Kesihatan

7 Petua Menghilangkan Kebosanan ketika Berpuasa di Rumah

, Jakarta - Rasa bosan ketika berpuasa sangat mungkin dan wajar untuk dirasakan. Tubuh lesu dan kekurangan tenaga, membuat anda bingung mengenai aktiviti apa yang harus dilakukan.

Sebenarnya ada banyak cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan rasa bosan. Bagi anda yang mengalami kebosanan, berikut adalah beberapa petua yang akan membantu anda mengelakkan kebosanan ketika berpuasa di rumah.

1. Membaca

Membaca bukan sekadar hobi atau kebiasaan, aktiviti ini adalah keperluan. Kerana, dengan membaca anda mendapat banyak maklumat dan dapat "berpetualang" tanpa harus berpindah dari tempat duduk anda. Semasa berpuasa, anda boleh membaca buku untuk menghilangkan rasa bosan.

Lagipun, membaca buku tidak menghabiskan banyak tenaga. Pilih buku dengan tema ringan atau koleksi karangan yang dapat mengalihkan perhatian anda daripada menghitung waktu menunggu waktu berbuka tiba.

Baca juga: Inilah Cara Puasa Membantu Menyahtoksin Badan

2. Menonton Filem

Bagi anda yang tidak suka membaca, anda boleh memilih alternatif lain, iaitu menonton filem. Lebih-lebih lagi, kini semakin banyak perkhidmatan televisyen internet dengan pelbagai koleksi filem menarik. Dari drama, komedi, tindakan , keseronokan , animasi ke dokumentari yang boleh anda pilih untuk ditonton.

3. Main Permainan

Bagi anda yang gemar bermain permainan video, jangan teragak-agak untuk segera melepaskan permainan video dan bermain dengan adik, kakak, atau rakan anda. Dijamin, kebosanan akan hilang, terutamanya jika anda terus menang dalam permainan. Permainan yang menarik biasanya membuat anda ketagihan, tetapi jangan lupa masa ketika bermain permainan video.

4. Masak Menu Baru

Sekiranya anda mempunyai banyak masa lapang di rumah semasa berpuasa, ini adalah masa yang tepat untuk mempraktikkan kemahiran memasak anda. Untuk mendapat inspirasi, anda boleh melayari di internet atau paparan pasca- di media sosial .

Baca juga: 5 Manfaat Filem Sedih untuk Kesihatan Mental

5. Berkebun

Halaman anda jarang dijaga? Mungkin sudah tiba masanya untuk mencuba merapikannya. Anda boleh mencuba berkebun dan menanam tanaman hiasan atau tanaman lain yang anda mahukan. Anda boleh menanam buah, bunga, cili, bawang, atau apa sahaja yang anda suka di halaman anda.

6. Senaman ringan

Salah satu senaman ringan yang disarankan adalah yoga yang jika anda kerap melakukannya, anda pasti akan merasakan kesannya kepada kesihatan anda. Namun, jika yoga bukan sukan kegemaran anda, anda boleh melakukan perkara lain, seperti berbasikal, mengangkat berat, berjalan kaki, belajar cara tango, atau mencuci kereta. Selagi anda bergerak dan degup jantung anda meningkat, itu bagus untuk kesihatan anda secara keseluruhan.

Baca juga: Bersenam pada waktu pagi, berikut adalah faedahnya

7. Pembersihan Rumah

Sekiranya anda mempunyai banyak masa lapang, maka anda harus menggunakannya untuk perkara positif seperti membersihkan rumah. Selain menyingkirkan semua kuman dan bakteria yang ada di sudut rumah, membersihkan barang juga membantu anda mengurangkan tekanan.

Itulah idea aktiviti yang boleh anda lakukan untuk mengatasi kebosanan ketika berpuasa di rumah. Walau bagaimanapun, jika anda merasa tidak sihat, berjumpa dengan doktor anda. Perlukan temu janji dengan doktor di hospital? Anda boleh melakukannya di . Tidak perlu beratur, anda hanya perlu datang pada waktu yang telah anda tetapkan sebelumnya.

Rujukan:

Roti Bijaksana. Diperoleh pada tahun 2021. Bunuh Kebosanan Dengan Projek yang Menyeronokkan dan Produktif ini.

WikiHow. Diakses pada tahun 2021. 5 Cara Mengatasi Kebosanan.