Kesihatan

Adakah Kuku Kucing Perlu Dihapus Secara Berkala?

Jakarta - Salah satu bahagian penjagaan kucing atau dikenali sebagai dandanan sedang memotong kuku. Memang benar, aktiviti ini agak sukar kerana kucing mungkin menolak dan kemudian menggaru pemiliknya. Namun, jika dilakukan dengan betul, ini tidak seharusnya berlaku.

Sebenarnya, bukan tanpa sebab mengapa kuku kucing juga harus dipotong. Sebahagian daripadanya adalah:

  • Mengganggu Keselesaan

Kuku kucing yang panjang pasti mengganggu keselesaan anda ketika bermain dengan haiwan yang satu ini. Secara tidak sengaja, seekor kucing dapat mencabut cakarnya dan mencederakan tangan anda atau juga wajah anda.

  • Memudaratkan Kucing Lain

Keadaan ini akan mudah terdedah jika anda mempunyai lebih dari satu kucing di rumah. Kadang-kadang, kucing sangat suka bermain dengan rakan mereka, dan tidak jarang mereka menggunakan kaki mereka ketika bermain. Ini tentu akan membahayakan kucing lain.

Baca juga: Apakah Kaedah Paling Selamat untuk Memotong Kuku Kucing?

  • Merosakkan Barang Kerosakan di Rumah

Hati-hati dengan kuku kucing yang dibiarkan lama kerana boleh merosakkan sofa, permaidani, langsir, atau benda lain di rumah anda.

  • Memudaratkan Kucing itu Sendiri

Tidak hanya membahayakan pemiliknya atau kucing lain, kuku panjang juga berbahaya bagi kucing itu sendiri. Kuku kucing yang terlalu panjang akan melengkung dari masa ke masa, dan ini akan membuat lantai terasa licin ketika kucing berjalan.

Kemudian, berapa kerap kuku kucing harus dipotong?

Ternyata, disarankan agar anda memotong kuku kucing anda setiap 10 hari atau dua minggu untuk mengelakkan terlalu lama dan melengkung. Ini bermaksud, anda harus menjaga kucing anda secara rutin, bermula dari mandi, membersihkan bulu, telinga, dan kuku sendiri.

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk membawa kucing dandanan Sekurang-kurangnya anda boleh memotong kuku haiwan kesayangan anda sendiri.

Baca juga: Cara merawat kucing peliharaan sehingga tidak mendapat toksoplasmosis

Ini caranya

Kucing pasti merasa takut dan terancam apabila kuku mereka dipotong. Jadi, anda harus mengurangkan rasa takut pada kucing sebelum memotong kuku. Anda boleh melakukan ini dengan mengurut perlahan kaki kucing. Tekan perlahan telapak kaki depan dan belakang menggunakan ibu jari dan jari telunjuk.

Setelah kucing selesa, anda boleh meneruskan langkah berikut:

  • Elakkan panik kucing kerana dia akan mengalami trauma ketika anda memotong kuku lagi.
  • Sediakan gunting kuku khas untuk kucing dan tuala.
  • Tidak ada salahnya menyediakan ubat untuk dijangkakan jika anda menyakiti kuku kucing semasa memotongnya.
  • Letakkan kucing di pangkuan anda dan bungkusnya dengan tuala. Pastikan lengan anda berada di lehernya.
  • Tekan lembut tapak kaki kucing dengan perlahan sehingga anda mengetahui kedalaman kuku.
  • Potong bahagian kuku yang tajam dan jangan terlalu dalam. Elakkan memotong kuku hingga bahagian merah jambu kerana boleh menyakitkannya.

Baca juga: 3 Haiwan Domestik Yang Boleh Membawa Penyakit

Setelah selesai memotong kuku, tidak ada salahnya memberikan hadiah kecil untuk kucing kesayangan anda. Beri makanan ringan supaya dia tidak takut lagi apabila anda memotong kuku lagi di kemudian hari. Sekiranya anda masih tidak pasti, anda boleh meminta doktor haiwan anda bagaimana memotong kuku kucing. Buka aplikasinya , sekarang soalan dan jawapan dengan doktor haiwan juga boleh dilakukan kamu tahu!Rujukan:
ProPlan. Diakses pada tahun 2021. Bilakah dan Bagaimana Memotong Kuku Kucing?