Kesihatan

Bayi Mengalami Sepsis, Inilah Yang Perlu Dilakukan

, Jakarta - Dari sekian banyak penyakit yang boleh menyerang darah, sepsis adalah satu perkara yang perlu diperhatikan. Sepsis atau keracunan darah adalah komplikasi jangkitan atau kecederaan yang berpotensi mengancam nyawa.

Sepsis berlaku kerana bahan kimia yang memasuki saluran darah untuk melawan jangkitan mencetuskan tindak balas keradangan di dalam badan. Keradangan ini dapat mencetuskan sejumlah perubahan yang dapat merosakkan pelbagai sistem organ, dan bahkan menyebabkan kegagalan organ.

Baca juga: Ketahui Ujian yang Dilakukan untuk Diagnosis Sepsis

Sepsis alias sembarangan boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk bayi. Sepsis pada bayi adalah keadaan yang mengancam nyawa. Sepsis pada bayi disebut sepsis neonatorum, yang merupakan jangkitan darah yang terjadi pada bayi baru lahir.

Menurut data WHO, terdapat sekurang-kurangnya satu juta bayi di seluruh dunia mati akibat sepsis neonatal. Jangkitan akibat penyakit ini boleh menyerang seluruh badan atau hanya terhad kepada satu organ sahaja. Dalam kebanyakan kes, sepsis pada bayi disebabkan oleh beberapa jenis bakteria dan virus.

Kemudian, bagaimana menangani kes sepsis neonatal pada bayi?

Kenali Gejala Yang Boleh Muncul

Pada dasarnya, gejala sepsis pada bayi ini tidak spesifik. Ini kerana bayi dengan sepsis sering disalah anggap sebagai gangguan lain. Contohnya, sindrom gangguan pernafasan atau pendarahan serebrum. Walau bagaimanapun, bayi dengan sepsis neonatal mungkin menunjukkan ciri-ciri, seperti:

 • Bayi itu kelihatan kuning.

 • Perubahan suhu badan, suhu badan boleh rendah atau tinggi (demam).

 • Muntah.

 • Kehilangan kesedaran.

 • Cirit-birit.

 • Gula darah rendah.

 • Susah bernafas.

 • Kejang.

 • Perut membengkak.

 • Denyutan jantung menjadi cepat atau perlahan.

 • Kulit pucat atau kebiruan.

Baca juga: Makanan yang Boleh Dimakan Ketika Anda Mengalami Sepsis

Langkah Perubatan untuk Mengubati Sepsis Neonatal

Apa yang perlu ditekankan, sepsis pada bayi, seperti sepsis neonatal harus dilakukan secepat mungkin. Sebabnya jelas, kerana sistem imun bayi tidak sempurna. Oleh itu, bayi dengan sepsis neonatal perlu mendapat perhatian dan penilaian yang rapi di hospital.

Biasanya, doktor akan memberikan suntikan antibiotik seawal mungkin semasa menjalankan pemeriksaan lengkap. Pentadbiran antibiotik ini dapat diberikan 7-10 hari, jika tidak ada pertumbuhan kuman pada pemeriksaan kulit, darah atau cairan otak.

Tetapi, ceritanya akan kembali jika dijumpai bakteria semasa pemeriksaan. Antibiotik boleh diberikan sehingga tiga minggu. Sementara itu, jika sepsis neonatal disebabkan oleh virus HSV, bayi akan diberi ubat antivirus acyclovir .

Baca juga: Tabiat ini boleh menyebabkan bayi baru lahir dijangkiti penyakit berbahaya

Mengendalikan sepsis pada bayi bukan hanya itu. Selain memberi ubat, doktor juga akan memantau tanda-tanda vital dan tekanan darahnya serta ujian darah lengkap. Sekiranya suhu badan bayi tidak stabil, dia akan dimasukkan ke dalam inkubator.

Ingat, sepsis neonatal adalah keadaan perubatan yang serius. Sebenarnya, penyakit ini adalah salah satu penyebab utama kematian bayi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit di atas? Atau ibu atau anak mempunyai aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!