Kesihatan

Ini adalah 7 makanan sihat untuk ibu setelah melahirkan

“Setelah melahirkan, seorang wanita mula menyusui. Pada masa ini, ibu memerlukan lebih banyak pengambilan tenaga, iaitu sebanyak 2.300-2,500 kalori sehari. Jadi, apakah makanan sihat untuk dimakan oleh ibu yang menyusu? Berikut adalah beberapa makanan tersebut. "

Jakarta - Setelah melahirkan memasuki tahap penyusuan. Nah, pada peringkat ini, ibu memerlukan lebih banyak pengambilan tenaga setiap hari, iaitu 2,300-2,500 kalori. Bukan hanya kalori, keperluan protein, karbohidrat, lemak, dan vitamin dan mineral juga harus dipenuhi dengan betul. Nutrien penting diperlukan, memandangkan ibu yang menyusu memerlukan tenaga tambahan untuk menjalani proses pemulihan selepas bersalin.

Bukan hanya itu, semasa proses penyusuan, apa sahaja pengambilan yang dimakan ibu juga menjadi makanan bayi melalui susu ibu. Ibu yang menyusu juga memerlukan tenaga tambahan untuk menjaganya baru lahir. Oleh itu, makanan sihat apa untuk ibu menyusu yang sesuai untuk dimakan? Berikut adalah beberapa jenis makanan ini:

Baca juga: Kenali Khasiat Ikan Asin untuk Kesihatan

1. Sayuran Hijau

Makanan sihat pertama bagi ibu yang menyusu adalah sayur-sayuran hijau. Tidak diragukan lagi bahawa sayuran hijau mengandung vitamin A, vitamin C, kalsium, zat besi, antioksidan, dan serat. Serat yang tinggi dalam sayur ini mampu melancarkan pencernaan dan mencegah sembelit. Untuk mendapatkan faedahnya, ibu boleh mengambil bayam, brokoli, sawi, dan kubis.

2. Daging lembu tanpa lemak

Makanan sihat seterusnya untuk ibu menyusu adalah daging lembu tanpa lemak. Daging jenis ini mengandungi protein, vitamin B12, dan zat besi yang dapat memberikan tenaga tambahan, dan dapat mencegah anemia kekurangan zat besi.

3. Susu dan produknya yang diproses

Susu dan produknya diproses mengandungi vitamin D dan kalsium, yang dapat menyokong sistem imun dan kesihatan tulang. Sekiranya ibu selalu meminumnya, susu ibu yang kaya dengan vitamin D dan kalsium akan memasuki tubuh si kecil dan menyokong proses tumbesaran.

4. Telur

Telur adalah sumber protein dan lemak omega-3 yang sihat. Selain murah, ramuan makanan yang satu ini senang diperoleh dan diproses seperti yang diinginkan. Selain membantu proses pemulihan setelah melahirkan, telur dapat melancarkan pengeluaran susu ibu, dan mengurangkan risiko kemurungan.

Baca juga: Cara Memenuhi Keperluan Harian Vitamin A

5. Kacang

Kacang-kacangan, seperti kacang tanah dan kacang kedelai, mengandung banyak protein, vitamin K, vitamin B, zat besi, kalsium, dan zink. Makanan ini dapat meningkatkan, melancarkan pengeluaran susu ibu, juga mempercepat proses pemulihan setelah melahirkan.

6. Tarikh

Kurma mengandungi banyak nutrien yang baik, seperti kalium, fosforus, magnesium, dan zat besi. Selain dapat menguatkan sistem imun, buah ini dapat mencegah barah jika dimakan secara teratur. Sekiranya dimakan selepas melahirkan anak, kurma dengan kandungan gula dapat mengembalikan tenaga yang hilang.

7. Jingga

Makanan sihat seterusnya untuk ibu menyusu adalah jerik. Buah ini kaya akan vitamin C dan antioksidan yang dapat meningkatkan daya tahan dan meningkatkan tenaga setelah melahirkan.

8. Epal

Dalam 1 biji epal mengandungi sekitar 100 kalori, 25 gram karbohidrat, 4 gram serat, 19 gram gula, serta antioksidan. Buah ini dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh, menjaga organ pencernaan yang sihat, dan mengurangkan risiko kerosakan jantung dan saluran darah.

Baca juga: Apakah Faedah Kesihatan Makan Yogurt?

Selain makanan, ibu juga disyorkan untuk memenuhi pengambilan cecair dengan minum banyak air, sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Sekiranya anda mual dengan memakan banyak air, anda dapat memenuhi pengambilan cairan anda dengan minum jus, susu, teh, atau makan makanan yang sedap. Jangan lupa untuk banyak berehat, mengelakkan tekanan, dan bersenam secara teratur.

Semasa proses pemulihan selepas bersalin, ibu tidak disarankan untuk minum alkohol, kafein, dan mengelakkan merokok. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penjelasannya, sila bincangkannya dengan doktor dalam permohonan tersebut , ya.

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Panduan Ibu Baru untuk Pemakanan Selepas Bersalin.

WebMD. Diakses pada tahun 2021. 12 Makanan Super untuk Ibu Baru.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 7 Makanan Sihat untuk Dimakan Sejurus Selepas Buruh (dan Sebelum Sushi Binge).