Kesihatan

5 Cara Mengatasi Sakit Otot Selepas Bersenam

Jakarta - Setelah bersenam, sakit otot menjadi perkara semula jadi. Sebenarnya, sakit ini dirasakan sehingga tiga hari selepas anda bersenam. Keadaan ini dikenali sebagai Sakit Otot Onset Tertunda (DOMS). Kesakitan pada otot yang dialami boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, bergantung pada bahagian badan yang anda gunakan untuk bergerak.

Adakah anda tahu mengapa otot berasa sakit setelah anda melakukan aktiviti yang berat, seperti bersenam? Ini berlaku kerana otot mengalami trauma, terutama pada bahagian serat. Walaupun begitu, keadaan ini tidak kekal, tetapi sebagai bentuk penyesuaian otot pada sukan yang anda lakukan.

Kesakitan pada otot ini sering terjadi ketika anda mencuba jenis latihan baru, atau latihan yang anda lakukan tidak biasa dengan otot-otot badan. Kemudian, otot secara semula jadi membina tisu baru dengan jisim yang lebih kuat dan bentuk yang lebih besar ketika anda berada dalam fasa pemulihan.

Mengatasi Sakit Otot Selepas Bersenam

Kesakitan otot selepas bersenam dapat diatasi dengan cara berikut, termasuk yang berikut.

  • Memampatkan

Kaedah ini adalah pilihan utama yang segera dilakukan ketika mengalami kesakitan atau bengkak pada bahagian badan. Selain mengurangkan rasa sakit, memampatkan kawasan yang terasa sakit atau sakit membantu otot mengeluarkan cecair yang dapat mengurangkan rasa sakit. Anda boleh memampatkan dan menggabungkannya dengan gerakan mengurut ringan untuk menjadikan otot lebih santai.

Baca juga: Bagaimana gangguan otot dystonic dirawat?

  • Penggunaan Dadah

Sebilangan orang lebih suka mengambil ubat penahan sakit untuk merawat sakit otot yang mengganggu. Kaedah ini biasanya dipilih untuk dapat kembali ke aktiviti dengan segera. Jenis penghilang rasa sakit yang boleh dipilih adalah ibuprofen dan aspirin.

  • Perhatikan pengambilan cecair

Badan yang mengalami dehidrasi menyebabkan pemulihan otot bertahan lebih lama. Sebabnya, tisu otot masih memerlukan air untuk segera sembuh. Oleh itu, jangan biarkan anda kekurangan cecair, kerana ini membuat anda mengalami sakit otot lebih lama.

Baca juga: 5 Kecederaan Yang Memerlukan Rawatan Fisioterapi

  • Mengamalkan Balsam

Balsam adalah ubat luaran yang paling dicari apabila seseorang ingin merawat sakit otot yang mereka alami. Ditambah dengan pergerakan urut yang lembut, otot yang sakit dapat bertambah baik dalam beberapa hari. Sensasi panas di badan dan sejuk di luar akan menyebabkan sensasi yang selesa.

  • Perbaiki dengan Makan Makanan Tertentu

Beberapa jenis makanan dapat membantu mengurangkan sakit otot selepas bersenam. Jenis makanan seperti salmon, minyak zaitun, buah dan kacang. Asid lemak omega-3 dan 9 bertindak sebagai otot anti-radang, sementara antioksidan diperlukan untuk membantu memulihkan otot dengan cepat.

Baca juga: 7 Punca Utama Bahu Beku

Itulah 5 cara untuk merawat sakit otot yang boleh anda cuba lakukan di rumah. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk membeli ubat untuk menghilangkan rasa sakit atau menenangkan diri, anda boleh menggunakan aplikasinya . Cara, muat turun permohonan pertama, dan pilih perkhidmatan Beli Perubatan. Masukkan ubat atau keperluan anda dan tidak lama lagi, ubat akan dihantar. Mudah bukan?