Kesihatan

Kenali Gejala Kucing yang Terkena COVID-19

"Kucing boleh mendapat COVID-19 jika mereka bersentuhan dengan manusia yang dijangkiti. Cuma kesannya tidak besar dalam menyebarkan virus korona dan masing-masing sangat jarang berlaku. Namun, sebagai pemilik kucing, anda masih perlu berwaspada dengan mengenali gejala COVID-19 pada kucing. Pastikan kucing mendapat serangkaian pemeriksaan dari doktor haiwan jika ada simptom yang mencurigakan. "

, Jakarta - Walaupun sebahagian besar jangkitan COVID-19 menyebar dari manusia ke manusia, sebenarnya penyakit ini juga dapat merebak dari manusia ke haiwan. COVID-19 boleh menjangkiti haiwan, seperti kucing. mengikut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, beberapa haiwan peliharaan, termasuk kucing, juga telah dijangkiti virus yang menyebabkan COVID-19. Ini berlaku terutamanya setelah haiwan bersentuhan dengan orang yang dijangkiti coronavirus.

Namun, diketahui bahawa risiko haiwan menyebarkan virus korona kepada manusia adalah rendah. Haiwan nampaknya tidak memainkan peranan penting dalam menyebarkan coronavirus. Walaupun begitu, sebagai penjaga kucing anda tetap perlu berwaspada dan perlu mengenali gejala kucing yang terkena COVID-19.

Baca juga: Alahan Alam Sekitar Boleh Mencetuskan Rambut Gugur Anjing

Gejala Kucing yang dijangkiti COVID-19

Sebilangan besar kucing yang dijangkiti COVID-19 tidak simptomatik. Sekiranya kucing peliharaan anda mempunyai simptom, maka gejalanya boleh berubah-ubah dan tidak mempunyai ciri khas. Walaupun jangkitan COVID-19 pada kucing tidak menyebabkan penyakit serius, gejala berikut mungkin muncul pada kucing dengan COVID-19:

 • Demam
 • Batuk
 • Kesukaran bernafas atau sesak nafas.
 • Nampak lesu, malas, atau malas.
 • Bersin.
 • Selsema.
 • Gag.
 • Cirit-birit.

Sekiranya kucing peliharaan anda mempunyai simptom di atas, hubungi doktor haiwan anda dan ikuti semua arahan perawatannya. Sekiranya perlu, bawa kucing ke doktor untuk mendapatkan beberapa siri pemeriksaan yang diperlukan, untuk mengetahui sama ada kucing itu dijangkiti COVID-19 atau tidak. Walau bagaimanapun, kes kucing yang dijangkiti COVID-19 masih jarang berlaku. Sebilangan besar kucing yang dijangkiti COVID-19 akan pulih dengan lancar.

Baca juga: Bagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

Melindungi Kucing Haiwan dari Jangkitan COVID-19

Untuk melindungi kucing kesayangan anda dari virus korona, jangan biarkan kucing peliharaan anda berinteraksi dengan orang atau haiwan di luar rumah:

 • Elakkan kucing bermain di taman atau tempat awam di mana banyak orang dan haiwan lain berkumpul.
 • Semasa membawa kucing anda ke luar, pastikan untuk mengawasinya dan menjauhkan kucing sekurang-kurangnya 2 meter dari orang atau haiwan lain.
 • Jaga kucing di dalam rumah jika boleh.

Sekiranya anda sakit dengan COVID-19 dan mempunyai haiwan kesayangan:

 • Pisahkan diri anda dari orang lain, termasuk kucing peliharaan anda. Sekiranya boleh, minta orang lain di rumah untuk menjaga kucing anda.
 • Elakkan membelai, meringkuk, mencium atau menjilat kucing, dan berkongsi makanan atau tempat tidur dengan kucing peliharaan.
 • Sekiranya anda menjaga kucing atau berada di sekitar kucing ketika sakit, pakai topeng. Basuh tangan anda sebelum dan selepas mengendalikan kucing dan makanan, sisa dan bekalan makanan mereka.
 • Sekiranya anda menghidap COVID-19 dan kucing anda sakit, jangan bawa kucing anda ke doktor haiwan sahaja. Kami mengesyorkan menghubungi doktor haiwan melalui aplikasi . Kerana anda boleh berunding mengenai kesihatan kucing dengan doktor haiwan melalui aplikasi tersebut . Pemeriksaan segera hanya disarankan untuk haiwan peliharaan yang tidak mengalami gejala dan terdedah kepada orang yang dijangkiti COVID-19.

Baca juga: Kes Pertama, Penyebaran Virus Corona dari Manusia ke Haiwan

Perlu diingat, jika anda mengesyaki kucing peliharaan anda positif COVID-19, ikuti langkah berjaga-jaga yang sama seperti yang anda lakukan sekiranya ahli keluarga anda dijangkiti. Pisahkan kucing anda di bilik yang terpisah dari ahli keluarga yang lain dan biarkan kucing tinggal di rumah. Jangan letakkan topeng pada kucing dan jangan lap kucing dengan disinfektan, kerana ini boleh membahayakan.

Pakai sarung tangan ketika berinteraksi dengan kucing atau makanan, pinggan mangkuk, sampah, atau tempat tidur mereka. Sekiranya haiwan kesayangan anda mengalami gejala baru atau nampaknya semakin teruk, hubungi doktor haiwan anda.

Rujukan:
CDC. Diperoleh pada tahun 2021. Apa yang Anda Perlu Tahu mengenai COVID-19 dan Haiwan Peliharaan
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. COVID-19 dan haiwan peliharaan: Bolehkah anjing dan kucing mendapat coronavirus?