Kesihatan

Jangan salah, ini adalah perbezaan antara menjadi comel dan paronychia

, Jakarta - Setakat ini, kebanyakan orang berpendapat bahawa cantengan dan paronychia adalah keadaan yang sama, walaupun jelas berbeza. Kuku kuku yang tumbuh ke dalam adalah keadaan apabila bahagian kuku tumbuh menjadi daging di sekitar kuku. Akibatnya, kawasan di sekitar kuku yang bermasalah menjadi sakit, bengkak, dan merah. Paronychia adalah jangkitan kulit yang berkembang di sekitar kuku. Penyebabnya adalah bakteria atau kulat yang berada di bawah kulit. Jadi adakah pengendaliannya juga berbeza atau boleh sama? Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di sini!

Baca juga: 6 Cara Mengatasi Kuku Yang Tumbuh

Mengendalikan Paronychia, Direndam dalam Air Hangat kepada Antibiotik

Paronychia adalah jangkitan pada kulit di sekitar kuku pada sekurang-kurangnya satu jari atau jari kaki. Biasanya, keadaan ini berkembang di sekitar pinggir kuku di bahagian bawah atau sisi. Jangkitan kulit ini menyebabkan keradangan, pembengkakan, dan ketidakselesaan di sekitar kuku. Abses yang mengandungi nanah juga boleh terbentuk.

Terdapat dua jenis paronychia yang boleh berlaku, iaitu akut dan kronik. Paronychia akut boleh berlangsung berjam-jam atau berhari-hari. Biasanya, jangkitan untuk keadaan akut tidak merebak jauh ke jari. Nah, berbeza dengan paronychia kronik, gejala boleh bertahan selama enam minggu.

Kemajuan boleh menjadi perlahan sehingga akhirnya menjadi tahap yang serius. Pada dasarnya, paronychia boleh berlaku pada usia berapa pun dan mudah dirawat. Namun, harap maklum bahawa dalam kes yang jarang berlaku, jangkitan boleh merebak ke semua jari atau jari kaki. Sekiranya ini berlaku, seseorang mesti berjumpa doktor.

Sekiranya anda merasakan keadaan ini dan memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai paronychia, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rawatan untuk paronychia, bergantung kepada keparahan dan sama ada ia kronik atau akut. Seseorang dengan paronychia akut ringan boleh mencuba merendam jari atau jari kaki yang terkena dalam air suam tiga hingga empat kali sehari. Sekiranya gejala tidak membaik, dapatkan rawatan lebih lanjut.

Baca juga: Jangan biarkan kuku kaki tumbuh ke dalam jika anda tidak mahu pembedahan

Apabila jangkitan bakteria menyebabkan paronychia akut, doktor anda mungkin mengesyorkan antibiotik. Sekiranya jangkitan yis menyebabkan paronychia kronik, doktor anda akan menetapkan ubat antijamur.

Paronychia kronik mungkin memerlukan rawatan selama beberapa minggu atau bulan. Penting untuk memastikan tangan sentiasa kering dan bersih. Ada kemungkinan doktor perlu mengalirkan nanah dari abses sekitarnya. Untuk melakukan ini, doktor akan memberikan anestetik tempatan, kemudian membuka kuku cukup untuk memasukkan kasa, yang akan membantu menguras nanah.

Kuku kaki tumbuh akibat pertumbuhan kuku yang tidak normal

Pertumbuhan kuku yang tidak normal dapat memberi tekanan pada kulit kuku, memicu kuku kuku yang tumbuh ke dalam. Sekiranya anda memotong kuku terlalu pendek atau terlalu jauh, ini boleh menyebabkan kuku kaki tumbuh ke dalam. Memakai kasut yang terlalu ketat dan mengalami kecederaan pada kuku juga boleh menjadi penyebab kuku kaki tumbuh ke dalam.

Baca juga: Ketahui Rawatan Pertama untuk Mengatasi Paronychia

Mengendalikan kuku jari kaki ke dalam biasanya dilakukan hanya dengan membersihkan kaki dengan sabun dan merendamnya di dalam air suam selama 15-20 minit. Anda juga perlu menjaga agar kaki tidak lembap dan menggunakan kasut yang longgar.

Sekiranya keadaan kuku yang tumbuh ke dalam tidak dapat dirawat di rumah, ada baiknya berjumpa doktor. Untuk keadaan yang teruk, ada kemungkinan doktor akan membuang keseluruhan kuku. Selepas pengekstrakan berlaku, adalah idea yang baik untuk mengehadkan aktiviti fizikal dan pergerakan kawasan yang terjejas supaya proses penyembuhan dapat lebih cepat. Merendam dengan air suam yang telah diberi garam dapat mempercepat proses penyembuhan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Cara merawat paronychia (kuku yang dijangkiti).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kuku Kaki Tumbuh.