Kesihatan

Ketahui Gejala Awal Batu Ginjal Ini

Jakarta - Batu ginjal adalah simpanan keras pada ginjal yang menyerupai batu. Batu ginjal terbentuk dari mineral dan garam, dan terdapat dalam beberapa ukuran. Ukurannya sendiri akan sesuai dengan keparahan gejala yang dialami penderita, ukurannya lebih kecil daripada pasir, dan sebesar batu kerikil. Oleh itu, apakah gejala awal batu ginjal yang perlu diperhatikan? Lihat ulasan berikut.

Baca juga: Siapa yang Berisiko Mengalami Batu Ginjal?

Perhatikan, ini adalah gejala awal batu karang

Batu ginjal boleh terjadi di sepanjang saluran kencing, dari ginjal, ureter yang menghubungkan buah pinggang ke pundi kencing, pundi kencing, ke uretra, yang membawa air kencing keluar dari badan. Gejala awal batu ginjal yang sangat kecil biasanya timbul secara ringan, atau sama sekali tidak ada gejala. Walaupun batu ginjal berukuran lebih besar, keadaan ini akan mencetuskan rasa sakit, pendarahan, keradangan, atau jangkitan.

Sejumlah gejala yang muncul biasanya tidak berkembang sehingga batu mula bergerak melalui saluran kencing. Jadi, apakah gejala awal yang perlu diperhatikan? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Tekanan atau sakit di bahagian bawah punggung

Dalam kes yang jarang berlaku, batu ginjal dapat tersekat di ureter, tiub yang membawa air kencing dari ginjal ke pundi kencing. Nah, penyumbatan di kawasan ini akan membuat air kencing terperangkap di buah pinggang, sehingga mencetuskan sejumlah gejala awal batu ginjal. Gejala awal awal batu ginjal akan ditandai oleh tekanan dan sensasi kesakitan di kawasan punggung bawah.

Sensasi tekanan dan kesakitan boleh berlaku di sebelah kiri atau kanan bergantung pada buah pinggang yang terkena. Gejala gangguan kesihatan ini sangat ringan dan berkembang dengan perlahan. Kesakitan itu sendiri dapat tiba-tiba, yang terasa sangat menusuk. Untuk mengatasinya, anda disarankan untuk berehat atau berbaring. Setelah pulih, jangan lupa berjumpa doktor, okey?

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah 5 Komplikasi Batu Buah Pinggang

2. Simptom yang serupa dengan Jangkitan Saluran Kencing

Adakah anda tahu bahawa seseorang dengan batu karang boleh mengalami simptom yang serupa dengan jangkitan saluran kencing? Sejumlah gejala yang muncul termasuk:

  • Peningkatan intensiti membuang air kecil.
  • Sering membuang air kecil.
  • Sakit ketika membuang air kecil.
  • Air kencing berubah warna.
  • Air kencing mempunyai bau yang tidak menyenangkan.
  • Kehadiran darah dalam air kencing.
  • Demam panas.

3. Gangguan Pencernaan

Seseorang yang mempunyai batu ginjal mesti menghadapi masalah dengan perut dan organ saluran pencernaan. Beberapa gejala gangguan pencernaan yang merupakan tanda batu karang, seperti:

  • Loya;
  • Muntah;
  • Ketidakselesaan perut yang tidak hilang.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat Dapat Mencegah Batu Ginjal

Itulah beberapa keadaan yang merupakan gejala awal batu karang. Sekiranya anda mengalami salah satu daripadanya, sila periksa diri anda di hospital terdekat untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini berlaku. Batu ginjal yang tidak dirawat dengan segera dapat mencetuskan pendarahan akibat kekejangan dan kerengsaan ureter. Keadaan ini juga dapat menyekat aliran air kencing yang boleh menyebabkan jangkitan dan kerosakan buah pinggang.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada 2021. Bagaimana Saya Mengetahui Sekiranya Saya Mempunyai Batu Ginjal?
Yayasan Penjagaan Urologi. Diakses pada tahun 2021. Batu Buah Pinggang