Kesihatan

Gigantisme dan Akromegali, Apa Perbezaan Antara Keduanya?

, Jakarta - Akromegali dan gigantisme adalah dua keadaan yang disebabkan oleh terlalu banyak hormon pertumbuhan yang dirembeskan. Acromegaly berlaku apabila hormon pertumbuhan dikeluarkan atau dikeluarkan secara berlebihan oleh kelenjar pituitari. Keadaan ini boleh bermula antara usia 20 hingga 40 tahun.

Sementara gigantisme adalah gangguan di mana jumlah hormon pertumbuhan yang berlebihan dikeluarkan dari kelenjar pituitari semasa kecil. Keadaan ini biasanya berlaku sebelum plat epifisis sekering tulang. Jadi, adakah perkara lain yang membezakan gigantisme dan akomegali? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Harus Tahu, 6 Penyakit Disebabkan oleh Gangguan Hormon

Perbezaan Antara Gigantisme dan Acromegaly

Walaupun kedua-duanya disebabkan oleh hormon pertumbuhan yang berlebihan, terdapat beberapa perbezaan yang mencolok antara gigantisme dan akomegali, iaitu:

1. Masa Perkembangan Penyakit

Acromegaly berkembang pada awal hingga pertengahan dewasa. Sementara itu, gigantisme mula berkembang pada masa kanak-kanak sebelum plat pertumbuhan tulang menyatu.

2. Ciri-ciri Muka

Seseorang yang menderita akomegali, ukuran dan bentuk lidah boleh berubah, rahang menonjol dan bibir menebal. Manakala pada orang dengan gigantisme, rahang menjadi menonjol dan dahi menonjol.

3. Ketinggian

Orang yang mengalami akomegali tidak mengalami peningkatan ketinggian kerana keadaannya bermula pada masa dewasa. Berbeza dengan orang yang mengalami gigantisme, mereka mengalami kenaikan tinggi badan kerana keadaannya bermula pada masa pertumbuhan anak.

4. Akil baligh

Acromegaly berkembang selepas akil baligh sehingga permulaannya tidak terjejas. Gigantisme berkembang sebelum baligh dan oleh itu boleh menyebabkan kelewatan permulaan akil baligh.

5. Perkembangan Gonad

Gonad (organ pembiakan) tidak terjejas oleh akomegali kerana orang itu sudah dewasa ketika keadaannya berkembang. Walaupun orang dengan gigantisme dapat dipengaruhi oleh gonad, sekali lagi kerana keadaan ini bermula semasa tempoh pertumbuhan.

Baca juga: Ini adalah faktor risiko bagi seseorang yang menderita akomegali

6. Sebab

Acromegaly disebabkan oleh tumor hipofisis bukan barah atau tumor paru-paru bukan hipofisis atau bahagian otak yang lain. Gigantisme disebabkan oleh tumor hipofisis non-kanker, sindrom McCune-Albright, kompleks Carney, neurofibromatosis, dan juga neoplasi endokrin tertentu.

7. Gejala

Gejala awal akomegali dicirikan oleh perubahan pada wajah dengan penampilan yang kasar. Kaki dan lengannya juga membengkak. Perubahan tambahan dalam penampilan termasuk pertumbuhan rambut badan kasar dan kulit tebal dan gelap. Kelenjar badan bertambah dari segi saiz dan pengeluaran peluh meningkat. Berpeluh yang meningkat kadang-kadang menyebabkan bau badan tidak sedap. Rahang juga menonjol dan lidah boleh berubah bentuk dan ukuran. Acromegaly juga boleh menyebabkan masalah saraf.

Kanak-kanak yang mengalami gigantisme biasanya mengalami pertumbuhan otot, organ, dan tulang yang menjadi lebih besar, termasuk badan yang lebih tinggi daripada usia perkembangan rata-rata. Gejala lain termasuk penglihatan kabur, akil baligh, penglihatan berganda, dahi dan rahang yang sangat menonjol, peningkatan pengeluaran peluh, dan tangan dan kaki yang besar. Penghidapnya juga mungkin merasa sangat letih dan ciri-ciri wajah mungkin mengalami penebalan.

8. Komplikasi

Salah satu komplikasi utama akomegali adalah perkembangan kardiomiopati, di mana jantung membesar, menyebabkan masalah dengan fungsi jantung. Masalah dengan sistem pernafasan dan metabolisme lipid dan glukosa juga dapat berkembang. Manakala rawatan gigantisme boleh menyebabkan masalah metabolisme termasuk dengan metabolisme glukosa dan lipid. Sekiranya tidak dirawat, jantung boleh membesar yang boleh menyebabkan masalah kardiovaskular di kemudian hari.

9. Kaedah Rawatan

Pembuangan tumor secara pembedahan dan terapi radiasi adalah pilihan rawatan untuk akomegali. Kadang-kadang ubat seperti octreotide boleh digunakan untuk mengurangkan jumlah hormon pertumbuhan yang dikeluarkan. Ubat lain seperti pegvisomant juga boleh digunakan untuk menyekat reseptor hormon.

Gigantisme sering dirawat dengan ubat-ubatan yang membantu mengurangkan pengeluaran hormon pertumbuhan berlebihan atau menyekat reseptor yang mengikat hormon. Ubat Pegvisomant kadang-kadang digunakan bersamaan dengan terapi radiasi.

Baca juga: 3 Faktor Yang Mempengaruhi Ketinggian

Itulah perbezaan antara akomegali dan gigantisme. Hubungi doktor melalui aplikasi sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut. Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Manual Merck. Diakses pada tahun 2020. Gigantisme dan Acromegaly.
Universiti Rochester. Diakses pada tahun 2020. Akromegali dan Gigantisme.