Kesihatan

Petua untuk Mempercepat Penyembuhan Candidiasis di sekitar alat kelamin

Jakarta - Jangkitan kulat pada alat kelamin adalah keradangan biasa yang berlaku di sekitar kawasan kemaluan kerana pertumbuhan kulat yang berlebihan, iaitu jamur jenis candida. Gejala gangguan kesihatan ini menyebabkan sensasi tidak selesa di kawasan intim, seperti sakit dan rasa terbakar semasa hubungan seksual, bengkak, keputihan yang berlebihan dan tebal, ruam, dan gatal-gatal.

Selalunya, rawatan hanya berdasarkan gejala, tidak menangani sumber jangkitan. Inilah yang menyebabkan penyembuhan pada jangkitan ini terasa agak lama. Biasanya, organ seks mempunyai bilangan kulat yang seimbang, termasuk candida dan bakteria. Jenis bakteria tertentu (lactobacillus) membantu mencegah pertumbuhan kulat di kawasan ini.

Walau bagaimanapun, keseimbangan ini juga dapat terganggu. Pertumbuhan ragi yang berlebihan boleh menyebabkan jangkitan dan keradangan di kawasan intim. Sebab boleh berlaku kerana penggunaan antibiotik, kehamilan, diabetes, kekebalan tubuh yang lemah, penggunaan pil perancang yang meningkatkan hormon estrogen.

Baca juga: Ini adalah 4 jenis Candidiasis yang perlu anda ketahui

Bagaimana mempercepat penyembuhan jangkitan yis Candida?

Sekiranya dibiarkan, kawasan di sekitar organ intim anda terasa tidak selesa. Gatal terdedah kepada serangan, terutamanya jika anda banyak bergerak, kerana lipatan kulit yang menggosok antara satu sama lain sebenarnya boleh menyebabkan lepuh. Agar jangkitan atau keradangan sembuh dengan cepat, cuba ikuti petua ini.

  • Tingkatkan Diet Anda

Salah satu penyebab jangkitan dan pertumbuhan ragi yang berlebihan di kawasan intim adalah berat badan berlebihan. Ini akan membuat anda berpeluh dengan lebih mudah dan bahagian badan anda, terutamanya lipatan kulit anda, akan menjadi lebih cepat basah. Keadaan ini akan menjadi persekitaran yang baik untuk kulat tumbuh dan berkembang.

Inilah sebabnya mengapa penting untuk menjaga diet yang sihat agar berat badan anda dapat dikawal. Elakkan pengambilan makanan berlemak tinggi, kerana ini mencetuskan kenaikan berat badan yang memberi kesan kepada kegemukan. Jangan lupa, seimbangkan dengan senaman.

Baca juga: Kerana Kulat, Berikut adalah Petua Mencegah Candidiasis

  • Elakkan Menggunakan Seluar Dalam yang Terlalu Ketat

Kelembapan sangat kerap berlaku jika anda memakai seluar dalam yang terlalu ketat. Ini kerana kulit tidak dapat bernafas dengan betul, terutamanya jika anda melakukan banyak aktiviti. Geseran berulang yang sering berlaku ditambah dengan kelembapan berlebihan menjadikan kulit di sekitar alat kelamin mudah terkena kulat dan lepuh.

  • Mandi Menggunakan Air Sejuk

Mandi dengan air panas sebenarnya tidak menyakitkan, terutamanya jika cuaca sangat sejuk. Namun, anda juga perlu tahu, air panas menyebabkan kawasan kemaluan mudah lembap. Sekiranya anda ingin mandi air panas, pastikan anda mengeringkan diri sepenuhnya.

  • Pastikan kawasan di sekitar alat kelamin dijaga kebersihan

Sering dilupakan, kebanyakan orang, terutama wanita, tidak banyak memberi perhatian terhadap kebersihan kawasan intim mereka, terutama di kawasan lipatan. Sebenarnya, kebersihan juga penting untuk mencegah pertumbuhan jamur candida. Jadi, mulai sekarang, pastikan anda sentiasa menjaga kebersihan dan kebersihan kawasan intim, ya!

Baca juga: Jangkitan Kulat Candidiasis Boleh Menyebabkan Kematian, Benarkah?

  • Elakkan Menggunakan Bahan Yang Berpotensi Menimbulkan Kerengsaan

Terdapat beberapa bahan yang menjengkelkan atau membuat kerengsaan atau keradangan menjadi lebih teruk. Bahan-bahan ini seperti pembalut yang mengandungi wangian, tisu basah, atau pembersih yang khusus digunakan untuk alat kelamin. Apabila anda dijangkiti jamur candida, seboleh-bolehnya elakkan penggunaan bahan-bahan ini.

Itulah beberapa petua yang dapat membantu mempercepat penyembuhan jamur candida yang menyerang kawasan genital. Sekiranya tidak sembuh, anda boleh segera bertanya kepada doktor ubat apa yang boleh anda gunakan untuk mengubatinya. Gunakan aplikasinya supaya lebih mudah bagi anda untuk meminta doktor atau membeli ubat. Permohonan boleh awak muat turun terus di telefon anda dari Play Store atau App Store.