Kesihatan

Berikut adalah 3 jenis filariasis yang perlu anda ketahui

Jakarta - Ketika menyangkut penyakit yang ditularkan oleh nyamuk, umumnya denggi dan malaria adalah yang paling umum di kepala orang. Sebenarnya, ada beberapa penyakit lain yang boleh menular oleh nyamuk, anda tahu. Salah satunya adalah filariasis.

Penyakit ini disebabkan oleh cacing filarial. Pakar mengatakan, penyakit ini boleh menyerang haiwan dan manusia. Tetapi yang perlu dipantau, penyakit ini dapat membawa akibat yang berpanjangan untuk kesihatan. Sebabnya, boleh menyebabkan kesakitan atau pembengkakan bahagian badan dalam jangka masa yang lama. Malah, ia juga dapat menghilangkan kemampuan seksual.

Hidup di Rangkaian

Filariasis umumnya dikelompokkan berdasarkan lokasi habitat cacing dewasa di dalam tubuh manusia. Jenis termasuk filariasis kulit, limfa, dan rongga badan. Walau bagaimanapun, filariasis limfatik adalah jenis yang dialami oleh banyak orang. Di negara kita, jenis ini lebih dikenali sebagai elephantiasis. Setidaknya, menurut WHO, sekitar 120 juta orang di dunia menderita elephantiasis pada tahun 2000.

Pemimpin elephantiasis boleh disebabkan oleh parasit Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, dan Brugia Timur i. Namun, menurut para pakar, Wuchereria bancrofti adalah parasit yang paling sering menyerang manusia. Kira-kira 9 daripada 10 orang dengan elephantiasis disebabkan oleh parasit ini.

Nah, parasit filarial ini dapat memasuki tubuh melalui gigitan nyamuk yang dijangkiti. Nanti parasit ini akan tumbuh dan mengambil bentuk cacing. Tetapi yang membimbangkan saya, cacing ini dapat bertahan selama 6-8 tahun, dan terus membiak dalam tisu limfa manusia. Wah, menakutkan kan?

Menurut kajian, elephantiasis sangat biasa terjadi di negara tropika dan subtropika. Contohnya, Asia, Pasifik Barat, dan Afrika. Ingat, keadaan perubatan ini boleh memberi kesan kepada orang-orang dari semua peringkat umur, anda tahu.

Bukan Hanya Satu Jenis

Apabila dikelompokkan berdasarkan gejala, elephantiasis dibahagikan kepada tiga kategori, iaitu asimtomatik, akut, dan kronik. Inilah penjelasannya:

1. Tiada Gejala

Pakar mengatakan, kebanyakan jangkitan elephantiasis berlaku tanpa menunjukkan sebarang gejala. Walaupun begitu, kategori jangkitan elephantiasis ini masih boleh menyebabkan kerosakan pada tisu limfa dan ginjal. Lebih teruk lagi, jangkitan ini juga boleh mempengaruhi sistem imun.

2. Filariasis limfatik akut

Kategori ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu adenolymphangitis akut (ADL) dan limfangitis filarial akut (AFL). Orang yang menghidap ADL akan menunjukkan simptom demam, kelenjar getah bening atau kelenjar getah bening, dan sakit, bengkak, atau kemerahan pada bahagian badan yang dijangkiti.

ADL sendiri boleh berulang dari setahun sekali, terutamanya pada musim hujan. Pakar mengatakan, cecair yang terkumpul kemudiannya dapat memicu jangkitan kulat dan merosakkan kulit. Walaupun AFL adalah yang lain. Kurap jenis ini disebabkan oleh cacing dewasa yang mati. Kemudian mereka akan mencetuskan gejala yang sedikit berbeza dari ADL.

Orang dengan AFL biasanya tidak disertai oleh gejala demam atau jangkitan lain. Walau bagaimanapun, gejala AFL mencetuskan munculnya lebam kecil di bahagian badan di mana cacing yang mati berkumpul. Contohnya, dalam sistem limfa atau skrotum.

3. Kronik

Dalam kategori ini, penumpukan cecair menyebabkan pembengkakan kaki dan lengan. Jangkitan dan penumpukan cecair akibat sistem imun yang lemah boleh menyebabkan kerosakan dan penebalan lapisan kulit. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai elephantiasis. Kesan penumpukan cecair bukan hanya itu. Sebabnya, penumpukan cecair ini juga boleh memberi kesan pada testis, payudara, dan rongga perut.

Ada masalah kesihatan seperti di atas? Jangan berlengah untuk segera meminta nasihat doktor dan rawatan yang sesuai. Anda boleh, anda tahu, meminta doktor pakar secara langsung melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Menjengkelkan, ini adalah senarai penyakit yang disebabkan oleh nyamuk
  • 6 Menyebabkan Orang Suka Nyamuk
  • Ketahui dengan teliti 11 Gejala Demam Denggi