Kesihatan

Adakah Kesan Sampingan Mengeluarkan Implan Payudara?

, Jakarta - Bagi wanita yang ingin tampil yakin, nampaknya penggunaan implan payudara sudah menjadi perkara biasa. Biasanya dilakukan oleh mereka yang sering muncul di khalayak ramai, seperti selebriti. Ini juga diakui oleh model yang juga isteri John Legend, Chrissy Teigen. Dia diketahui cukup terbuka tentang hidupnya, jadi dia tidak teragak-agak untuk memberitahu mengenai prosedur implan payudara yang telah dilakukannya.

Namun, kemudian Chrissy Teigen memilih untuk membuang implan payudara yang dipasang sejak dia berusia 20 tahun. Perkara ini diketahui semasa Chrissy memuat naik foto dirinya melakukan ujian COVID-19. Kerana dia mendapat banyak kritikan mengenai ujian COVID-19, dia menjelaskan bahawa ujian ini dilakukan sebagai prasyarat untuk menjalani pembedahan pembuangan implan payudara. Chrissy juga menjelaskan bahawa dia tidak lagi memerlukan implan sehingga dia memutuskan untuk mengeluarkannya.

Mempunyai implan payudara diketahui berisiko. Namun, apabila wanita yang memakainya dan kemudian memutuskan untuk menanggalkannya, adakah kesan sampingan?

Baca juga: Implan Payudara hingga Saiz N, inilah risikonya

Kesan Sampingan Menghilangkan Implan Payudara

Keputusan untuk membuang implan payudara bukan hanya dibuat oleh Chrissy Teigen. mengikut Persatuan Amerika untuk Pembedahan Plastik Estetik (ASAPS), kira-kira 45,000 wanita menjalani pembedahan membuang implan payudara pada tahun 2017.

Banyak faktor yang membuat wanita memutuskan untuk menjalani pembedahan pembuangan implan payudara. Termasuk keseluruhan faktor kesihatan. Implan harus dikeluarkan jika bocor atau pecah, tetapi bagi wanita yang mengetahui kemungkinan komplikasi pembuangan implan payudara, mereka dibenarkan melakukannya.

Pakar bedah plastik atau kakitangan kesihatan menerangkan secara terperinci risiko yang berkaitan dengan pembedahan. Mereka yang akan melakukan prosedur ini juga diminta untuk menandatangani borang persetujuan untuk memastikan mereka memahami sepenuhnya prosedur yang sedang dijalankan dan sebarang risiko atau komplikasi yang mungkin terjadi.

Baca juga: Pembedahan Plastik untuk Mendapatkan Perut Enam Pek, Adakah Selamat?

Masih dilancarkan Persatuan Amerika untuk Pembedahan Plastik Estetik Terdapat beberapa kemungkinan risiko pembedahan pembuangan implan payudara yang boleh berlaku, iaitu:

 • Berdarah;

 • Jangkitan;

 • Parut sayatan buruk;

 • Hematoma;

 • Risiko anestesia;

 • Pengumpulan cecair (seroma);

 • Kehilangan kulit;

 • Mati rasa atau perubahan sensasi lain pada kulit payudara;

 • Mati rasa atau perubahan sensasi lain pada puting;

 • Perubahan warna kulit dan / atau pembengkakan yang berpanjangan;

 • penampilan tisu parut;

 • kelonggaran kulit;

 • Tisu lemak yang terdapat jauh di dalam kulit atau mengalami kematian sel lemak (nekrosis lemak);

 • Trombosis urat dalam, komplikasi jantung dan paru-paru;

 • Asimetri;

 • Hasil estetik suboptimal;

 • Kemungkinan operasi penyemakan;

 • Kesakitan berterusan.

Risiko ini akan dibincangkan sepenuhnya sebelum ada yang bersetuju dengannya. Atas sebab ini, penting untuk membincangkan semua kemungkinan ini dengan pakar bedah plastik. Anda juga boleh meminta doktor di mengenai perkara ini. Doktor di akan menjawab semua soalan kesihatan yang anda alami, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Bolehkah Implan Payudara Meningkatkan Risiko Kanser?

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Mengenai Implan Payudara

Sebagai rekod, implan silikon atau garam tidak menyebabkan barah payudara, dan banyak kajian menunjukkan. Wanita dengan kedua-dua jenis implan ini mempunyai risiko yang sangat kecil untuk mengembangkan jenis barah yang sangat jarang berlaku seperti limfoma sel besar anaplastik pada tisu parut di sekitar implan.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan juga mengatakan bahawa kajian setakat ini tidak menunjukkan hubungan antara implan gel silikon dan penyakit tisu penghubung seperti lupus dan rheumatoid arthritis.

Penting untuk diingat bahawa implan payudara agak mahal, dan implan mesti diganti dalam masa sepuluh tahun. Sebelum anda membuat keputusan sukar mengenai penyingkiran atau penyisipan implan payudara, ingat bahawa ini adalah badan anda. Pastikan anda bersedia menanggung semua kemungkinan risiko yang boleh berlaku.

Rujukan:
Persatuan Amerika untuk Pembedahan Plastik Estetik. Diakses pada tahun 2020. Pembuangan Implan Payudara.
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Ribuan Wanita Menghilangkan Implan Payudara mereka.
Pembedahan Plastik Tarola. Diakses pada tahun 2020. Kebaikan dan Kekurangan Pembuangan Implan Payudara.