Kesihatan

3 Makanan yang Baik untuk Penghidap Fistula dubur

, Jakarta - Menyebabkan kesakitan semasa buang air besar dan duduk terlalu lama, fistula dubur adalah keadaan di mana saluran kecil terbentuk antara hujung usus besar dan kulit di sekitar dubur. Di permukaan kulit satu atau lebih lubang fistula dapat dilihat, dan dari lubang ini nanah atau tinja dapat keluar ketika membuang air besar. Adakah terdapat makanan yang baik untuk diminum oleh orang dengan fistula dubur?

Sebelum ini, harap maklum bahawa kebanyakan fistula adalah akibat jangkitan yang bermula pada kelenjar dubur (cryptoglandular) yang menyebabkan abses kecil (pengumpulan nanah). Abses kemudian membengkak (termasuk di luar kelenjar dubur), sehingga sukar untuk keluar dari kelenjar dubur, menyebabkan keradangan yang meluas ke perineum, dubur, atau semua itu. Keadaan ini membentuk abses di dubur dan kemudian menjadi fistula.

Baca juga: Darah dan Pus Muncul di Najis, Bolehkah Fistula Anal

Walau bagaimanapun, fistula dubur juga boleh disebabkan oleh keadaan tertentu seperti:

  • Penyakit Crohn, keadaan jangka panjang di mana sistem pencernaan menjadi radang.
  • Diverticulitis, jangkitan pada kantung kecil yang dapat menonjol dari sisi usus besar.
  • Hidradenitis suppurativa, keadaan kulit jangka panjang yang menyebabkan abses dan parut.
  • Tuberkulosis (TB) atau jangkitan HIV.
  • Komplikasi pembedahan berhampiran dubur.

Boleh Diatasi dengan Prosedur Pembedahan

Tidak ada penawar untuk keadaan ini, jadi pembedahan diperlukan. Pembedahan biasanya boleh dilakukan di klinik atau di hospital. Untuk fistula sederhana yang tidak terlalu dekat dengan dubur, doktor akan memotong kulit dan otot di sekitar fistula. Ini membolehkan bukaan sembuh dari dalam ke luar. Doktor boleh menggunakan plug (plug) untuk menutup fistula.

Sementara itu, untuk fistula yang lebih rumit, doktor boleh meletakkan tiub, yang dikenali sebagai seton, ke dalam bukaan. Ini membantu mengalirkan cecair yang dijangkiti sebelum pembedahan. Ini boleh mengambil masa 6 minggu atau lebih.

Baca juga: Hati-hati, Fistula Anal boleh menyebabkan komplikasi

Makanan Sihat yang disyorkan

Selain menjalani pembedahan atau nasihat perubatan lain dari doktor, orang dengan fistula dubur juga perlu memperhatikan pengambilan makanan. Makanan berikut baik untuk orang dengan fistula dubur:

1. Buah-buahan

Buah mengandungi banyak vitamin yang baik untuk menstabilkan kesihatan tubuh dan memperbaiki organ dalam badan. Oleh itu, buah-buahan sangat penting untuk dimakan dan boleh dimakan pada waktu pagi atau petang terutama bagi orang yang sedang menjalani diet. Buah-buahan baik untuk dimakan, lebih baik buah-buahan organik yang tidak mempunyai bahan kimia di dalamnya.

2. Makanan Berserat

Makan makanan berserat seperti bijirin baik untuk kesihatan, kerana makanan berserat dapat melembutkan najis. Dengan cara itu, buang air besar dapat berjalan lancar tanpa regangan.

3. Sayur-sayuran

Sayur-sayuran mengandungi banyak vitamin dan bahan lain yang dapat melancarkan sistem pencernaan secara semula jadi, yang sangat penting untuk menjaga sistem imun dan menstabilkan kesihatan tubuh. Buang air besar juga dapat berjalan dengan kerap dan mengelakkan keradangan pada fistula dubur.

Baca juga: Cegah Fistula Anal, Lakukan 4 Perkara

Itulah sedikit penjelasan mengenai makanan yang baik untuk orang yang mengalami fistula dubur. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!