut adalah beberapa jenis makanan ikan betta yang mesti anda berikan untuk mencantikkan lagi warna:

Spirulina

Spirulina adalah mikroalga yang memberikan manfaat kesihatan dan warna kepada banyak jenis ikan betta atau ikan hiasan lain. Oleh kerana ikan betta adalah karnivor, mereka mungkin tidak hanya makan spirulina. Walau bagaimanapun, terdapat banyak produk makanan ikan yang mengandungi spirulina, jadi anda boleh membeli dan memberikannya kepada betta anda.

Salmon

Salmon adalah salah satu makanan yang paling biasa digunakan untuk meningkatkan atau mencantikkan warna ikan betta. Namun, perlu diingat, anda tidak boleh memberi makan ikan betta anda dengan salmon. Ini kerana nutrien dalam salmon cukup tinggi untuk ikan betta.

Jadi, lebih baik memberi salmon hanya beberapa kali seminggu. Beri salmon secara kecil-kecilan untuk memberi makan ikan betta anda. Anda juga boleh memberi makan ikan betta yang mengandungi salmon di dalamnya.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Menjaga Ikan Baik untuk Kesihatan Mental

Daphnia

Kutu air daphnia juga merupakan pilihan makanan yang baik untuk meningkatkan warna sirip betta anda. Bersama dengan beberapa jenis haiwan krustasea sebaliknya, daphnia adalah sumber pigmen karotenoid, yang boleh mempengaruhi warna ikan betta.

Udang Air Asin (Udang Garam)

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, memberi makan ikan betta dengan udang air garam atau jenis haiwan krustasea Lain-lain seperti daphnia mampu mendorong keindahan warna sirip ikan betta. Krustasea biasanya merupakan sumber utama pigmen karotenoid yang dapat meningkatkan warna merah dan kuning ikan hiasan. Selain itu, udang air garam ini biasanya tumbuh dengan mudah dan bebas penyakit, jadi mereka adalah makanan hidup yang sesuai kerana secara umum, makanan hidup lebih menarik untuk ikan.

Tambahan

Bukan hanya untuk manusia, memberi makanan tambahan juga merupakan kaedah terbaik untuk memastikan pemakanan ikan dipenuhi. Kerana dengan memberi suplemen ini bermakna anda memberi pelbagai jenis makanan untuk ikan. Namun, ada juga jenis makanan tambahan yang dapat meningkatkan nilai pemakanan makanan ikan betta, salah satu produk makanan tambahan yang popular adalah dalam bentuk cecair yang digunakan untuk merendam makanan. Makanan kering beku juga dapat berfungsi dengan baik, kerana ia menyerap makanan tambahan seperti spons. Bergantung pada suplemen khusus yang digunakan, mereka mungkin menambah asid lemak dan vitamin untuk jenis makanan ikan betta.

Baca juga: 5 Jenis Ikan Hiasan Paling Popular untuk Dijaga

Itu adalah beberapa jenis makanan ikan betta terbaik untuk meningkatkan kecerahan warna badan dan sirip. Walau bagaimanapun, anda juga boleh meminta doktor haiwan anda di untuk lebih banyak petua mengenai penjagaan ikan betta, termasuk cadangan untuk makanan lain untuk memaksimumkan pewarnaannya. Doktor haiwan di akan sentiasa memberi anda semua nasihat yang anda perlukan untuk membantu anda menjaga betta anda. menggunakan telefon pintar -mu sekarang dan nikmati kemudahan bercakap dengan doktor haiwan hanya di !

Rujukan:
Haiwan.mom.com. Diakses pada tahun 2021. Cara Membuat Ikan Betta Lebih Berwarna.
Sarang. Diakses pada tahun 2021. Makanan Penambah Warna Terbaik untuk Bettas.