Kesihatan

Inilah Proses Pemeriksaan Treadmill yang Perlu Anda Tahu

, Jakarta - Pemeriksaan Treadmill atau ujian tekanan senaman digunakan untuk menentukan seberapa baik jantung bertindak balas semasa melakukan aktiviti fizikal. Semasa ujian, anda akan diminta untuk bersenam menggunakan treadmill yang biasanya disambungkan ke mesin elektrokardiogram (ECG). EEG membolehkan doktor memantau degupan jantung.

Baca juga: Inilah Pemeriksaan Fizikal Setiap Sistem Tubuh yang Anda Perlu Tahu

Tujuan utama ujian treadmill adalah untuk membantu doktor dalam menentukan sama ada jantung menerima oksigen dan aliran darah yang mencukupi, seperti semasa latihan. Biasanya, ujian ini boleh dibuat untuk orang yang mengalami sakit dada atau gejala penyakit jantung koronari. Pemeriksaan treadmill juga digunakan untuk menentukan tahap kesihatan anda, terutamanya jika anda memulakan program latihan baru. Ini membolehkan doktor anda mengetahui tahap senaman apa yang selamat untuk anda lakukan.

Pemeriksaan Treadmill adalah jenis pemeriksaan yang diklasifikasikan sebagai selamat. Ini kerana, pemeriksaan ini dilakukan di bawah pengawasan profesional perubatan terlatih. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa risiko yang mungkin berlaku, seperti:

  • Sakit dada.
  • Kejatuhan.
  • Pengsan.
  • Serangan jantung.
  • Denyutan jantung tidak teratur.

Walau bagaimanapun, risiko di atas sangat jarang berlaku, kerana doktor akan memeriksa kesihatan fizikal anda sebelum memulakan prosedur pemeriksaan ini. Biasanya, orang yang mempunyai penyakit jantung koronari atau perokok yang sangat aktif tidak digalakkan menjalani ujian ini.

Penyediaan Pemeriksaan Treadmill

Sebelum ujian, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan bertanya mengenai sejarah perubatan anda. Apabila doktor bertanya, anda harus memberitahu doktor mengenai sebarang keadaan atau gejala yang mungkin menyukarkan anda untuk bersenam, seperti sendi yang kaku kerana arthritis atau sesak nafas. Pastikan anda memakai pakaian yang longgar dan kasut yang selesa semasa menjalani ujian.

Baca juga: Tidak dengan kamera biasa, ujian saringan ini dapat mengesan 9 penyakit

Doktor biasanya memberikan arahan lengkap mengenai cara bersiap menghadapi ujian treadmill, lebih kurang, seperti:

  • Elakkan makan, merokok, atau minum minuman berkafein selama tiga jam sebelum ujian.

  • Berhenti mengambil ubat tertentu.

  • Laporkan sakit dada atau komplikasi lain pada hari ujian.

Proses Pemeriksaan Treadmill

Sebelum memulakan pemeriksaan treadmill, anda akan disambungkan ke mesin EKG dengan melekatkan beberapa pelekat yang melekit pada kulit anda. Kemudian, doktor atau jururawat memeriksa degupan jantung dan pernafasan anda sebelum mula bersenam. Doktor anda juga mungkin meminta anda menyedut tiub untuk menguji kekuatan paru-paru anda. Selepas itu, barulah anda mula berjalan perlahan di treadmill. Kelajuan dan tahap treadmill akan meningkat semasa ujian diteruskan.

Sekiranya anda menghadapi kesukaran, terutamanya sakit dada, kelemahan, atau keletihan, anda boleh meminta untuk menghentikan ujian. Apabila doktor berpuas hati dengan hasilnya, anda akan diberitahu untuk berhenti bersenam. Denyut jantung dan pernafasan akan terus dipantau sebentar selepas itu.

Selepas Pemeriksaan Treadmill

Selepas ujian, anda akan diberi air dan diminta berehat. Sekiranya tekanan darah anda meningkat semasa ujian, perawat akan terus memantau tekanan darah anda. Beberapa hari selepas ujian, doktor akan meninjau hasilnya dengan anda. Ujian ini dapat mendedahkan irama jantung yang tidak teratur atau gejala lain yang menunjukkan penyakit arteri koronari, seperti arteri tersumbat. Sekiranya anda mungkin didiagnosis dengan penyakit arteri koronari atau masalah jantung lain, doktor anda mungkin mengesyorkan lebih banyak ujian, seperti ujian tekanan nuklear.

Baca juga: 6 Jenis Pemeriksaan Yang Penting Sebelum Berkahwin

Itulah maklumat mengenai pemeriksaan treadmill yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan tertentu, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda. Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!