Kesihatan

Adakah benar bahawa asid urik dapat disembuhkan sepenuhnya?

Jakarta - Asid urik adalah bahan sisa yang tidak diperlukan oleh tubuh, tetapi terbentuk secara semula jadi di dalam badan. Sepatutnya, sisa bahan ini dikeluarkan dari badan sehingga tidak ada pengumpulan. Sebabnya, terlalu banyak zat sisa ini di dalam badan menjadikan anda mudah terkena gout. Penyakit ini membuat anda merasa seperti sakit sendi, kerana menyerang sendi.

Inilah sebabnya mengapa anda perlu memastikan kadar asid urik dalam darah tidak terbentuk di sendi dan menjadikan kawasan ini menyakitkan. Setelah rasa sakit itu berlaku, anda akan mengalami gejala lain, termasuk bengkak, kemerahan pada kawasan yang meradang, dan sensasi terbakar. Kemudian, adakah penyakit gout ini dapat disembuhkan sepenuhnya?

Pengulangan Sering Berkali-kali, Bolehkah Penyembuhan Gout Sepenuhnya?

Sekiranya asid urik yang anda miliki sudah termasuk dalam kategori teruk, ia boleh berulang lebih dari sekali. Sudah tentu, ini mengganggu aktiviti kerana kesakitan yang anda alami. Tanpa sebarang rawatan, asid urik yang tersimpan di sendi ini menjadikan sendi yang meradang menjadi rosak.

Baca juga: 4 Cara Mencegah Gout pada Usia Muda

Sebilangan orang berpendapat bahawa penyakit ini dapat disembuhkan sepenuhnya, tetapi yang lain mengatakan bahawa tidak. Lalu, yang manakah betul? Adakah penyakit gout boleh disembuhkan? Rupa-rupanya tidak. Penyakit ini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya tetapi dapat dikawal, sehingga anda dapat mencegah berulang.

Mengatasi Tahap Asid Urik Tinggi

Sudah tentu, pilihan rawatan untuk menghilangkan gejala gout berbeza-beza, bergantung pada seberapa tinggi kadar asid urik yang anda miliki dalam darah anda. Ini bermakna anda tidak boleh mengambil ubat. Sebaiknya tanya doktor anda dan beritahu dia tentang keadaan kesihatan anda. Jangan hanya bertanya, pastikan anda bertanya dan menjawab pakar, jadi gunakan aplikasinya yang pastinya selamat dan boleh dipercayai sebagai penyelesaian masalah kesihatan.

Baca juga: Masih berusia 20-an, Bolehkah Anda Mendapat Gout?

Bukan hanya dengan mengambil ubat penenang, anda harus mengawal kadar asid urik yang tinggi dengan mengikuti diet yang betul. Kurangkan pengambilan kerang, jeroan, daging merah, makanan dengan kandungan garam dan lemak tinggi, minuman bersoda dan gula tinggi, serta pengambilan alkohol. Perhatikan juga pengambilan cecair, kerana dehidrasi menyukarkan tubuh mengeluarkan asid urik, menyebabkan penumpukan.

Jadi, sekarang anda tahu bahawa gout tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Setelah memilikinya, anda berisiko mengalami kambuh. Anda hanya dapat mengawal kadarnya dengan menjaga diet yang sehat, membiasakan diri dengan kehidupan yang sihat, mengurangi tabiat buruk, dan minum ubat untuk menghilangkan asam urat jika diperlukan.

Baca juga: Kegemukan lebih berisiko terkena gout?

Sebabnya, selain mengambil ubat, apa sahaja yang menyebabkan kadar asid urik yang tinggi dalam badan juga mesti dikawal. Selalunya, ini berlaku kerana diet yang tidak betul, atau pengambilan makanan tidak sihat yang anda makan berlebihan. Oleh itu, mari kita membiasakan hidup sihat sekarang untuk mengelakkan penyakit gout!

Rujukan:
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Semua Mengenai Gout.
Pertukaran Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gout: Adakah Penyembuhan?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gout: Berapa lama ia berlanjutan dan apa yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki simptom anda?
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found