Kesihatan

6 Penyakit Yang Boleh Menyebabkan Hipotensi

, Jakarta - Hipotensi atau tekanan darah rendah terjadi ketika tekanan darah di bawah normal. Tekanan darah normal berkisar antara 90/60 mmHg dan 120/80 mmHg. Seseorang dikatakan mempunyai keadaan ini jika tekanan darahnya di bawah 90/60 mmHg. Keadaan ini sebenarnya agak normal dan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes hipotensi mungkin muncul kerana penyakit tertentu.

Tekanan darah rendah dicirikan oleh perasaan lemah dan pening. Orang yang mengalami keadaan ini juga mungkin merasa sesak nafas, mual dan muntah, penglihatan kabur, penurunan tumpuan, penurunan kesedaran atau pengsan. Jadi, apakah penyakit yang boleh menyebabkan hipotensi? Lihat jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: Adakah benar bahawa tekanan darah dipicu oleh penyakit jantung?

Hipotensi dan Penyakit yang Menyertai

Umumnya, hipotensi bukanlah keadaan yang berbahaya. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes ini tidak boleh dipandang ringan. Hipotensi boleh menjadi tanda penyakit tertentu. Anda harus segera ke hospital sekiranya keadaan badan anda bertambah buruk. Ini penting untuk mengelakkan komplikasi yang lebih teruk.

Anda juga boleh bertanya kepada doktor di aplikasi . Ceritakan gejala yang anda alami kepada pakar Video / Panggilan suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Pantas muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Hipotensi tidak boleh dipandang ringan. Walaupun secara amnya tidak berbahaya, hipotensi dapat muncul akibat penyakit yang mendasari. Terdapat beberapa penyakit yang dapat menyebabkan penderita mengalami penurunan tekanan darah, termasuk:

1. Kekeringan

Penurunan tekanan darah dapat terjadi kerana seseorang mengalami dehidrasi, yang merupakan keadaan ketika tubuh kekurangan cairan. Dehidrasi boleh berlaku kerana jumlah cecair yang dikeluarkan oleh tubuh lebih banyak daripada yang masuk. Selain menurunkan tekanan darah, dehidrasi juga dapat menyebabkan sakit kepala, pening, dan kehilangan kesadaran.

2. Ketidakseimbangan Hormon

Masalah hormon juga boleh mencetuskan hipotensi. Terdapat beberapa jenis penyakit yang dapat meningkatkan risiko ketidakseimbangan hormon, seperti penyakit tiroid dan diabetes. Kedua-dua jenis penyakit ini dapat menyebabkan kadar hormon dalam darah menurun dan menyebabkan penurunan tekanan darah.

Baca juga: Adakah Daging Kambing Berkesan untuk Orang dengan Darah Rendah?

3. Jangkitan

Hipotensi juga boleh dipicu oleh jangkitan. Apabila jangkitan menyerang tisu dan mula mempengaruhi aliran darah, risiko hipotensi meningkat.

4. Penyakit Jantung

Gangguan fungsi jantung, terutama yang disebabkan oleh penyakit jantung, boleh menyebabkan hipotensi. Kerana, itu menjadikan fungsi jantung terganggu. Penyakit jantung menyebabkan jantung tidak dapat mengepam darah dengan betul ke seluruh badan. Akibatnya, bekalan darah menjadi tidak lancar dan menyebabkan tekanan darah menurun.

5. Kekurangan Nutrien

Kekurangan nutrisi atau kekurangan zat makanan juga boleh menyebabkan penurunan tekanan darah. Secara umum, ini dapat dipicu oleh kekurangan vitamin B12 dan kekurangan asid folik yang menyebabkan anemia. Penyakit ini boleh meningkatkan risiko hipotensi.

6. Pendarahan

Beberapa penyakit yang mencetuskan pendarahan boleh menyebabkan hipotensi. Ini berlaku kerana badan kehilangan banyak darah, sehingga mengurangkan jumlah dan aliran darah ke tisu badan yang lain. Ini kemudian menyebabkan penurunan tekanan darah yang drastik.

7. Alahan teruk

Reaksi alahan yang teruk juga boleh menyebabkan hipotensi. Kerana, ada beberapa keadaan alahan yang dapat memberi kesan pada penurunan tekanan darah.

Baca juga: Kenali Punca Wanita Hamil Rentan Hipotensi

Selain penyakit, penurunan tekanan darah juga dapat terjadi pada wanita hamil dan orang yang mengambil ubat tertentu. Hipotensi tidak boleh dipandang ringan, terutamanya jika ia berlaku dalam jangka masa panjang dan gejalanya semakin teruk. Pergi ke hospital terdekat dengan segera sekiranya gejala hipotensi bertambah buruk.

Rujukan
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Tekanan Darah Rendah (Hipotensi).
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Tekanan Darah Rendah (Hipotensi).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Tekanan Darah Rendah?