Kesihatan

Benjolan di dekat pusar boleh menjadi hernia umbilik

, Jakarta - Bila tubuh mengalami gejala yang tidak biasa, jangan abaikan keadaannya. Salah satu gejala penyakit boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, seperti kawasan pusar. Sekiranya suatu hari anda mendapati terdapat benjolan yang tidak normal di dekat pusar, maka itu mungkin hernia umbilik.

Keadaan ini berlaku apabila bahagian usus menonjol melalui bukaan umbilik di otot perut. Hernia umbilik tidak berbahaya dan biasanya berlaku pada bayi baru lahir. Tetapi tidak jarang juga orang dewasa memilikinya. Pada bayi, keadaan hernia umbilik mudah dikenali, terutama ketika menangis kerana akan menyebabkan pusar bayi menonjol.

Hernia umbilik boleh membesar ketika ketawa, batuk, menangis, pergi ke tandas dan boleh mengempis ketika berehat atau berbaring.

Dalam sebilangan besar kes, hernia umbilik ini akan masuk semula dan otot ditutup sebelum anak berusia satu tahun. Penyakit ini memerlukan rawatan agar keadaannya tidak bertambah buruk. Sekiranya keadaan ini berlaku pada bayi, maka anda mesti membawanya ke doktor apabila dia mengalami gejala seperti sakit, mula muntah dan bengkak serta perubahan warna muncul di sekitar benjolan.

Punca Hernia Umbilik

Hernia umbilik pada bayi boleh berlaku kerana lubang tali pusat tidak menutup selepas bersalin. Otot tidak dapat menyatu di garis tengah perut, kelemahan di dinding perut ini adalah penyebab hernia umbilik semasa bersalin atau di kemudian hari.

Hernia umbilik boleh berlaku apabila tisu lemak atau bahagian usus menonjol ke kawasan berhampiran dengan perut. Pada orang dewasa, keadaan ini boleh timbul disebabkan oleh beberapa perkara seperti:

 • Obesiti.

 • Kehamilan kembar.

 • Cecair di rongga perut (asites).

 • Pembedahan perut.

 • Dialisis peritoneal kronik.

Baca juga: Kenali 3 Punca Sakit Pusar Di Bawah

Faktor Risiko Hernia Umbilik

Beberapa perkara dianggap menyebabkan risiko penyakit ini meningkat. Pada bayi, keadaan ini paling biasa kerana bayi dilahirkan sebelum waktunya dan mempunyai berat lahir rendah. Di samping itu, bayi hitam mempunyai risiko hernia umbilik yang lebih tinggi. Keadaan ini mempengaruhi kanak-kanak lelaki dan perempuan dalam nisbah yang sama.

Semasa pada orang dewasa, faktor risiko termasuk:

 • Wanita.

 • Berat badan berlebihan.

 • Kehamilan beberapa kali.

 • Kehamilan berganda (kembar).

 • Pembedahan perut.

 • Batuk keras yang tidak hilang.

 • Terikan semasa menggerakkan atau mengangkat objek berat.

Rawatan Hernia Umbilik

Sebilangan besar bayi dengan hernia umbilik dapat sembuh sendiri setelah berusia 2 tahun. selepas 1-2 tahun. Namun, keadaan ini memerlukan pembedahan sekiranya benjolan tidak mengecut, bertambah besar atau tidak hilang setelah anak berusia 4 tahun. Pembedahan bertujuan memasukkan semula hernia ke dalam rongga perut, kemudian menutup lubang pada otot perut. Sementara orang dewasa diminta melakukan pembedahan untuk mencegah komplikasi.

Komplikasi jarang terjadi, tetapi jika ia berlaku, ia biasanya disebabkan oleh tisu perut yang mencubit yang tidak dapat dimasukkan kembali ke rongga perut. Keadaan ini menyebabkan tisu rosak, dan menyebabkan kesakitan. Sekiranya bekalan darah ke tisu ini dihentikan, kematian tisu dapat terjadi, kemudian menyebabkan keradangan dan jangkitan pada rongga perut (peritonitis).

Baca juga: Bayi Menggunakan Gurita, Perlu atau Tidak?

Sekiranya anda merasakan gejala hernia umbilik muncul, segera berjumpa doktor. Anda boleh bercakap terus dengan doktor yang dipercayai di. Anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Video / Suara dalam perkhidmatan Hubungi Doktor. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play.