Kesihatan

5 Tanda Payudara Sihat dan Susu Payudara

, Jakarta - Mengetahui bagaimana bentuk, tekstur, dan perubahan pada payudara adalah salah satu bentuk kesedaran kesihatan payudara. Mengetahui keadaan payudara yang tidak sihat, salah satunya adalah barah payudara seawal mungkin, membolehkan anda melakukan rawatan pencegahan dengan lebih cepat.

Secara amnya, gejala keabnormalan pada payudara adalah apabila terdapat jisim atau benjolan di kawasan payudara. Berikut adalah tanda-tanda payudara sihat yang perlu anda ketahui.

  1. Tiada Benjolan

Salah satu tanda payudara yang sihat adalah ketiadaan ketulan di kawasan payudara. Anda boleh memeriksanya dengan melakukan palpasi di kawasan sekitar payudara. Sekiranya anda merasakannya dan anda tidak menemui benjolan, anda pasti yakin bahawa payudara anda sihat.

  1. Tiada Perubahan Tekstur Kulit

Payudara yang sihat sebenarnya tidak mempunyai kedutan atau tekstur seperti kulit jeruk. Tekstur yang dapat dirasakan berserat, baik di bahagian dada dan puting. Biasanya, bahagian dada adalah warna kulit, manakala puting lebih gelap.

  1. Saiz Payudara Asimetris

Sekiranya ukuran payudara anda tidak simetris, anda tidak perlu risau kerana ukuran payudara kiri dan kanan berbeza. Biasanya, ukuran payudara yang tidak simetri ini berlaku semasa ovulasi dan akan kembali ke ukuran asalnya setelah haid. Ukuran asimetris ini adalah normal, tetapi akan menjadi tanda tidak wajar jika ukuran asimetri ini sangat berbeza sehingga dua kali lebih besar dari yang lain.

  1. Tiada kesakitan

Tanda lain payudara yang sihat adalah tidak sakit ketika disentuh atau dipegang. Sekiranya anda merasa sakit ketika memegang payudara anda, ada kemungkinan payudara anda mengalami masalah. Baca juga: Adakah Kanser Serviks Diperlukan Sebelum Berkahwin?

  1. Warna Puting Sesuai dengan Kulit

Puting yang sihat menonjol ke luar dan tidak tenggelam ke dalam. Kemudian, bagi wanita berkulit terang biasanya mempunyai puting berwarna merah jambu, sementara untuk payudara berkulit gelap puting akan berwarna coklat.

Payudara yang sihat akan menghasilkan susu ibu yang sihat juga. Secara amnya, terdapat beberapa tanda yang menunjukkan bahawa susu ibu sihat dan berkhasiat, seperti:

  • Warna susu ibu

Sebenarnya, tekstur susu ibu, sama nipis dan tebal, sama baiknya. Susu yang tebal biasanya keluar setelah detik terakhir penyusuan, sementara susu yang sedikit cair adalah susu yang keluar pada awal penyusuan. Kelikatan susu ibu dipengaruhi oleh lemak. Baca juga: Bilakah saya boleh menaiki kapal terbang semasa mengandung?

  • Aroma Manis

Dalam keadaan normal, susu ibu akan berbau segar dan manis. Sekiranya susu ibu anda berbau masam dan pahit, ada kemungkinan besar susu ibu akan menjadi basi.

  • Kuantiti susu ibu tidak mencukupi

Satu tanda bahawa susu ibu sihat adalah kuantiti yang mencukupi untuk bayi. Sekiranya susu ibu tidak mencukupi, ia boleh menjadi masalah kesihatan yang harus diperiksa oleh ibu. Tetapi sebenarnya, penurunan kuantiti susu ibu boleh disebabkan oleh penurunan kekerapan penyusuan. Menghisap bayi adalah rangsangan bagi tubuh ibu untuk menghasilkan lebih banyak susu.

Agar susu ibu seimbang dari segi kualiti dan kuantiti, perlu mengambil makanan dengan khasiat dan kalori yang betul mengikut keperluan ibu.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tanda-tanda payudara dan susu ibu yang sihat, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .