Kesihatan

6 Langkah Betul Mengatasi Bronkitis Kronik

, Jakarta - Ketika seseorang mengalami radang saluran pernafasan, tepatnya bronkus, itu berarti orang tersebut menderita bronkitis. Sekiranya keadaan ini berlangsung lama, bronkitis termasuk dalam kategori kronik. Keradangan bronkitis menyebabkan pengeluaran lendir terlalu banyak dan masalah pernafasan lain.

Bronkitis kronik adalah perkara biasa di kalangan perokok. Mereka yang menderita bronkitis kronik cenderung lebih mudah terkena jangkitan paru-paru dan cenderung mengalami bronkitis akut yang gejalanya boleh menjadi lebih serius. Agar tidak berkembang dengan lebih serius, bronkitis kronik perlu dirawat dengan rawatan berikut.

Baca juga: Ketahui Perbezaan antara Bronkitis Akut dan Kronik

Rawatan untuk Bronkitis Kronik

Perubatan dan perubahan gaya hidup dapat mengurangkan gejala bronkitis kronik dan melambatkan atau menghentikan penyakit daripada menjadi lebih teruk. Berikut adalah langkah-langkah yang tepat untuk menangani bronkitis kronik:

 • Langkah pertama adalah berhenti merokok. Paru-paru mungkin tidak pulih sepenuhnya, tetapi perkembangan gejala boleh menjadi lebih perlahan.
 • Menggunakan pembuka saluran udara (bronkodilator). Ubat ini melonggarkan saluran udara untuk memudahkan bernafas dan melegakan simptom bronkitis.
 • Ubat anti-radang. Steroid dapat mengurangkan pembengkakan yang menyempitkan saluran udara.
 • Terapi oksigen. Terapi oksigen sebenarnya diperlukan untuk keadaan yang lebih serius, iaitu ketika paru-paru begitu rosak sehingga tahap oksigen darah sangat rendah.
 • Program pemulihan khas. Sekiranya penghidapnya sering mengalami sesak nafas, terapi pemulihan dapat membantu menguruskan penyakit yang anda alami.
 • Pemindahan paru-paru. Transplantasi paru-paru diperlukan apabila paru-paru mengalami kerosakan teruk. Kaedah ini dapat membantu penghidap hidup lebih lama.

Petua untuk mencegah bronkitis supaya tidak bertambah buruk

Penyakit bronkitis tidak boleh dipandang rendah kerana risiko berkembang menjadi serius. Oleh itu, cegah penyakit ini dengan melakukan petua berikut:

 • Sukan. Senaman dapat membina otot yang membantu anda bernafas. Cuba berbasikal atau berjalan kaki 3 kali seminggu.
 • Elakkan udara buruk. Jauhi perokok. Jangan masuk ke khalayak ramai semasa musim selesema. Pakai topeng muka semasa mengendalikan objek yang menghasilkan asap, seperti pernis dan cat rumah.
 • Dapatkan vaksin. Vaksin selesema tahunan dapat menurunkan risiko anda terkena jangkitan yang berpotensi mematikan.
 • Pelajari teknik bernafas. Silap mata ini memudahkan anda bernafas dengan membuka saluran udara. Pertama, tarik nafas melalui hidung anda hingga kiraan kedua. Kemudian, mulailah bibir anda dan hembuskan melalui mulut anda dengan jumlah 4.

Baca juga: Dehidrasi boleh menjadikan bronkitis lebih teruk

Gejala Bronkitis Kronik yang Perlu Diperhatikan

Berikut adalah gejala bronkitis kronik yang paling biasa. Walau bagaimanapun, setiap orang mungkin mempunyai gejala yang sedikit berbeza. Gejala boleh merangkumi:

 • Batuk.
 • Lendir batuk.
 • menghela nafas.
 • Ketidakselesaan dada.

Orang dengan bronkitis kronik sering mengalami batuk dan lendir selama bertahun-tahun sebelum mengalami sesak nafas. Jangan sekali-kali memandang rendah gejala ini. Semakin awal ia dirawat, kemungkinan penyembuhan menjadi lebih besar dan lebih cepat. Sebabnya, bronkitis kronik yang tidak dirawat boleh menyebabkan kecacatan, jangkitan serius di saluran udara, menyempitkan dan menyekat saluran pernafasan, dan kesukaran bernafas.

Baca juga: Adakah Tidur di Lantai Terus Mencetuskan Bronkitis?

Sekiranya anda ingin memeriksa diri di hospital, buat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi . Pilih saja doktor di hospital yang tepat mengikut keperluan anda melalui aplikasi.

Rujukan:
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Bronkitis Kronik.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gambaran Keseluruhan Bronkitis Kronik.