Kesihatan

Terdedah kepada HPV, ini adalah 2 kaedah rawatan yang boleh dilakukan

, Jakarta - Ada satu lagi penyakit kulit yang perlu anda perhatikan, iaitu Human papillomavirus atau HPV. Penyakit kulit ini disebabkan oleh jangkitan virus dan berpotensi menyebabkan barah serviks. Hampir 70 peratus kes barah serviks di dunia disebabkan oleh jangkitan virus ini.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala HPV, iaitu penampilan ketuat di permukaan kulit, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Terdapat beberapa kaedah rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat HPV. Mari cari di sini.

HPV adalah jangkitan kulit yang sangat berjangkit. Virus HPV boleh hidup di sel permukaan kulit dan masuk melalui luka di kulit. Itulah sebabnya penyebaran jangkitan HPV dapat terjadi ketika bersentuhan langsung dengan kulit penderita.

Sementara itu, dalam beberapa kes HPV, virus memasuki tubuh melalui hubungan seksual. Wanita hamil juga berpotensi menyebarkan virus ini kepada bayi mereka semasa melahirkan.

Berikut adalah beberapa keadaan yang juga dapat meningkatkan risiko seseorang mendapat jangkitan HPV, iaitu:

 • Mempunyai sistem imun yang lemah.

 • Mempunyai luka terbuka pada kulit.

 • Kerap menukar pasangan seksual.

 • Mempunyai penyakit kelamin, seperti gonorea atau klamidia .

 • Melakukan hubungan seks melalui dubur.

Baca juga: Kenali Vaksin HPV untuk Mencegah Kanser Serviks

Gejala HPV

Jangkitan HPV sering tidak menyebabkan gejala yang ketara. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, virus ini dapat menyebabkan pertumbuhan ketuat di pelbagai kawasan tubuh, seperti lengan, kaki, mulut, dan kawasan genital. Berikut adalah ciri-ciri ketuat yang boleh disebabkan oleh HPV pada kulit mengikut lokasi pertumbuhannya:

 • Ketuat yang tumbuh di kawasan muka

Ketuat yang muncul di wajah biasanya mempunyai permukaan yang rata ( ketuat rata ). Pada kanak-kanak, ketuat lebih kerap berlaku di kawasan rahang bawah.

 • Ketuat tumbuh di bahu, lengan dan jari

Ketuat yang tumbuh di kawasan ini berbentuk benjolan yang terasa kasar. Kulit ini boleh menyakitkan dan berdarah dengan mudah.

 • Ketuat Genital

Ketuat genital berbentuk seperti kembang kol dan boleh tumbuh pada kedua-dua alat kelamin lelaki dan wanita. Selain alat kelamin, ketuat juga boleh tumbuh di dubur dan menyebabkan gatal.

 • Ketuat yang tumbuh di telapak kaki (Ketuat Plantar)

Ketuat yang tumbuh di kawasan ini biasanya gumpalan keras dan terasa kasar, sehingga dapat membuat penderita merasa tidak selesa ketika melangkah.

Baca juga: Daging yang tumbuh di kulit boleh menjadi tanda barah

Kaedah Rawatan untuk HPV

Sebilangan besar kes HPV sebenarnya boleh hilang sendiri tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, bagi wanita yang telah didiagnosis dengan jangkitan HPV dan mempunyai ketuat kelamin, pakar obstetrik akan menasihati penghidapnya untuk melakukan ujian lagi dalam masa satu tahun.

Pemeriksaan semula ini bertujuan untuk mengetahui sama ada pesakit masih mempunyai jangkitan HPV dan adakah perubahan sel pada serviks yang boleh menjadi tanda barah serviks.

Sementara itu, untuk menghilangkan ketuat yang muncul akibat jangkitan HPV, kaedah rawatan berikut dapat dilakukan oleh doktor:

1. Memberi Ubat

Untuk ketuat yang tumbuh di kulit, doktor akan memberi anda ubat topikal yang mengandungi asid salisilat. Bahan ini berfungsi untuk mengikis lapisan ketuat secara beransur-ansur. Ubat topikal yang mengandungi asid trikloroasetik juga berguna untuk membakar protein dalam sel ketuat.

2. Pembuangan Ketuat

Sekiranya ubat topikal tidak berfungsi untuk menghilangkan ketuat, doktor anda boleh membuang ketuat menggunakan kaedah berikut:

 • Cryotherapy, yang membekukan ketuat dengan nitrogen cair.

 • Cautery, yang membakar ketuat menggunakan arus elektrik.

 • Operasi.

 • Rasuk laser.

Baca juga: 3 Tahap Menangani Ketuat Genital yang Perlu Anda Ketahui

Nah, itulah 2 kaedah rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat HPV. Anda juga boleh mendapatkan ubat yang anda perlukan dengan menggunakan aplikasi , kamu tahu. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi , dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.