Kesihatan

Pergeseran Bahu, Ini adalah Pertolongan Cemas Yang Perlu Dilakukan

, Jakarta - Dislokasi sendi bahu atau bahu yang terkeluar terjadi apabila bonggol tulang lengan atas bergeser keluar dari tempatnya. Keadaan ini akan menyebabkan kesakitan yang luar biasa dan memerlukan rawatan yang pantas dan sesuai. Ini adalah pertolongan cemas yang boleh anda lakukan untuk menolong.

1. Bahu Memampatkan dengan Ais

Sebaik sahaja bahu bergeser, perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah memaut bahu. Pada orang yang terkilir, suhu es yang sangat sejuk dapat membantu mengurangkan perasaan dan sensasi kesakitan yang luar biasa. Selain mengurangkan rasa sakit, suhu sejuk ais juga berguna untuk mengurangkan bengkak di kawasan bahu yang cedera.

Di bahu yang terkeluar, beberapa saluran darah akan pecah dan menyebabkan plasma darah bocor ke tisu sekitarnya, menyebabkan pembengkakan. Kompres sejuk akan menjadikan saluran darah yang pecah menjadi lebih kecil, sehingga bocornya kurang.

2. Jangan Tarik Lengan

Ingat jangan sekali-kali memaksa lengan yang telah beralih. Kerana kesalahan, penarikan secara paksa bukan mengembalikannya ke tempat asalnya, tetapi sebaliknya menyebabkan keretakan pada tunggul tulang. Sekiranya ini berlaku, orang yang dipindahkan akan merasa lebih sakit dan bantuan perubatan yang mungkin lebih sederhana sebenarnya akan menjadi rumit. Sekiranya bonggol itu patah, ia kemudian memerlukan pembedahan untuk mengeluarkan patah tulang yang patah.

Seterusnya, jaga kedudukan lengan sehingga tidak banyak berubah sehingga bantuan perubatan tiba. Penting untuk diingat bahawa tidak ada kerosakan tambahan, misalnya pada ligamen. Sekiranya agak sukar untuk mengekalkan kedudukan lengan, sekurang-kurangnya perhatikan jarak pergerakan lengan.

3. Jangan Kelewatan Menangani

Mengendalikan bahu yang terkilir tidak terlalu rumit dan memakan masa. Prosedur dapat diselesaikan dari 10-15 minit. Hanya ketepatan dan kepantasan pengendalian mesti menjadi keutamaan.

Biasanya doktor perlahan-lahan akan mengembalikan bilah bahu ke kedudukan awalnya. Rawatan seperti ini juga mengambil kira berapa banyak kesakitan yang anda rasakan. Sekiranya bengkak dan kesakitan cukup kuat, ubat penenang atau ubat bius mungkin diberikan. Proses ini akan dilakukan dengan beberapa teknik seperti hipokaptik, putaran luaran, teknik stimson, dan teknik pengurangan pantas

Pergeseran bahu anda jangan sekali-kali memandang ringan. Ini bukan keseleo atau lebam biasa. Sekiranya rawatan ditangguhkan atau tidak sesuai, proses penyembuhan boleh menjadi lebih rumit dan memakan masa lebih lama.

Sekiranya anda mengalami pergeseran bahu atau kehelan sendi, ingin mengetahui teknik dan cara membantunya, mari bertanya kepada doktor dan pakar yang menggunakan aplikasinya. ! Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa, di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 5 Cara Menghindari Sakit Semasa Bersukan
  • Apa yang perlu dilakukan apabila otot anda tiba-tiba kekejangan
  • Ingin Otot Kencang, Inilah Petua Mudah