Kesihatan

Adakah Kaedah Lain Untuk Merawat Ginekomastia Selain Pembedahan?

, Jakarta - Adakah anda pernah mendengar istilah ginekomastia? Keadaan ini adalah pertumbuhan payudara yang tidak normal pada lelaki. Ginekomastia boleh berlaku kerana pengeluaran testosteron hormon lelaki tidak mencukupi. Ayuh, baca penjelasan penuh di bawah!

Baca juga: Bukan hanya wanita, lelaki dengan ginekomastia mempunyai payudara besar

Apa itu Ginekomastia?

Ginekomastia adalah pembesaran tisu kelenjar payudara yang berlaku pada lelaki. Pembesaran ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon estrogen dan testosteron. Keadaan ini biasanya dialami lelaki pada usia remaja dan dewasa, dan berlaku secara semula jadi.

Apakah Gejala Ginekomastia?

Gejala utama yang ditunjukkan adalah pembesaran payudara lelaki dan biasanya berlaku pada kedua payudara. Payudara biasanya akan terasa ketat atau lentur, sensitif terhadap sentuhan, dan tisu yang mengeras dan meradang di bawah puting yang boleh dirasakan oleh tangan. Walau bagaimanapun, keadaan ini pada amnya tidak menyakitkan.

Baca juga: Ini adalah Tindakan Perubatan untuk Mengatasi Ginekomastia

Apa yang Menyebabkan Ginekomastia?

Keadaan ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon estrogen dan testosteron pada lelaki. Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh sejumlah ubat, termasuk antidepresan, ubat anti-androgen (finasteride dan spironolactone), ubat penenang (diazepam), ubat jangkitan kulat (etoconazole), ubat mual (metoclopramide), pengambilan massa otot, antibiotik ( metronidazole), ubat ulser (cimetidine dan omeprazole), ubat penyakit jantung (digoxin), ubat tekanan darah tinggi, antagonis kalsium atau penghambat ACE, dan ubat-ubatan yang digunakan untuk kanker prostat atau prostat yang membesar.

Selain ubat-ubatan, ternyata beberapa penyakit boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon. Antara lain adalah:

 • Obesiti.

 • Hipertiroidisme, iaitu keadaan apabila tahap hormon tiroksin dalam badan sangat tinggi.

 • Sirosis adalah penyakit hati kronik yang disebabkan oleh pengambilan alkohol yang berlebihan.

 • Malnutrisi, iaitu ketika seseorang kekurangan zat makanan, kadar testosteron akan menurun, tetapi kadar estrogen tetap berterusan.

 • Hipogonadisme, yang merupakan keadaan yang menghalang pengeluaran hormon testosteron, seperti sindrom Klinefelter (gangguan genetik pada lelaki yang disebabkan oleh kromosom X tambahan).

Ginekomastia juga boleh disebabkan oleh keadaan semula jadi dan boleh berlaku pada bila-bila masa, seperti:

 • Lelaki dewasa. Pembesaran payudara kadang-kadang berlaku pada lelaki berusia 50-80 tahun. Ginekomastia berlaku pada 1 daripada 4 lelaki dalam lingkungan umur tersebut.

 • Anak lelaki melalui akil baligh. Dalam keadaan ini, tahap hormon berubah semasa akil baligh, yang boleh membuat payudara membesar. Keadaan ini secara amnya kembali normal 6 bulan hingga 2 tahun selepas baligh.

 • Bayi lelaki yang baru lahir. Mengapa ia berlaku pada anak lelaki yang baru lahir? Ini kerana anak lelaki yang baru lahir masih dipengaruhi oleh hormon estrogen dari ibu semasa perkembangan dalam kandungan. Keadaan ini akan kembali normal dalam 2-3 minggu selepas kelahiran.

Cara merawat ginekomastia tanpa pembedahan

Pada dasarnya ginekomastia tidak memerlukan rawatan, kerana keadaan ini akan kembali normal dari masa ke masa. Walau bagaimanapun, jika pembesaran disebabkan oleh penyakit, keadaan ini harus dirawat secara perubatan. Walaupun begitu, itu tidak bermaksud rawatan keadaan ini mesti selalu dilakukan dengan pembedahan. Beberapa langkah di bawah yang boleh anda lakukan untuk merawat ginekomastia tanpa perlu melakukan pembedahan:

 • Jangan mengambil perangsang.

 • Elakkan makanan yang diproses yang diperbuat daripada soya.

 • Kompres dengan ais.

 • Sekiranya terdapat keradangan pada payudara, gunakan ubat sakit.

 • Hadkan pengambilan alkohol.

 • Elakkan mengambil ubat yang mengandungi hormon estrogen.

Baca juga: Makanan Sampah Boleh Menyebabkan Ginekomastia, Benarkah?

Sekiranya anda ingin berbincang dengan doktor pakar mengenai masalah kesihatan anda, boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi tersebut , anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Anda juga boleh membeli ubat di , kamu tahu . Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!