Kesihatan

4 Fakta Menarik mengenai Chihuahuas

, Jakarta - Chihuahua adalah jenis anjing kecil dan tangkas. Anjing ini dikenali sebagai anjing terkecil di dunia, tetapi dengan daya tarikan yang hebat menjadikannya menarik untuk dipelihara. Chihuahuas suka bersenang-senang dan sibuk bermain, mereka juga suka berada di sekitar orang.

Anjing kecil ini akan mengikuti pemiliknya di mana sahaja, sama ada di rumah, tempat kerja atau membeli-belah. Sekiranya anda pernah melihatnya di dalam filem, anjing ini cukup besar untuk dimasukkan ke dalam beg yang membawa kepalanya selalu memandang ke luar. Sudah tentu akan sangat menggembirakan untuk menjaga anjing kecil ini. Sebelum memutuskan untuk memeliharanya, ketahui bagaimana ciri anjing chihuahua.

Baca juga: Inilah Cara Yang Betul untuk Melatih Anak Anjing

Fakta Menarik mengenai Karakter Anjing Chihuahua

Harap maklum bahawa chihuahua tidak digalakkan untuk keluarga dengan anak di bawah umur lapan tahun. Ini kerana kemungkinan berlaku kecederaan pada anak kecil. Selain itu, chihuahua perlu disosialisasikan kepada kanak-kanak, orang dewasa, dan haiwan lain. Anjing-anjing ini tidak cepat mempercayai orang asing, jadi mereka menjadikan anjing penjaga yang baik. Tetapi masih perlu belajar bertemu orang dengan cara yang mesra.

Juga penting untuk diingat bahawa kadang-kadang Chihuahuas lupa atau tidak menyedari bahawa mereka kecil, tetapi mereka mempunyai keberanian untuk melawan anjing yang lebih agresif. Akibatnya, anjing-anjing ini memerlukan pengawasan yang teliti dalam situasi baru, berjalan-jalan dan ketika berada di halaman.

Berikut adalah ciri-ciri anjing Chihuahua yang lain:

1. Saiz dan Berat yang Sangat Kecil

Chihuahuas mempunyai berat badan khas 1 hingga 3 kilogram. Terdapat juga Chihuahuas yang lebih kecil, tetapi cenderung kurang sihat. Chihuahuas juga boleh sangat besar, beberapa anjing boleh mencapai 12 kilogram atau lebih. Chihuahua yang besar boleh menjadi pilihan yang baik untuk keluarga dengan anak-anak.

Baca juga: Manfaat Kesihatan Memiliki Haiwan Peliharaan

2. Mempunyai Keperibadian yang Berani dan Berkeyakinan

Walaupun badannya kecil, anjing Chihuahua mempunyai keberanian dan keyakinan diri yang tinggi. Kesungguhan dan kecurigaan orang asing menjadikannya pengawas yang baik. Anjing-anjing ini sensitif dan suka kasih sayang dan persahabatan.

Chihuahuas setia kepada satu orang, walaupun mereka juga bersedia untuk berteman jika diperkenalkan dengan betul. Anjing ini boleh menjadi pemalu jika dia tidak bersosial dengan baik dari usia muda.

3. Mempunyai Kesihatan Tubuh Yang Baik

Chihuahuas tidak mempunyai masalah kesihatan yang besar, tetapi mereka mungkin dilahirkan dengan keadaan kesihatan tertentu. Tidak semua Chihuahuas akan menghidap salah satu atau semua penyakit, tetapi masih penting untuk memperhatikannya dengan mengetahui rekod kesihatan mereka kedai haiwan peliharaan atau di mana anda menggunakannya.

4.Mempunyai tenaga yang hebat

Walaupun badannya kecil, anjing ini tetap memerlukan senaman dan senaman. Jumlah tenaga yang dimiliki oleh seorang Chihuahua dewasa boleh di luar jangkaan. Dia mampu mengejar haiwan yang berlari pantas dan bermain selama yang anda mahukan.

Chihuahuas suka berjalan-jalan, menonton bermain di halaman, dan mengambil mainan. Mereka akan bermain sehingga mereka jatuh atau ketawa, jadi penting untuk memastikan mereka tidak letih, terutama ketika cuaca panas.

Baca juga: 6 Keturunan Kucing Mesra Anjing

Ingat, jangan sesekali tinggalkan Chihuahua anda di luar rumah untuk jangka masa yang panjang. Mereka tidak selamat dari burung mangsa atau anjing lain yang lebih besar yang dapat memasuki halaman.

Berikut adalah beberapa fakta menarik mengenai Chihuahuas yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai anjing yang serupa dan mempunyai masalah kesihatan, anda harus segera menghubungi doktor haiwan melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan yang sesuai. Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Waktu Anjing. Diakses tahun 2020. Chihuahua
Hills Pet. Diakses pada tahun 2020. Maklumat dan Keperibadian Anjing Chihuahua