Kesihatan

5 Tabiat Wanita Hamil Yang Perlu Dielakkan

, Jakarta - Kebiasaan wanita hamil tidak hanya memberi kesan kesihatan pada wanita hamil, tetapi juga pada janin di rahim. Oleh itu, adalah penting bagi wanita hamil untuk lebih mengetahui kebiasaan mereka, agar mereka tidak menyebarkan tabiat buruk yang boleh mengganggu kesihatan anak-anak mereka.

Sesungguhnya, menjaga gaya hidup sihat dan menghindari tabiat buruk adalah perkara utama yang perlu dilakukan oleh wanita hamil. Terdapat banyak tabiat buruk yang dapat meningkatkan risiko membahayakan kesihatan bayi, seperti:

  1. Makan Semasa Menonton Televisyen

Menurut kajian dari Persatuan Akademik Pediatrik , Kanada, menonton televisyen ketika makan tidak digalakkan kerana dikaitkan dengan diet berkualiti rendah. Makan sambil menonton televisyen dapat menurunkan kemampuan tubuh untuk menghantar isyarat kenyang, sehingga memungkinkan makan berlebihan. Baca juga: Alami Buasir Semasa Kehamilan, Inilah Cara Mengatasinya

Sekiranya tabiat ini berterusan sehingga proses penyusuan, adalah mungkin untuk membuat ibu gemuk dan juga bayi. Kebiasaan makan di meja makan sebenarnya lebih sihat, kerana menjadikan ibu hamil lebih fokus dan menikmati proses makan. Jadi, rasa kenyang dapat datang dengan lebih cepat.

  1. Menghidap Makanan Asin

Kebiasaan wanita hamil yang sering dianggap sebagai alasan untuk hamil adalah mengunyah makanan masin. Makan makanan masin seperti makanan ringan , kerepek dengan MSG yang dikatakan dimakan kerana wanita hamil tidak mempunyai selera makan, tidak begitu baik untuk kesihatan semasa hamil, terutama untuk kesihatan bayi. Kebiasaan ini dapat meningkatkan gula darah dan menyebabkan hipertensi.

  1. Malas menggerakkan badan

Hanya ada alasan yang dikeluarkan ketika waktunya jalan pagi untuk wanita hamil, seperti tidak dapat tidur, mual, dan sebagainya. Sesungguhnya, kehamilan sering membuat perubahan hormon dibuat perubahan emosi lebih teruk semasa mengandung. Walau bagaimanapun, ini bukan alasan bagi wanita hamil untuk melonggarkan peraturan untuk bersenam.

Berbaring terlalu banyak sebenarnya menjadikan anda lebih malas, menambah berat badan, loya, dan pening. Senaman semasa hamil sangat digalakkan bukan hanya untuk kesihatan tetapi juga untuk peningkatan mood .

  1. Tidur Terlalu Malam

Tidur terlambat akan membuatkan wanita hamil tidak sesuai. Jangan terbiasa tidur pada waktu malam yang hanya akan menjadikan badan lemah dan cepat sakit juga. Tidur yang tidak teratur dapat mengganggu proses metabolik wanita hamil, dan menghambatnya yang memberi kesan kepada pelbagai perkara, seperti makan yang tidak teratur hingga sembelit. Baca juga: Wanita hamil berenang perlu mengetahui 5 keadaan ini

Sekiranya wanita hamil menghadapi masalah tidur, anda harus mengelakkan kopi. Minum susu suam pada waktu malam atau bersenam untuk meningkatkan peredaran darah. Biasanya, badan yang aktif lebih mudah tidur pada waktu malam daripada badan yang tidak aktif.

  1. Terlalu risau tentang Proses Tenaga Kerja

Adalah perkara biasa apabila kebimbangan berlaku semasa kehamilan. Namun, terlalu bimbang sebenarnya boleh membuat wanita hamil menjadi sangat tertekan dan bahkan ini boleh mengganggu kesihatan mereka. Lebih baik jika wanita hamil mempunyai rakan perbincangan untuk berkongsi aduan mereka, sehingga mereka tidak menyimpannya sendiri. Anda boleh bercakap dengan suami, keluarga, mertua, atau menyertai forum perbincangan mengenai kehamilan dan kelahiran anak.

Kehamilan memang momen paling ajaib dalam hidup. Terutama jika ini adalah kehamilan pertama anda, tentu ada banyak soalan yang ingin anda tanyakan mengenai kesihatan, pemakanan yang betul, dan maklumat lain. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tabiat wanita hamil yang harus dielakkan untuk kehamilan yang sihat dan juga bayi yang sihat, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor wanita hamil boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .