Kesihatan

Jangan dipandang rendah, ini adalah kaedah yang kuat untuk merawat kandidiasis

, Jakarta - Dalam keadaan normal, kulit manusia sebenarnya dihuni oleh bakteria dan kulat yang kebanyakannya tidak berbahaya. Beberapa jenisnya malah dapat membantu kulit menjalankan fungsinya. Namun, jika bakteria dan jamur ini membiak secara tidak terkawal, jangkitan boleh berlaku. Salah satu jenis jangkitan kulat yang sering terjadi pada kulit adalah kandidiasis.

Penyakit kulit ini disebabkan oleh jangkitan kulat candida, seperti candida tropicalis, albicans, parapsilosis, glabrata, dan guilliermondii. Berdasarkan lokasi jangkitan, kandidiasis dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

 • Kandidiasis oral, yang merupakan jangkitan kandidiasis pada mulut.

 • Kandidiasis vulvovaginal, yang merupakan jangkitan kandidiasis pada organ kelamin wanita.

 • Balanitis, yang merupakan jangkitan kandidiasis pada organ kelamin lelaki.

 • Intertrigo, yang merupakan jangkitan kandidiasis di kawasan lipatan kulit.

 • Dermatitis serbet, yang merupakan jangkitan kandidiasis yang menyebabkan ruam akibat penggunaan lampin.

 • Paronychia kronik dan onychomycosis, iaitu jangkitan kandidiasis pada kawasan kuku.

 • Kandidiasis mukokutaneus kronik.

Walaupun gejala umum adalah ruam kulit, gejala kandidiasis pada setiap penderita dapat bervariasi, bergantung pada lokasi infeksi. Ruam yang muncul akibat kandidiasis dapat menyebabkan kulit gatal, retak, dan kering. Selain itu, kandidiasis juga boleh menyebabkan lepuh dan nanah pada kulit.

Baca juga: Tidak mengancam nyawa, Candidiasis Boleh Membuat Anda Tidak Selesa

Ruam yang muncul akibat kandidiasis boleh terjadi pada kulit di pelbagai bahagian badan. Walau bagaimanapun, ia biasanya berlaku di kawasan lipatan kulit, seperti ketiak, pangkal paha, di antara jari, dan di bawah payudara. Candidiasis juga boleh berlaku pada kuku, tepi kuku, dan di sudut mulut.

Rawat dengan cara ini

Candidiasis kulit dapat dicegah dengan rawatan sederhana, iaitu dengan menjaga kebersihan diri yang baik dan mengubah gaya hidup. Beberapa gaya hidup yang boleh dilakukan untuk mencegah jangkitan kandidiasis, antara lain adalah:

 • Segera ganti pakaian yang lembap, seperti pakaian renang atau pakaian sukan, dengan pakaian kering.

 • Tukar stoking dan seluar dalam secara berkala.

 • Ambil probiotik secara berkala.

 • Pakai pakaian yang longgar dan tidak ketat.

 • Mengekalkan tahap gula dalam darah.

 • Bersihkan kawasan kulit yang terkena kandidiasis menggunakan sabun ringan dan tidak mengandungi minyak wangi.

Untuk ubat-ubatan, kandidiasis biasanya boleh dirawat dengan ubat antijamur topikal dalam bentuk krim untuk disapu pada kulit. Tujuan pemberian ubat ini adalah untuk menghalang penyebaran jangkitan dan membunuh jamur Candida. Terutama untuk jangkitan kandidiasis yang telah berkembang menjadi jangkitan sistemik (menyerang seluruh badan), ubat antijamur oral dapat diberikan.

Baca juga: Dapatkan Kaedah Mendiagnosis Candidiasis

Beberapa kelas ubat antijamur, baik topikal dan oral yang boleh diberikan untuk merawat kandidiasis, termasuk:

 • Antijamur azole. Ubat ini, terutama yang dibungkus dalam bentuk topikal, sering diberikan sebagai rawatan pertama untuk jangkitan kulat, termasuk kandidiasis. Sebagai tambahan kepada bentuk topikal, antijamur azole juga dapat diberikan secara lisan untuk merawat kandidiasis sistemik. Contoh ubat dalam kelas ini adalah fluconazole, itraconazole, voriconazole, dan

 • Poliena. Ia adalah ubat antijamur spektrum luas. Contohnya ialah amfoterisin B dan nystatin.

 • Perencat sintesis glukan. Kelas ubat antijamur ini digunakan untuk merawat kandidiasis yang diklasifikasikan sebagai teruk, sistemik, dan invasif. Ubat ini juga boleh diberikan kepada orang dengan kandidiasis yang tidak dapat diobati dengan amfoterisin B. Contoh penghambat sintesis glukan adalah caspofungin, micafungin.

 • Azoles topikal. Fungsi ubat ini sama dengan antikulat azole lain, hanya dibungkus dalam bentuk topikal sebagai krim topikal. Contoh ubat ini ialah clotrimazole, butoconazole, miconazole vaginal, tioconazole, dan terconazole vaginal.

Bagi mempercepat penyembuhan jangkitan Candida di sekitar alat kelamin, orang dengan kandidiasis dapat melakukan perkara berikut:

 • Pakai seluar dalam yang diperbuat daripada kapas.

 • Jangan memakai seluar dalam yang terlalu ketat.

 • Elakkan menggunakan sabun yang mengandungi wangian pada organ intim.

 • Menjaga organ seks tetap kering, terutamanya selepas membersihkan atau selepas mandi.

Baca juga: Berikut adalah 4 Petua Mudah untuk Mencegah Jangkitan Candidiasis

Candidiasis yang berlaku pada bayi atau awal kanak-kanak memerlukan perhatian khusus. Sekiranya diabaikan atau tidak dirawat dengan baik, jangkitan kandidiasis yang berlaku dapat berkembang dan menyebar dengan cepat. Candidiasis pada bayi sering berlaku pada bahagian yang memakai lampin, yang dicirikan oleh kemerahan kulit dengan batas yang jelas dan berterusan setelah 3 hari. Sekiranya ini berlaku, segera lakukan perubahan lampin biasa dan pakaikan bayi dengan pakaian longgar. Sekiranya difikirkan perlu, doktor boleh memberikan nystatin ubat antikulat untuk merawat kandidiasis pada bayi.

Bayi juga boleh mengalami kandidiasis dalam bentuk sariawan di mulut. Thrush pada bayi dicirikan oleh kulit mulut yang retak dan kemunculan tompok-tompok putih pada mulut, lidah, dan bahagian dalam pipi. Doktor boleh memberikan ubat antijamur yang dijatuhkan ke dalam mulut bayi beberapa kali sehari untuk merawat kandidiasis oral.

Itulah sedikit penjelasan mengenai kandidiasis. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Bercakap dengan Doktor , ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dapatkan juga kemudahan membeli ubat menggunakan aplikasi , bila-bila masa dan di mana sahaja, ubat anda akan dihantar terus ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!