Kesihatan

Ini adalah 8 buah kalori rendah yang mesti dimakan ketika berpuasa

, Jakarta - Puasa adalah salah satu ibadah wajib bagi umat Islam, yang dilakukan dengan tidak makan dan minum dari sebelum subuh hingga matahari terbenam. Tidak sedikit orang yang menjadikan aktiviti ini menahan dahaga dan kelaparan sebagai kaedah menjalankan diet. Walaupun anda berpuasa, anda masih harus memenuhi pengambilan nutrisi anda agar kesihatan anda tidak terganggu semasa program diet.

Sebilangan besar nutrien dan nutrien sihat dapat diperoleh melalui pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan. Berikut adalah jenis buah-buahan rendah kalori yang boleh anda makan semasa menjalani diet pada bulan puasa.

Baca juga: Diet Buah Semasa Berpuasa, Adakah OK?

1. Buah limau gedang

Separuh limau gedang hanya mengandungi 39 kalori dan kaya dengan vitamin A dan C. Di samping itu, limau gedang mempunyai indeks glisemik rendah yang bermaksud ia melepaskan gula ke dalam aliran darah dengan lebih perlahan. Pengambilan limau gedang juga dapat mengurangi lemak tubuh, lingkar pinggang, dan tekanan darah.

2. Epal

Epal rendah kalori, tinggi serat, dan mengisi. Oleh itu, epal sesuai untuk dimakan bagi anda yang sedang berpuasa ketika menjalani diet. Makan epal dapat membuat anda kenyang lebih lama, jadi anda tidak akan cepat lapar semasa berpuasa.

Selain mengisi, epal juga dipercayai dapat mengawal selera makan. Akan lebih baik jika anda makan epal secara keseluruhan daripada memakannya dalam bentuk jus.

3. Beri

Beri seperti blueberry, strawberi, dan blackberry adalah rumah kuasa yang tinggi nutrien dan rendah kalori. Walaupun setengah cawan blueberry mengandungi hanya 42 kalori, mereka juga kaya dengan vitamin K, vitamin C dan mangan. Manakala setengah cawan strawberi hanya mengandungi 50 kalori.

Selain itu, makan beri dapat membantu menurunkan kadar kolesterol, mengurangkan tekanan darah, dan menurunkan peradangan. Beri-berian boleh dicampurkan ke dalam bijirin, yogurt, smoothie, atau salad yang boleh dimakan pada waktu iftar atau sahur.

4. Buah nafsu

Satu buah markisa hanya mengandungi 17 kalori dan kaya dengan serat, vitamin C, vitamin A, zat besi, dan kalium. Serat yang terkandung dalam markisa berfungsi untuk melambatkan pencernaan, sehingga membantu anda merasa kenyang lebih lama. Bukan hanya buah, biji buah markisa juga mengandung piceatannol yang berkhasiat untuk menurunkan tekanan darah dan meningkatkan kepekaan insulin.

Baca juga: Petua Mencegah Dehidrasi Badan Semasa Berpuasa

5. Kiwi

Kiwi adalah sumber vitamin C, vitamin E, folat dan serat yang tinggi. Terdapat kajian yang membuktikan bahawa kiwi dapat membantu mengawal gula darah, meningkatkan kolesterol, dan menjaga kesihatan usus.

6. tembikai

Melon juga merupakan buah yang rendah kalori dan mempunyai kandungan air yang tinggi. Potongan tembikai 150-160 gram hanya mengandungi 46-61 kalori. Walaupun rendah kalori, melon kaya dengan serat, kalium, dan antioksidan, seperti vitamin C, beta-karoten, dan likopen. Di samping itu, makan buah-buahan dengan kandungan air yang tinggi dapat membantu menurunkan berat badan.

7. Jingga

Jeruk, yang terkenal dengan khasiat vitamin C, juga mempunyai kadar kalori rendah. Sebenarnya, jeruk bahkan empat kali lebih banyak daripada roti croissant . Bagi anda yang mengikuti program diet, lebih baik jika anda makan buah oren dan bukannya jus oren. Kerana, buah dalam jus biasanya ditambah gula, terutama jika anda menggunakan jus bungkus.

8. Pisang

Ramai orang mengelakkan pisang ketika menjalani diet. Sebabnya, pisang mengandungi gula dan kalori lebih tinggi daripada jenis buah lain. Walaupun begitu, buah ini juga kaya dengan nutrien seperti kalium, magnesium, mangan, serat, antioksidan, vitamin A, B6, dan C. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa makan pisang setiap hari dapat mengurangkan gula darah dan kolesterol pada orang dengan kolesterol tinggi.

Baca juga: Banyak dimakan semasa berbuka puasa, ini adalah faedah kurma

Itu adalah beberapa cadangan buah rendah kalori yang boleh anda makan semasa menjalani diet pada bulan puasa. Sekiranya anda ingin bertanya mengenai pemakanan atau pemakanan harian, hanya berbincang dengan pakar pemakanan . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play! Main!