Kesihatan

Disentri dan cirit-birit, menyedari perbezaan antara keduanya

, Jakarta - Anda mungkin menyangka bahawa disentri dan cirit-birit adalah dua keadaan yang hampir sama, walaupun terdapat perbezaan yang signifikan antara keduanya. Cirit-birit adalah keadaan yang melibatkan pergerakan usus yang kerap atau najis berair sedangkan disentri adalah radang usus, terutama pada usus besar, yang boleh menyebabkan cirit-birit yang teruk dengan lendir atau darah di dalam tinja.

Cirit-birit disebabkan oleh E. Coli, sementara disentri disebabkan oleh E. Coli, Shigella, dan Salmonella, dan mempengaruhi usus kecil (usus) dan usus besar. Jangan salah faham, kenali perbezaan antara disentri dan cirit-birit di sini!

Baca juga: Cirit-birit yang teruk semasa disentri, bolehkah ia mengancam nyawa?

Fakta Mengenai Disentri

Disentri adalah keadaan cirit-birit yang lebih serius, di mana najis disertai dengan darah dan lendir. Disentri disebabkan oleh bakteria seperti E. Coli, Shigella, dan Salmonella yang menyerang usus besar. Kanak-kanak berumur 2-4 tahun paling berisiko mengalaminya.

Orang yang mengalami disentri biasanya mengalami sakit perut, kekejangan, muntah, demam, dan boleh menyebabkan kematian sel dan ulserasi pada usus besar dan kadang-kadang kekurangan zat makanan. Oleh itu, rawatan yang sesuai mesti diberikan, seperti memberi penyelesaian rehidrasi, antibiotik, suntikan intravena, dan meningkatkan pengambilan cecair dalam makanan.

Anda boleh mencegah disentri dengan tidak memakan air yang tidak dimasak, mengelakkan penggunaan tandas awam yang tidak bersih, tidak bersentuhan dengan orang yang dijangkiti, dan menjaga kebersihan kawasan tempat tinggal anda.

Perbezaan tipikal lain antara disentri dan cirit-birit adalah:

1. Orang yang mengalami disentri biasanya mengadu kekejangan dan sakit di bahagian bawah perut.

2. Menghidap demam.

3. Jangkitan disentri juga berlaku ulserasi usus besar.

4. Apabila seseorang terkena disentri, sel-sel epitelium atas diserang dan dimusnahkan oleh patogen atau agen penyebab penyakit, yang boleh mengakibatkan kematian.

5. Pengurusan disentri hampir selalu memerlukan rawatan antibiotik. Antibiotik intravena mungkin diperlukan pada anak yang sakit parah.

Cirit-birit tidak begitu teruk seperti disentri

Cirit-birit itu sendiri adalah keadaan yang tidak seburuk disentri. Hampir semua orang mengalami cirit-birit. Cirit-birit disebabkan oleh bakteria yang disebut E. Coli yang terdapat di dalam perut dan mempengaruhi usus kecil (usus). Ia biasanya berlaku kerana jangkitan, penggunaan air yang tercemar dan keadaan tidak bersih yang lain.

Gejala cirit-birit termasuk kekejangan (sakit perut), kembung, dahaga, dan penurunan berat badan. Cirit-birit dapat diatasi dengan memberikan penyelesaian rehidrasi kerana najis yang longgar menyebabkan kehilangan air.

Baca juga: Anak kecil anda terdedah kepada cirit-birit, apa sebabnya?

Anda boleh mencegah cirit-birit dengan mengelakkan air yang tercemar, mencuci tangan dengan betul, dan tidak bersentuhan dengan orang yang dijangkiti. Sekiranya anda memerlukan maklumat mengenai menangani cirit-birit, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Dari keterangan sebelumnya, dapat dilihat bahawa keadaan disentri sememangnya jauh lebih parah daripada cirit-birit. Orang yang mengalami cirit-birit boleh dirawat dengan penyelesaian rehidrasi oral atau cairan intravena, serta ubat antimikroba. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami disentri memerlukan rawatan tambahan, bermula dengan antibiotik, penyelesaian rehidrasi oral, dan ubat antidiarrheal.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini adalah Rawatan untuk Mengatasi Disentri

Komplikasi disentri juga sangat ketara. Contohnya, dehidrasi akibat cirit-birit dan muntah yang kerap, dan pada bayi dan anak kecil, keadaan ini dengan cepat boleh mengancam nyawa. Disentri juga boleh mencetuskan abses hati jika amuba merebak ke hati.

Disentri juga boleh mencetuskan sakit sendi, termasuk sindrom uremik hemolitik. Shigella dysenteriae boleh menyebabkan sel darah merah menyekat akses ke ginjal, menyebabkan anemia, jumlah platelet rendah, dan kegagalan buah pinggang.

Rujukan:
Maklumat Mikrobiologi. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan Antara Cirit-birit Dan Disentri.
Biodifferensi. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan Antara Cirit-birit dan Disentri.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Semua yang anda mesti tahu mengenai disentri.