Kesihatan

Inilah Cara Puasa Membantu Proses Detoksifikasi Tubuh

, Jakarta - Selain memberi kesan yang baik terhadap kesihatan organ tubuh secara keseluruhan, puasa juga dikatakan dapat membantu menyahtoksin badan. Detoksifikasi adalah proses membuang toksin dari badan. Apa yang menjadikan puasa dapat membantu proses ini berlaku?

Semasa berpuasa, tubuh manusia tidak akan memasuki makanan atau minuman untuk waktu tertentu. Ia menjadikan badan dan organ lain berfungsi lebih ringan daripada biasa. Sekiranya dilakukan dengan cara yang betul, puasa dapat membantu sehingga proses pembuangan toksin dalam badan, alias detoksifikasi, berjalan dengan sempurna. Baca lebih lanjut mengenai puasa yang dapat membantu proses detoksifikasi badan di sini!

Baca juga: Makanan untuk Detoksifikasi Badan

Puasa dan Detoksifikasi Badan

Sebenarnya, tubuh manusia sudah mempunyai mekanisme tersendiri dalam menangani racun dalam badan atau disebut detoksifikasi semula jadi. Secara amnya, toksin badan dikeluarkan dengan berpeluh, buang air kecil, dan membuang air besar.

Nah, puasa membantu prosesnya menjadi lebih sempurna, dan berperanan mencegah mekanisme detoksifikasi semula jadi tubuh daripada terganggu. Puasa dapat membantu membuang pelbagai jenis toksin yang tersimpan di dalam badan.

Salah satunya adalah jenis racun yang tersimpan dalam lemak akan dipecah, kemudian dikeluarkan oleh badan. Dengan kata lain, puasa juga boleh disebut kaedah detoksifikasi semula jadi, serta membantu penyerapan nutrien dari makanan dengan lebih berkesan.

Baca juga: Ingin langsing, ini adalah fakta diet detoks

Organ yang berperanan aktif dalam proses penyingkiran bahan toksik, alias detoksifikasi, adalah saluran usus dan hati. Puasa membantu meningkatkan keupayaan usus untuk membersihkan diri, sementara organ tubuh lain, seperti perut, akan berehat.

Tetapi perlu diingat, agar proses ini berlaku dengan sempurna, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, salah satunya adalah jenis makanan yang dimakan. Terdapat beberapa jenis makanan yang disarankan untuk dimakan ketika berpuasa untuk membantu proses detoksifikasi badan, termasuk:

1. Bayam

Bayam sangat baik untuk membantu menyahtoksin toksin dari badan. Sayuran hijau ini diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan, dari merawat anemia, meningkatkan metabolisme dan imuniti, hingga menguatkan tulang dan gigi. Pastikan memasukkan bayam dalam menu sahur dan iftar agar proses detoksifikasi badan berjalan lancar.

2. Brokoli

Jenis sayur yang juga dikatakan dapat membantu merangsang proses detoksifikasi semula jadi tubuh adalah brokoli. Ini kerana brokoli tinggi antioksidan, sehingga dapat membantu membuang toksin penyebab penyakit, memaksimumkan pembaharuan sel, dan juga menjaga organ-organ penting dalam tubuh tetap sihat dan kuat.

Baca juga: 5 Khasiat Brokoli untuk Kesihatan

3. Teh Hijau

Kandungan antioksidan yang tinggi dalam teh hijau juga diperlukan untuk membantu menyahtoksin badan. Antioksidan yang tinggi dalam teh hijau sangat berkesan untuk menyingkirkan toksin yang disebabkan oleh radikal bebas. Pengambilan teh hijau secara berkala juga dapat meningkatkan sistem metabolisme dan mengoptimumkan proses pembakaran lemak, sehingga dapat membantu menurunkan berat badan.

Baca juga: Adakah Bawang Putih Sangat Berkesan untuk Mengatasi Hipertensi?

4. Bawang putih

Rempah dapur ini ternyata mempunyai khasiat yang luar biasa untuk tubuh, termasuk membantu menyahtoksin. Ini kerana bawang putih mengandungi zat allicin yang cukup tinggi, iaitu zat yang dapat membantu menjauhkan tubuh dari pelbagai jenis penyakit berbahaya. Bahan ini berfungsi dengan menyaring toksin dalam sistem pencernaan, sehingga menjadikan tubuh sentiasa sihat dan kuat.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor semasa berpuasa? Cuba tanya doktor di aplikasi hanya. Perlu membuat temu janji doktor di hospital, anda juga boleh melalui ya!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Puasa Membebaskan Toksin dalam Badan?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Adakah Puasa Sihat?