Kesihatan

3 Jenis Jangkitan Otak Yang Perlu Anda Ketahui

Jakarta - Jangkitan otak terjadi akibat serangan kuman patogen atau mikroorganisma penyebab penyakit, seperti bakteria, virus, parasit, atau jamur. Jangkitan berlaku apabila patogen berjaya menembusi pertahanan sistem saraf pusat, iaitu otak, saraf tunjang, dan saraf optik. Sekiranya ini berlaku maka penyakit ini dapat berkembang dengan cepat dan bertambah buruk jika tidak dirawat dengan baik.

Jangkitan otak-atau sistem saraf pusat lain boleh menjadi lebih teruk kerana beberapa faktor. Bermula dari penurunan keadaan badan hingga adanya jangkitan pada bahagian badan yang lain, seperti jangkitan pernafasan dan jangkitan pada organ lain. Gaya hidup yang tidak sihat juga dapat memperburuk keadaan ini, misalnya kebiasaan minum minuman beralkohol, sistem kekebalan tubuh yang menurun, hingga sejarah penyakit di kepala, seperti kecederaan, pembedahan, atau barah otak.

Setelah menyerang dan mula menjangkiti, patogen biasanya mempunyai "sasaran" yang berbeza di otak. Akibatnya, gejala fizikal dan kemungkinan penyakit yang berlaku juga berbeza. Jika dilihat dari lokasi jangkitan dan keradangan, penyakit ini terbahagi kepada 3 jenis. Ada apa-apa?

1. Meningitis

Dalam keadaan ini, jangkitan dan keradangan berlaku pada meninges. Bahagian ini terdiri daripada tiga lapisan pelindung yang mengelilingi otak, saraf tunjang, dan cecair serebrospinal yang berada di antara dua bahagian.

Selalunya, meningitis disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria, virus, atau jamur. Selain itu, penyakit tertentu juga dapat menjadi pemicu, seperti tuberkulosis. Jangkitan meningitis sering menyebabkan gejala, seperti sakit kepala, perubahan status mental, sering merasa keliru, mual dan muntah, demam, kekejangan leher, hingga kepekaan terhadap pendedahan cahaya. Tetapi biasanya, gejala awal pertama yang muncul selepas jangkitan kuman adalah sakit otot, kelemahan, dan penurunan berat badan yang ketara.

Meningitis juga boleh menyerang bayi, dan menunjukkan beberapa gejala seperti bahagian lembut kepala, seperti fontanelles yang menonjol, kelemahan bayi, kekecohan, dan demam. Keadaan ini mesti diatasi dengan segera untuk mengelakkan kesan yang tidak diingini, seperti kecacatan dan kematian.

2. Encephalitis

Pada ensefalitis, keradangan berlaku pada tisu otak kerana serangan virus atau bakteria dan kulat. Selalunya keadaan ini disebabkan oleh jangkitan dengan jenis virus, seperti virus herpes simplex, varicella atau cacar air, dan campak.

Encephalitis sering berlaku dengan meningitis dan dikenali sebagai meningoencephalitis. Gejala yang sering muncul hampir menyerupai keradangan pada lapisan otak (meningitis). Tetapi dalam keadaan ini, penghidapnya juga berpotensi mengalami sawan, sukar menggerakkan badan, dan sukar bercakap. Penyakit ini sering menyerang bayi dan orang tua, atau orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

3. Abses Otak

Abses otak adalah jangkitan yang berlaku akibat pengumpulan pelbagai jangkitan yang disebabkan oleh serangan virus atau sebab lain. Keadaan ini boleh berlaku di mana sahaja, yang masih berada di sistem saraf pusat. Untuk merawat keadaan ini, antibiotik diberikan untuk membunuh bakteria. Prosedur susulan adalah pembedahan menyedut cecair abses.

Mempunyai masalah kesihatan dan memerlukan nasihat doktor segera? Gunakan aplikasinya hanya! Lebih senang menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan petua untuk menjaga kesihatan dan cadangan untuk membeli ubat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun akan datang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Bukan Epilepsi, Kejang Boleh Bererti Meningitis Bakteria
  • Meningitis Boleh Maut Mengetahui Cara Mencegahnya
  • Senaman juga sihat untuk otak, kenapa?