Kesihatan

Mitos atau Fakta, Wanita Hamil Makan Keguguran Pedas?

, Jakarta - Semasa mengandung, ada kalanya ibu-ibu mungkin benar-benar ingin makan makanan tertentu, alias mengidam. Selain makanan berasid, makanan pedas juga merupakan makanan yang paling diminati oleh banyak wanita hamil.

Mengidam adalah perkara biasa bagi wanita hamil. Keadaan ini disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan. Namun, sebelum memenuhi keinginan yang tiba-tiba muncul, wanita hamil perlu ingat bahawa setiap makanan yang dimakan dapat memberi kesan pada keadaan kesihatan janin.

Ini termasuk ketika wanita hamil menginginkan makanan pedas. Makan makanan pedas semasa mengandung dikatakan boleh mencetuskan keguguran. Adakah betul?

Baca juga: 8 Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Kehamilan

Mengapa wanita hamil sangat menginginkan makanan pedas?

Pada awal kehamilan, ibu mengalami peningkatan hormon bHCG, hormon yang berperanan melindungi dan membantu janin tumbuh dan berkembang sehingga plasenta terbentuk. Plasenta akan selesai terbentuk pada usia kehamilan 16 minggu, jadi secara automatik tahap hormon bHCG akan terus tinggi sehingga usia kehamilan itu.

Nah, peningkatan hormon ini biasanya menyebabkan kesan sampingan, iaitu mual dan muntah. Keadaan ini membuatkan ramai wanita hamil tiba-tiba ingin mencari makanan tertentu yang dapat menghilangkan keluhan ini, termasuk makanan pedas.

Walau bagaimanapun, risiko keguguran awal pada trimester pertama boleh menyebabkan wanita hamil risau akan kesan sampingan pengambilan makanan pedas yang boleh membahayakan janin.

Adakah Selamat Makan Pedas Semasa Mengandung?

Berita baiknya, makan makanan pedas semasa mengandung 100% selamat untuk bayi. Namun, memakan makanan pedas yang terlalu banyak daripada yang dapat dikendalikan oleh badan boleh menyebabkan masalah pencernaan, seperti peningkatan asid perut dan najis yang longgar.

Di samping itu, kajian tahun 2019 juga menunjukkan bahawa makan makanan tertentu semasa kehamilan dapat mengubah "rasa" cecair ketuban ibu. Walaupun tidak ada kajian khusus mengenai makanan pedas, ibu dapat mempengaruhi selera bayi dengan makanan pedas yang anda makan, dan si kecil mungkin menunjukkan pilihan untuk rasa yang sudah biasa di kemudian hari. Ini bukan perkara buruk.

Baca juga: Inilah bahaya memakan banyak makanan pedas untuk tubuh

Kesan Sampingan Makan Pedas oleh Trimester

Pada trimester pertama kehamilan, makan makanan pedas adalah selamat dan tidak menjejaskan perkembangan bayi. Pada trimester kedua dan ketiga, pengambilan makanan pedas boleh menyebabkan masalah kesihatan, seperti:

  • Pedih ulu hati Ini kerana rahim ibu yang tumbuh memaksa asid perut naik ke dalam esofagus.
  • Senak.
  • Mual.
  • Cirit-birit, gas dan kembung.
  • Peningkatan gejala refluks gastroesophageal (GERD).

Selain daripada masalah pencernaan di atas, makan makanan pedas semasa kehamilan belum terbukti menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang. Jadi, itu hanya mitos. Wanita hamil yang makan makanan pedas dipercayai mencetuskan buruh juga hanya mitos. Setakat ini, tidak ada bukti saintifik untuk menyokong kepercayaan ini.

Petua Selamat Makan Pedas semasa Kehamilan

Jadi, makan makanan pedas semasa mengandung adalah selamat dan tidak berbahaya. Walaupun begitu, para ibu disarankan untuk menghadkan bahagian tersebut setiap kali mereka makan makanan pedas. Ibu juga boleh minum segelas susu setelah makan makanan pedas untuk mengurangkan risiko pedih ulu hati .

Bagi wanita hamil yang tidak terbiasa makan makanan pedas, anda harus memakannya dengan perlahan semasa menginginkan makanan ini. Cuba tingkatkan toleransi anda terhadap makanan pedas secara beransur-ansur daripada makan makanan pedas segera.

Pastikan juga anda kekal terhidrasi dengan minum banyak cecair. Jangan lupa menyediakan makanan pedas dengan selamat, dengan memilih bahan-bahan pedas yang berkualiti dan mencuci tangan sebelum dan selepas menyediakan makanan.

Baca juga: Keinginan untuk Masakan Asin Ciri-ciri Anak Hamil, Benarkah?

Sekiranya ibu mengalami masalah kesihatan semasa hamil, jangan panik. Cukup hubungi doktor melalui aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , ibu boleh meminta nasihat kesihatan daripada doktor bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Makan Makanan Pedas Semasa Mengandung ?.
tangisan pertama. Diakses pada tahun 2020. Makan Makanan Pedas Semasa Kehamilan