Kesihatan

Berikut adalah 4 Gangguan Pernafasan pada Kanak-kanak yang Perlu Anda Perhatikan

, Jakarta - Sesak nafas pada kanak-kanak adalah keadaan yang tidak boleh dipandang ringan. Kerana, mungkin keadaan ini muncul sebagai tanda gangguan pernafasan yang serius. Walaupun bukan hanya tanda penyakit, sesak nafas pada kanak-kanak harus segera diatasi agar tidak mencetuskan keadaan berbahaya.

Pada dasarnya, saluran pernafasan dalam tubuh manusia terbahagi kepada dua bahagian, iaitu saluran pernafasan atas dan saluran pernafasan bawah. Saluran pernafasan atas merangkumi mulut, hidung dan tekak. Sementara itu, saluran pernafasan bawah merangkumi bronkus dan paru-paru.

Baca juga: 4 Tanda Batuk Berbahaya pada Kanak-kanak

Semasa bernafas, sistem pernafasan akan membekalkan oksigen ke darah yang kemudian akan disalurkan ke seluruh badan. Nah, apabila sesak nafas berlaku, prosesnya dapat terganggu dan menyebabkan anak mengalami gejala kesukaran bernafas. Tidak hanya mengganggu aktiviti, masalah pernafasan yang berlaku juga dapat menjadi tanda penyakit tertentu yang harus diperhatikan, termasuk:

1. Rombongan

Salah satu penyakit yang sering disifatkan oleh gangguan pernafasan adalah rombongan , iaitu jangkitan pernafasan pada kanak-kanak yang menyebabkan saluran udara tersumbat. Rombongan berlaku kerana pembengkakan saluran pernafasan selepas tekak (laring) dan bronkus. Berita buruknya, penyakit ini boleh menular, terutama pada awal kanak-kanak yang mengalami jangkitan ini.

Berdasarkan penyebabnya, penyakit ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu: kumpulan virus dan kumpulan spasmodik . Dihidupkan kumpulan virus Penyakit ini berlaku kerana jangkitan dengan beberapa jenis virus. Kanak-kanak boleh terkena virus ini melalui udara yang dihirup atau percikan air liur akibat batuk dan bersin dari orang yang dijangkiti. Sementara spasmodik adalah rombongan yang berlaku secara tiba-tiba, biasanya menyerang pada waktu tengah malam. Keadaan ini boleh berlaku kerana alergi atau asid perut yang naik ke kerongkongan dan saluran pernafasan.

2. Radang paru-paru

Pneumonia pada kanak-kanak adalah keadaan yang harus diketahui oleh setiap ibu bapa. Keadaan ini sering dicirikan oleh gejala awal batuk dan masalah pernafasan. Pneumonia adalah penyakit paru-paru berjangkit yang boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan cepat dan tepat.

Terdapat banyak penyebab radang paru-paru pada anak-anak, mulai dari jangkitan bakteria, jamur, dan virus. Dalam beberapa kes, virus selesema juga boleh menyebabkan anak anda menghidap radang paru-paru. Ini diburukkan lagi oleh sistem imun kanak-kanak yang tidak matang, yang menjadikan virus lebih mudah diserang. Penyakit ini boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami kesukaran bernafas dan kekurangan pengambilan oksigen.

Baca juga: Gejala dalam bentuk sesak nafas, bronkitis sering disalah anggap sebagai asma

3. Bronkiolitis

Jangkitan paru-paru yang juga boleh berlaku pada kanak-kanak adalah bronkiolitis. Penyakit ini berlaku kerana jangkitan virus yang menyebabkan keradangan dan penyumbatan saluran bronkus di paru-paru. Penyakit ini sering berlaku pada kanak-kanak dan bayi.

Penyakit ini sering dicirikan oleh gejala umum, iaitu kesesakan hidung, batuk, dan demam. Namun, jika tidak segera diubati penyakit ini akan menyebabkan gejala yang lebih teruk, termasuk sesak nafas, batuk kering, muntah, nafsu makan menurun, dan suara nafas.

4. Asma

Masalah pernafasan pada kanak-kanak juga boleh menjadi tanda asma. Keadaan ini berlaku kerana keradangan disertai dengan penyempitan saluran udara. Ini kemudian menyebabkan sesak nafas pada kanak-kanak. Asma boleh disebabkan oleh keturunan, alergi, pencemaran udara, dan keadaan cuaca.

Baca juga: Ketahui Ciri-ciri Asma pada Kanak-kanak yang sering diabaikan oleh ibu bapa

Sekiranya masalah pernafasan anak anda bertambah teruk, segera berjumpa doktor. Atau anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk menyampaikan simptom penyakit tersebut kepada doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai cadangan kesihatan dan ubat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!