Kesihatan

Adakah Diet Tanpa Karbohidrat Selamat Dimakan?

, Jakarta - Di tengah banyak jenis dan ragam diet, baru-baru ini alias diet rendah karbohidrat karbohidrat rendah berada dalam perhatian. Sebabnya, diet jenis ini dikatakan dapat membantu menurunkan berat badan. Baru-baru ini, jenis diet yang serupa tetapi lebih ekstrem muncul, iaitu tiada diet karbohidrat . Dalam kaedah diet ini, seseorang tidak hanya mengehadkan, tetapi menghindari bahkan tidak memakan karbohidrat sama sekali.

Diet tanpa pengambilan karbohidrat dipercayai dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat, sehingga bentuk badan yang ideal dapat dicapai dengan segera. Namun, adakah diet jenis ini cukup selamat untuk dilakukan? Adakah kemungkinan kesan sampingan dari diet tanpa karbohidrat? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: Adakah Carbo Diet Berkesan untuk Menurunkan Berat Badan?

Tiada Diet Karbohidrat dan Kesannya

tiada diet karbohidrat Dikatakan dapat membantu anda menurunkan berat badan lebih banyak daripada jenis diet lain. Dalam kaedah diet ini, seseorang diharuskan membatasi atau bahkan tidak memakan makanan yang mengandungi karbohidrat sama sekali. Sebagai gantinya, anda boleh makan makanan yang mengandungi banyak protein dan lemak.

Orang yang menjalani kaedah diet ini disarankan untuk sekurang-kurangnya terus makan karbohidrat, iaitu antara 20-50 gram sehari. Sebenarnya, tidak ada peraturan standard atau ukuran tepat jumlah karbohidrat yang disyorkan untuk dimakan. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan diet yang melampau dengan tidak memakan karbohidrat sama sekali. Walau bagaimanapun, pengambilan ini diperlukan oleh badan dan merupakan sumber tenaga utama untuk aktiviti.

Adakah kaedah diet tanpa karbohidrat selamat dilakukan? Sekiranya tidak berlebihan dan dilakukan dengan betul, tiada diet karbohidrat tidak mengapa buat. Walau bagaimanapun, pastikan untuk tetap memenuhi keperluan pemakanan tubuh dengan memakan jenis makanan lain. Mengehadkan pengambilan karbohidrat sebenarnya dapat membantu mengekalkan tubuh yang sihat, termasuk kesihatan jantung.

Baca juga: Menurunkan Berat Badan, Ketahui Kekurangan Carbo Diet Pertama

Walau bagaimanapun, mungkin terdapat beberapa kesan yang boleh timbul apabila seseorang tidak mengambil karbohidrat sama sekali dalam jangka masa yang lama. Kekurangan pengambilan karbohidrat dapat membuat tubuh mudah merasa letih, lemah, dan mengalami sembelit atau sukar membuang air besar. Ia juga disebut dapat mengganggu metabolisme dalam badan.

Selain itu, mengurangkan pengambilan karbohidrat juga dapat menyebabkan gangguan fungsi mental, mual dan muntah, dan gangguan tidur pada waktu malam. Tanpa diet karbohidrat juga dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami kekurangan pengambilan beberapa nutrien. Apabila anda tidak makan karbohidrat, tubuh anda juga mungkin kekurangan pengambilan vitamin dan mineral, seperti kalium, vitamin B, dan vitamin C.

Malangnya, tidak ada kajian yang melihat kesan jangka panjang kaedah diet tanpa karbohidrat. Oleh itu, masih belum diketahui secara pasti sama ada kaedah diet ini boleh mencetuskan kesan jangka panjang yang lebih berbahaya. Untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini, anda tidak boleh memaksa diri anda menjalani kaedah diet ini.

Mengehadkan pengambilan karbohidrat tidak bermaksud tidak memakan jenis makanan lain, terutamanya pengambilan lain yang diperlukan oleh tubuh. Dalam tiada diet karbohidrat Anda boleh menggantikan pengambilan karbohidrat dengan memakan makanan yang kaya dengan protein atau kandungan lemak.

Baca juga: Diet Carbo? Ini adalah makanan yang boleh menjadi pilihan

Masih ingin tahu mengenai diet tanpa karbohidrat dan tahap keselamatannya? Cuba tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang, bila-bila masa dan di mana sahaja. Beritahu keluhan kesihatan anda dan dapatkan cadangan rawatan dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa itu Zero-Carb Diet, dan Makanan Apa yang Boleh Anda Makan?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diet rendah karbohidrat: Bolehkah anda membantu menurunkan berat badan?