Kesihatan

Ketahui 5 Fakta Menarik Tentang Anjing Chow-Chow

"Anjing Chow-chow mempunyai badan besar, bulu tebal, dan memiliki sifat yang menggemaskan. Dengan mengetahui beberapa fakta mengenai anjing ini, anda dapat mengenalnya dengan lebih mendalam. Fakta ini juga dapat menguatkan anda untuk memutuskan sama ada anda mahu mengekalkan perlumbaan ini. "

, Jakarta - Sekiranya anda menyukai anjing berambut besar dan tebal, chow-chow boleh menjadi jawapan yang anda mahukan sejak sekian lama. Selain itu, anjing ini juga mempunyai sifat comel dan menggemaskan. Walau bagaimanapun, hanya sedikit orang yang mengetahui latar belakang haiwan berbulu ini dan pelbagai fakta yang berkaitan dengannya. Sekiranya anda ingin tahu, baca ulasan berikut!

Baca juga: Penjagaan Anjing Mengikut Jenis

Fakta mengenai Anjing Chow-Chow

Chow-chow adalah salah satu anjing yang mempunyai kekuatan yang cukup besar dan menyerupai beruang. Anjing ini mempunyai lapisan lembut dan panjang di beberapa bahagian yang sangat selesa ketika memeluknya. Sama seperti baka anjing yang lain, tentu tidak mudah untuk memelihara baka ini. Selain itu, sebelum anda memutuskan untuk memiliki anjing chow-chow, ada beberapa fakta yang perlu anda ketahui, termasuk:

1. Ia dibiakkan selama ribuan tahun

Fakta pertama yang berkaitan dengan chow-chow adalah bahawa anjing ini dibiakkan selama kira-kira 4.000 tahun jika anda melihat kembali sejarahnya. Haiwan yang berasal dari China kemungkinan berasal dari keturunan mastiff Tibet yang menyerupai singa. Pembiakan chow-chow mungkin merupakan nenek moyang keturunan yang lebih moden, seperti Pomeranian.

2. Datang dari China

Chow-chow adalah anjing tulen yang berasal dari China. Walaupun namanya terdengar seperti nama Cina, sebenarnya tidak seperti itu. Nama ini digunakan oleh Inggeris untuk menandakan sesuatu yang baru diimport dari Asia. Di China, nama asli anjing chow-chow adalah Songshi Quan, yang bermaksud anjing singa besar.

Baca juga: Inilah 7 Maklumat Palsu Mengenai Anjing

3. Anjing ini mempunyai lidah yang gelap

Salah satu ciri khas chow-chow adalah lidahnya yang unik, iaitu warna biru-ungu-hitam yang tidak biasa. Sekiranya lidah haiwan ini berwarna merah jambu, ini boleh menunjukkan bahawa ia bukan anjing tulen, kecuali jika anjing itu masih muda. Semasa anjing ini baru lahir, lidahnya berwarna merah jambu dan boleh berubah warna setelah beberapa bulan.

4. Perlu dedikasi mencukur secara berkala

Anjing Chow-chow mempunyai lapisan lembut dan boleh tumbuh tebal. Oleh itu, perlu dikhaskan untuk rutin mencukur rambutnya setiap beberapa minggu. Anda juga perlu memandikannya sekurang-kurangnya sebulan sekali dan menyikat bulunya untuk mengelakkan keguguran rambut yang teruk. Mencukur juga diperlukan untuk membersihkan rambut di mata agar penglihatannya tidak terganggu.

5. Tidak suka air

Fakta penting mengenai chow-chows yang perlu diketahui oleh pemiliknya ialah mereka tidak suka air. Anjing ini mempunyai bulu tebal dan dapat menyerap air sehingga membebankannya ketika berinteraksi dengan air, seperti berenang. Hati-hati, jika dia berada di dalam air terlalu lama, maka ada kemungkinan haiwan itu dapat lemas jika dibiarkan tanpa pengawasan. Oleh itu, jika anda ingin membawanya menaiki kapal, ada baiknya anda memakai jaket keselamatan.

Baca juga: Cara Mudah Melatih Anjing yang Boleh Dilakukan di Rumah

Itulah beberapa fakta yang perlu anda ketahui mengenai anjing chow-chow. Memang anjing ini cukup menggemaskan, tetapi komitmen yang tinggi diperlukan untuk penjagaan, terutama untuk bulunya. Semakin besar haiwan, semakin tinggi permintaan makanan. Pastikan anda terus memenuhi pemakanan hariannya.

Sekiranya anda keliru memilih haiwan kesayangan yang sesuai di rumah, doktor haiwan dari dapat memberikan nasihat yang paling tepat. Di samping itu, anda juga boleh mengemukakan soalan yang berkaitan dengan kesihatan haiwan untuk memastikan haiwan kesayangan anda sentiasa sihat. Cukup dengan muat turun permohonan , semua kemudahan dalam berinteraksi dengan pakar perubatan dapat dilakukan melalui telefon pintar awak!

Rujukan:
Ibu. Diakses pada tahun 2021. 10 Fakta Hebat Mengenai Chow Chows.
Haiwan Peliharaan Lucy. Diakses pada tahun 2021. 10 Fakta Menyeronokkan Mengenai Chow Chows.